Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 20:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sie 2014, o 09:14 
Użytkownik

Witajcie,

Od razu przepraszam za dział, ale chyba ten najlepiej pasuje. Moja przygoda z programowaniem powoli się rozpoczyna i mam kilka pytań na początek.

1. Chciałbym się zająć programowanie i budowaniem systemu elektronicznego do urządzeń(np. naciskam przycisk i pojawia się na ekranie jakiś komunikat, albo po naciśnięciu przycisku, wysuwa się jakaś część ;) I pytanie brzmi, jaki kierunek studiów wybrać?

2. Czy łatwo o pracę z tej dziedziny? prościej, czy jest zapotrzebowanie na rynku

3. Miałem styczność z c++, ale prawie nic nie umiem, że składni. Z tego co mi wiadomo, to muszę umieć język C. Ile tak mnie więcej, może trwać nauka? mogę poświęcić około 10h tygodniowo?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sie 2014, o 09:27 
Użytkownik

Hej "młody"

bartek70 napisał(a):

1. Chciałbym się zająć programowanie i budowaniem systemu elektronicznego do urządzeń(np. naciskam przycisk i pojawia się na ekranie jakiś komunikat, albo po naciśnięciu przycisku, wysuwa się jakaś część ;) I pytanie brzmi, jaki kierunek studiów wybrać?

Wszystko zależy od uczelni. Czasami na dwóch różnych uczelniach nazwa jest ta sama ale program inny. Najlepiej poczytać o tym co dany kierunek oferuje. Np. tu masz opisy co dają Ci poszczególne kierunki na Politechnice Wrocławskiej
http://www.weka.pwr.edu.pl/1034781,41.dhtml
http://www.wemif.pwr.wroc.pl/materialy_informacyjne.dhtml

bartek70 napisał(a):
2. Czy łatwo o pracę z tej dziedziny? prościej, czy jest zapotrzebowanie na rynku

Na tą chwilę we Wrocławiu (tu wiem co się dzieje) coraz więcej firm z tej dziedziny otwiera swoje oddziały. Nie wiem jak będzie za 5 lat gdy skończysz studia ale patrząc na rozwój technologiczny na świecie to raczej zapotrzebowanie się nie zmniejszy.
bartek70 napisał(a):
3. Miałem styczność z c++, ale prawie nic nie umiem, że składni. Z tego co mi wiadomo, to muszę umieć język C. Ile tak mnie więcej, może trwać nauka? mogę poświęcić około 10h tygodniowo?

Młody jesteś więc jeśli masz chęć to przy 10h tygodniowo (jeśli zmęczenie Cię nie dopadnie) myślę, że w tydzień opanujesz dokładnie podstawy, a nawet więcej.

Usiądź poczytaj, poćwicz, popisz. Zastanów się, który kierunek Ci odpowiada. Pamiętaj tylko, że studia to prócz praktyki to również teoria. Studia politechniczne to zaawansowana analiza matematyczna i dokładna matematyczna analiza podzespołów elektronicznych i ich działania (słynna teoria obwodów, której nie zdaje 70% podchodzących do egzaminu).

Powodzenia

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 sie 2014, o 09:30 
Moderator

bartek70 napisał(a):
Od razu przepraszam za dział, ale chyba ten najlepiej pasuje

No ale zobacz kolego DIY czyli Do It Your Self czyli po naszemu Zrób To Sam ..... więc w tych działach projekty programistyczne i sprzętowe PREZENTUJEMY gotowe ładnie już zrobione projekty przez nas samych. Rozumiesz ? Przejrzyj sobie wątki w tym dziale i zobacz o czym są .... To nie są działy do zadawania pytań ok ? proszę pamiętaj o tym na przyszłość

a poprosimy moderatora aby przeniósł ten wątek do stosownego działu

PostNapisane: 19 sie 2014, o 09:39 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Hej "młody"

bartek70 napisał(a):

Wszystko zależy od uczelni. Czasami na dwóch różnych uczelniach nazwa jest ta sama ale program inny. Najlepiej poczytać o tym co dany kierunek oferuje. Np. tu masz opisy co dają Ci poszczególne kierunki na Politechnice Wrocławskiej
http://www.weka.pwr.edu.pl/1034781,41.dhtml
http://www.wemif.pwr.wroc.pl/materialy_informacyjne.dhtml

bartek70 napisał(a):

