Pracując nad nowym projektem opartym o mikrokontroler AVR , potrzebowałem zastosować wyświetlacz LCD znakowy. Postanowiłem poszukać w moim magazynku zwykłego LCD znakowego 2x16 znaków opartego o sterownik zgodny z HD47780.
Wyświetlacz znalazł się ale postanowiłem poszukać innego wyświetlacza który będzie inny niż popularny zielony LCD. W poszukiwaniu wyświetlacza przemierzałem Internet i natknąłem się na ciekawie wyglądający wyświetlacz
LCD-AC-C1602A FHW K/W-E6 PBF![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/1148/b2f5caf2f922c74e774cde3168584cb6.png)
Wygląd spodobał mi się i postanowiłem przetestować jak on działa. I za kilka dni wyświetlacz już był na moim biurku .
W skład wyświetlacza wchodzą dwa elementy :
1) wyświetlacz w postaci cienkiej płytki szklanej z naniesionymi ścieżkami i wyprowadzeniami
Wyprowadzenia wyświetlacza mają inny rozstaw niż tradycyjne LCD popularne na rynku zamiast rastra 2,54 mm wynosi on 0,90 mm. Wyprowadzenia są w postaci metalowych nóżek o szerokości 0.50mm
2) elementu podświetlającego matrycę w postaci podkładu z diodami LED.
Element podświetlenia ma wyprowadzone dwa piny anodę A i katodę K do których można podłączyć bezpośrednio napięcie zasilania +5V DC . Element ten posiada już zamontowane rezystory zabezpieczające i nie wymaga dodatkowego rezystora.
Kolejną różnica jaką zauważyłem to sygnały zasilające i pin odpowiedzialny za kontrast wyświetlacza. Są one zamienione miejscami. Pozostałe sygnały jak w tradycyjnym wyświetlaczu. Poniżej przedstawiłem rysunek z podłączeniem wyświetlacza do mikrokontrolera Atmega 8.
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/1148/a603aead551d611fe57aede25c891b58.png)
Po podłączeniu przewodów do wyświetlacza i podłączeniu go do makiety przyszedł czas na pierwszy program . Program napisany jest w języku BASCOM.
Wyświetlacz obsługuje się tak samo jak popularne wyświetlacze z zieloną matrycą .
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak widać kod programu jest identyczny jak w tradycyjnym wyświetlaczu.
Gdy już program został wgrany i uruchomiłem testowy programik efekt na LCD był bardzo ładny.
![Obrazek](http://forum.atnel.pl/_obrazki/o/thumb/1148/9f951557fa0adf945e614d459ba8b345.jpg)
Wyświetlacz działa również poprawnie bez podświetlenia z tyłu jednak na ciemnej obudowie znaki nie będą widoczne , dlatego trzeba zamocować element podświetlenia.
Na tle jasnym ( kartka papieru, szara obudowa ) jest już lepiej znaki są widoczne ale jednak nie tak ładnie jak z podświetleniem.
Wnioski Wyświetlacz jest wdzięczny do obsługi i ładnie się prezentuje. Sposób podłączenia może jednak budzić zastrzeżenie gdyż trzeba stosować inny raster przy projektowaniu płytki. Niedogodnością może też być mocowanie elementu podświetlającego trzeba go przykleić z tyłu za wyświetlaczem.
Jednak mimo tych małych niedogodności warto pokusić się o jego stosowanie w zastępstwie popularnych zielonych wyświetlaczy.
Zawsze będzie nasze urządzenie inaczej wyglądało niż do tej pory.