Witam!
To mój pierwszy post na tym forum, czyli dobra okazja żeby się przywitać, także witam wszystkich
Swoją przygodę z elektroniką zacząłem niedawno, ale staram się jak mogę. Mimo to ciągle czuję się "zielony".
Mój problem dotyczy scalaka DS1302. W nocie katalogowej przeczytałem, że istnieje możliwość ładowania baterii (VCC1) z jego pomocą w przypadku zasilania głównego z VCC2. Pogooglowałem i znalazłem informację (chyba nawet na tym forum), że ładowanie trzeba włączyć programowo. Poszperałem po bibliotece VirtualbotixRTC której używam i znalazłem linijkę, która wyłącza ładowanie. Niestety nie mogę wygooglować informacji, co ustawić, aby włączyć ładowanie.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Wszędzie pojawiają się informacje jak WYŁĄCZYĆ ładowanie, dlatego w mojej głowie pojawiły się podejrzenia, że coś może być na rzeczy. Dlaczego wszyscy wyłączają ładowanie? Czy realizacja funkcji ładowania niesie za sobą jakieś ryzyko w przypadku akumulatorków 18650 Li-ion 3.7V 6000mAh? Czy potrzebne są do tego dodatkowe elementy, czy standardowe podłączenie bateria-scalak z kondensatorem do masy wystarczy? I wreszcie, jak to ustrojstwo włączyć programowo?
Pozdrawiam