Na tą chwilę we Wrocławiu (tu wiem co się dzieje) coraz więcej firm z tej dziedziny otwiera swoje oddziały. Nie wiem jak będzie za 5 lat gdy skończysz studia ale patrząc na rozwój technologiczny na świecie to raczej zapotrzebowanie się nie zmniejszy.
bartek70 napisał(a):

Młody jesteś więc jeśli masz chęć to przy 10h tygodniowo (jeśli zmęczenie Cię nie dopadnie) myślę, że w tydzień opanujesz dokładnie podstawy, a nawet więcej.

Usiądź poczytaj, poćwicz, popisz. Zastanów się, który kierunek Ci odpowiada. Pamiętaj tylko, że studia to prócz praktyki to również teoria. Studia politechniczne to zaawansowana analiza matematyczna i dokładna matematyczna analiza podzespołów elektronicznych i ich działania (słynna teoria obwodów, której nie zdaje 70% podchodzących do egzaminu).

Powodzenia

Dziękuje ślicznie za odpowiedź, wszystko zrozumiałem. " nie zdaje 70% podchodzących do egzaminu", będzie ciężko, ale mam nadzieje, że jakoś będzie. Jeszcze mam kilka lat ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

mirekk36 napisał(a):
bartek70 napisał(a):
Od razu przepraszam za dział, ale chyba ten najlepiej pasuje

No ale zobacz kolego DIY czyli Do It Your Self czyli po naszemu Zrób To Sam ..... więc w tych działach projekty programistyczne i sprzętowe PREZENTUJEMY gotowe ładnie już zrobione projekty przez nas samych. Rozumiesz ? Przejrzyj sobie wątki w tym dziale i zobacz o czym są .... To nie są działy do zadawania pytań ok ? proszę pamiętaj o tym na przyszłość

a poprosimy moderatora aby przeniósł ten wątek do stosownego działu

ok, przepraszam za kłopot. Więcej się to nie powtórzy :)

PostNapisane: 19 sie 2014, o 09:57 
Użytkownik

bartek70 napisał(a):
Dziękuje ślicznie za odpowiedź, wszystko zrozumiałem. " nie zdaje 70% podchodzących do egzaminu", będzie ciężko, ale mam nadzieje, że jakoś będzie. Jeszcze mam kilka lat ;)

Przyczyną, a raczej przyczynami takiego stanu rzeczy jest m.in. to, że studenci podchodząc do tego egzaminu są "na dzień dobry" nastawieni negatywnie (Ja go nie zdam). Druga rzecz to to, że materiału jest dużo, a niestety część zdających wychodzi z założenia, że nauczą się w tydzień zamiast uczyć się systematycznie - ot takie lenistwo. Można by też coś zwalić na brak zdolności ale uważam, że jak ktoś idzie na taki kierunek to raczej zdolności ma skoro to go interesuje. Także w ogóle się nie martw i jak trafisz kiedyś na jeden z takich kierunków gdzie ktoś Ci powie, że na xxx roku studiów jest przedmiot zzz, który wszyscy oblewają to pokaż wszystkim, że Ty nie jesteś wszyscy

PostNapisane: 19 sie 2014, o 10:22 
Użytkownik

Witam,

Ja osobiście uważam, że studia to Ci tylko papiór dają, a to najcenniejsze dziś. Bez papiórów nic nigdzie się nie da załatwić, więc jak chcesz mieć lepiej w życiu to go zdobądź i kropka. Oczywiście nie myśl, że skończysz studia i świat przed Tobą stoi otworem, skończenie studiów to również ciężka walka, o swoje marzenia - abyś pracował w zawodzie, bo to niestety w polsce jest marzeniem :P

Najważniejsze to jeżeli wiesz co chcesz robić, to rób to bez zbędnych wymówek! Chcesz być programistą? To musisz podjąć się najtrudniejszej rzeczy - zacząć pisać, jak już zaczniesz i nigdy się nie poddasz gdy będzie ciężko (a będzie nieraz :)), to będziesz tym kim chcesz być.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 19 sie 2014, o 10:26 
Użytkownik

doman89 napisał(a):
Witam,
Oczywiście nie myśl, że skończysz studia i świat przed Tobą stoi otworem...

