Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 20:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sie 2014, o 16:21 
Użytkownik

Witam, jak w tytule mam dziwny problem z moim komputerem na który nie znalazłem sposobu rozwiązania. Po pewnym czasie w na monitorze można zaobserwować zielone pole obok niego literę N ze znakiem ~ nad literą. Kiedyś ten problem rozwiązywałem po przez kasowanie całej zawartości dysku i ponowne instalowanie systemu jednak teraz przy próbie ponownego zainstalowania systemu jest to nie możliwe ponieważ komputer po włączeniu instalacji sytemu wyłącza się i ukazuje się błąd. Jeżeli uruchomię komputer po ukazaniu się pierwszej strony startowej pojawia się zamiast animacji włączenia systemu pojawia się obrazek wyżej opisany. Czy znacie sposób aby wyeliminować ten błąd raz na zawsze ? Dodam ,że gdy pojawi się ten błąd pierwszy raz cały czas są jakieś problemy i zawsze można spodziewać się ponownego pojawienia się tego błędu np. po 3 miesiącach nawet gdy normalnie wgram na nowo sytem operacyjny wszystko jest ok i nagle bach ciach i znowu nie działa. Czy ktoś z was był już w takiej sytuacji ? Oczywiście podzespoły komputera są sprawne . Próba resetowania biosu po przez wyciągnięcie baterii nic nie zmienia.

(Jeśli umieściłem post w złym miejscu przepraszam i proszę o przeniesienie :) )

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sie 2014, o 17:22 
Użytkownik

Cytuj:
Oczywiście podzespoły komputera są sprawne.

Na jakiej podstawie to stwierdzasz?

PostNapisane: 5 sie 2014, o 17:39 
Użytkownik

szopler napisał(a):
Cytuj:
Oczywiście podzespoły komputera są sprawne.

Na jakiej podstawie to stwierdzasz?

Ponieważ podzespoły zostały sprawdzone (dysk działa, karta graficzna również, na wyjściu zasilacza są poprawne napięcia,pamięci ram sprawne) jedyne czego nie mogę być w 100% pewnie to płyta główna jednak wydaje mi się ,że gdyby była zepsuta to nie mógł bym nic zrobić.
(Nie mogę wykluczyć tego że kiedyś w tych podzespołach które posiadam nie uszkodzi się jakiś np. kondensator jednak na obecną chwilę wszytko jest sprawne)

Jest to dość dziwny problem gdyż pojawia się i znika dlatego liczyłem że może ktoś kiedyś coś takiego miał i może ma jakąś radę :)

PostNapisane: 5 sie 2014, o 17:43 
Użytkownik

Jaki system? Jakie podzespoły komputera? Monitor jakiej firmy?

A co do przyczyny to strzelam ślepo (bo brak powyższych informacji), ale być może coś ci się przegrzewa? Nie jest czasem zakurzony wewnątrz? Kiedy ostatnio go czyściłeś? Czy radiator karty/procka nie styka się z radiatorami na płycie głównej?

Fotka pokazuje jakby ekran konsoli tekstowej (takie wolne skojarzenie) - czy nie masz czasem jakiś dziwnych programów zainstalowanych (np. cracki)?

Może to jeszcze pomoże: http://www.tomshardware.co.uk/forum/263748-30-mysterious

PostNapisane: 5 sie 2014, o 20:18 
Użytkownik

PJS napisał(a):
Jaki system? Jakie podzespoły komputera? Monitor jakiej firmy?

A co do przyczyny to strzelam ślepo (bo brak powyższych informacji), ale być może coś ci się przegrzewa? Nie jest czasem zakurzony wewnątrz? Kiedy ostatnio go czyściłeś? Czy radiator karty/procka nie styka się z radiatorami na płycie głównej?

Fotka pokazuje jakby ekran konsoli tekstowej (takie wolne skojarzenie) - czy nie masz czasem jakiś dziwnych programów zainstalowanych (np. cracki)?

Może to jeszcze pomoże: http://www.tomshardware.co.uk/forum/263748-30-mysterious

Może zacznę tak kompa udało się naprawić jednak nie wiem dalej co mogło być powodem tego uszkodzenia co mnie martwi. Fotka tak dlatego ,że tylko taki ekran się wyświetla a nie wiem co to może oznaczać :( nic nie da się wówczas zrobić.

Żadnych dziwnych programów nie miałem zainstalowanych ponieważ na kompie było tylko oprogramowanie do podzespołów i dwie orginalne gry :) Więc wydaje mi się ,że możemy to wykluczyć. Komp jest w miarę regularnie czyszczony dziś był czyszczony przy okazji.

Podzespoły podam Ci późnej jeśli to ma w czymś pomóc jednak działo się to samo na dwóch kompach które nie mają nic wspólnego ze sobą mają zupełnie inne parametry.

Nic się nie styka wszytko jest podłączone poprawnie nie wiem co mogę jeszcze na pisać na ten temat odnośnie podłączenia podzespołów :)

PostNapisane: 6 sie 2014, o 20:23 
Użytkownik

Marcinas napisał(a):

Podzespoły podam Ci późnej jeśli to ma w czymś pomóc jednak działo się to samo na dwóch kompach które nie mają nic wspólnego ze sobą mają zupełnie inne parametry.

A może były jakieś wspólne podzespoły: mysz, klawiatura, monitor, ruter, drukarka etc.? Coś na USB (lub innym złączu) ma zwarcie/zakłóca?
Coś musi powodować problemy. Przychodzi mi jeszcze do głowy kwestia zasilania, a dokładniej napięcia w sieci - być może coś tu szwankuje: 220V w gnazdku, listwa filtrująca itp.?

Strefa czasowa: UTC + 1