Oczywiście, że stoi tylko nigdy nie wiesz którym.

PostNapisane: 19 sie 2014, o 10:34 
Użytkownik

Bez studiów, to w dzisiejszych czasach ciężko. Powiem szczerze, że u mnie z matematyką ani dobrze ani źle, na świadectwie 4. Czy te obliczenia są bardzo skomplikowane? wiadomo, że wszystkiego się da nauczyć, ale jeśli mielibyście określić od 0 do 10, trudność obliczeń?

PostNapisane: 19 sie 2014, o 10:37 
Użytkownik

Pochodne, całki, równania różniczkowe... Stopień trudności trudno określić. To kwestia bardzo indywidualna.

PostNapisane: 19 sie 2014, o 13:18 
Użytkownik

Jeszcze mam pytanie co do nauki języka c, czy możecie polecić mi jakiś kurs online? zastanawiam się nad http://qvazar.pl/kurs-c/podstawy-skladnia-c.html

PostNapisane: 19 sie 2014, o 13:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kup książkę Mirka niebieska, i oprócz tego do totalnych podstaw był kiedyś taki kurs w postaci malej ksiazeczki dodanej do czasopisma komputer swiat albo pc format (nie pamiętam juz). Ja jak zaczynałem kiedyś swoje pierwsze spotkanie z C (zmusili nad na studiach ale twych nie żałuję) to z niej skorzystałem. Są tam totalne podstawy ale na mój gust całkiem ok ;-)

A jak już zaczniesz coś ogarniać to przejdziesz na cięższy kaliber ;-)

PostNapisane: 19 sie 2014, o 14:43 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
doman89 napisał(a):
Witam,
Oczywiście nie myśl, że skończysz studia i świat przed Tobą stoi otworem...

Oczywiście, że stoi tylko nigdy nie wiesz którym.

zazwyczaj nie tym, co trzeba, ale ogolnie te 70%, ktorzy nie zdaja, to poprostu lenie i tyle, jak sie ktos uczy to zdaje, jak ktos olewa i studia dla niego to jedna wielka impreza, to ma problem i tyle

PostNapisane: 19 sie 2014, o 17:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeśli chodzi o "czyste" C to "Język C. Szkoła programowania. Wydanie V" Stephena Praty. No i pytanie co już potrafisz w dziedzinie elektroniki?

PostNapisane: 19 sie 2014, o 18:02 
Użytkownik

Jeszcze mam jak na razie jedno pytanie, ponieważ tak jak wyżej napisałem, nie znam języka programowania C, jak na razie to orientuje się w składni HTML i PHP, no ale one mi się nie przydadzą ;) Załóżmy, że chciałbym zbudować urządzenie które drukuje bilety(coś takie jak ma konduktor). Wiem, że nie jestem tego zbudować przez najbliższy okres czasu. Brakuje mi doświadczenia itd. Czy to wszystko jestem w stanie napisać w języku C? czy muszę znać jeszcze inne języki? (przepraszam, za przykład. Ale tylko ten mi ten do głowy przyszedł;)

PostNapisane: 19 sie 2014, o 18:27 
Użytkownik

Witam,

Co do matmy to nie jest trudno, jeżeli jesteś systematyczny!!! Brak systematyczności błyskawicznie się zemści :twisted:. Nie opanujesz pochodnych, to tylko patrzeć jak całki Cię dobiją.

Jeżeli potrzebujesz więcej czasu na zrozumienie danego materiału, to polecam kursy eTrapez. Autor tych kursów to istny Mirosław Kardaś w dziedzinie matematyki - inaczej mówiąc wszystko Ci wytłumaczy "łopatologicznie".

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 20 sie 2014, o 05:33 
Użytkownik

ety napisał(a):
Jeśli chodzi o "czyste" C to "Język C. Szkoła programowania. Wydanie V" Stephena Praty. No i pytanie co już potrafisz w dziedzinie elektroniki?

Na razie znalazlem w internecie kurs.pdf(278stron), na początek wystarczy. Z dziedziny elektroniki, posiadam podstawową wiedze, z czasem bede ją poglebial. Nieda sie wszystkiego nauczyc na raz :)

Strefa czasowa: UTC + 1