Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 23 maja 2025, o 13:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 22 lip 2014, o 16:39 
    Użytkownik

Panowie znajduję w google różne schematy lecz analogiem nie jestem zbyt dobrym i mam pytanie

posiadam takie trafo

Obrazek

jak widać na zdjęciu posiada ono 3 uzwojenia wtórne
    2x 5,5 V
    1x 26,5 V

teraz moje pytanie czy takowe trafo nadaje się na zasilacz labolatoryjny ?

jeżeli tak to może ktoś podpowiedzieć co i jak ze schematem którego w zasadzie nie mam tzn co powinno znaleźć się po stronie pierwotnej oraz wtórnej ?

a może ma ktoś gotowy schemat lub coś podobnego ?

Nie mogę znaleźć informacji konkretnie na temat tego trafa ale patrząc na podobne to ten powinien mieć

5,5V - 6A
    5,5V - 6A
    26,5V - 4A
    ale mogę się mylić

Zależy mi na tym by z 1x 5,5V uzyskać to co jest
    Z drugiego 5,5V wyłuskać 3,3V
    a z 26,5V wyłuskać regulowane 0 - 30V w skoku co 0,1V

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 22 lip 2014, o 17:05 
    Użytkownik

Ja zbudowałem taki ale te twoje trafo nie będzie do niego pasować trzeba by trochę odwinąć.
    Obrazek

PostNapisane: 22 lip 2014, o 17:40 
    Użytkownik

Widzę że na odczepach masz 2x 8V 1x 15V
    tak jak pisałem wyżej mi zależy mieć jedno stałe 5,5V i 3,3V oraz regulację od 0 - 30V
    ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać :(

PostNapisane: 22 lip 2014, o 17:50 
    Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

majster napisał(a):
    a może ma ktoś gotowy schemat lub coś podobnego ?

Poczytaj tutaj http://elportal.pl/pdf/k04/26_04b.pdf

Cytuj:
    5,5V - 6A
    5,5V - 6A
    26,5V - 4A
    ale mogę się mylić

To trafo patrząc na oznaczenie ma 40VA, a patrząc na grubość drutów to 26,5 ma większy prąd niż 5,5V. Obstawiam 26,5-1,2A i 2x5,5Vx0,5A.
    Jak 5,5V wyprostujesz to otrzymasz na kondensatorze 5,5*1,41 - 1,4V = 6,3V. Nie możesz użyć stabilizatora 7805, bo on potrzebuje 8V tylko jakiś LDO np. LD50V. Na drugi proponowany zakres możesz dać 7833, do zakresu regulowanego LM317. Pamiętaj aby kondensatory elektrolityczne były na wyższe napięcia niż te które wyjdą z obliczeń.

PostNapisane: 22 lip 2014, o 19:22 
    Użytkownik

Panowie do wykorzystania różnych elementów na potrzeby mojego zasilacza posiadam zasilacz ATX co prawda 2 kondensatory są zapuchnięte, mógłbym je wymienić i by wszystko śmigało ale on daje max 12V zależy mi na ~25 - 30V czy moje trafo plus ten zasilacz = zasilacz labolatoryjny ?

w sensie czy mogę z niego coś wykorzystać ?

Obrazek

PostNapisane: 22 lip 2014, o 19:46 
    Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Ale po co? Podano ci już rozwiązanie, potrzebujesz 3 stabilizatory, każdy na innym uzwojeniu.

PostNapisane: 22 lip 2014, o 20:02 
    Użytkownik

No tyle to ja się domyślam ale ja nie kminie tych mostków itp :( więc same stabilizatory mało dadzą :/

PostNapisane: 22 lip 2014, o 20:55 
    Użytkownik

majster napisał(a):
    ...
    Zależy mi na tym by z 1x 5,5V uzyskać to co jest
    Z drugiego 5,5V wyłuskać 3,3V
    a z 26,5V wyłuskać regulowane 0 - 30V w skoku co 0,1V

Nie banujcie mnie - polecę jeden wątek z elektrody - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic402613.html , a konkretnie zasilacz w mojej wersji - http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 68#3905468 :)
    Zrobiłem zasilacz na tym kiedyś dwoma tranzystorami KD502 w stopniu wyjściowym (z balansem).
    Oczywiście ten zasilacz to analog regulowany 0..30V, a skoro piszesz o skoku co 0,1V to pewnie chciałbyś zasilacz ze sterowaniem cyfrowym?

Ostatnio edytowano 22 lip 2014, o 22:33 przez szopler, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 22 lip 2014, o 20:56 
    Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

majster napisał(a):
    ja nie kminie tych mostków

Kup sobie gotowy mostek. Ma 4 wyprowadzenia ~ ~ + -. Do ~ podpinasz z transformatora 26,5VAC i na wyjściu masz wyprostowane. Do tego dołączasz kondensator elektrolityczny np. 4700uF/50V (uwaga na biegunowość), aby wygładzić napięcie i za tym dajesz stabilizator. Aplikacja LM317 też jest prosta. To tylko dodatkowy rezystor i potencjometr i 2 kondensatorki. Zobacz na 5 stronie http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM317.pdf

Najprostszy zasilacz stabilizowany to trafo + mostek + elektrolit + stabilizator 3-nóżkowy + 2 kondensatorki. Nie potrzeba nawet płytki. Polecam na początek.

PostNapisane: 23 lip 2014, o 06:56 
    Użytkownik

cześć
    Majster najpierw musisz określić jaką wydajność prądową chcesz mieć na poszczególnych zasilaniach i dopiero wtedy dobrać trafo
    z tego co pokazałeś na zdjęciu to dużo nie wyciśniesz bo to ma 40W na wszystkie uzwojenia więc raczej cieniutko na laboratoryjny

zastanów się i napisz do mnie na PW to coś pomyślimy
    pozdrawiam

PostNapisane: 23 lip 2014, o 07:04 

Miałem się już nie udzielać w kwestii zasilaczy, bo znowu będzie że wymyślam...

Już któryś raz z rzędu podaje do przeczytania kurs z EdW, Taki zwyczajny zasilacz, przynajmniej początki cyklu (jeżeli nie zamierzasz się wgłębiać w temat), jak również zasilacz z EdW 1/2/2007 i jeszcze jedna część, chyba w 3-4 numerze 2007.

El-lab, to najgorsza z możliwych (powtarzana wielokrotnie) konstrukcja, no ale przecież jak milion much leci do za przeproszeniem g....na to chyba nie mogą się mylić ;).

Tutaj ciekawa konstrukcja http://www.ianjohnston.com/index.php?op ... icle&id=92
    Zwrócić należy uwagę, na zastosowane chłodzenie, ilość tranzystorów! na jednym kanale mimo 3A. Zastosowanie przedwstępnego stabilizatora, w celu zmniejszenia strat mocy.
    Co prawda, same rozwiązanie stabilizatora liniowego nie jest dosyć "dobre" pod względem parametrów, bo różnica we/wy w tym wypadku wynosi ok 3V, no ale przy śledzącym stabilizatorze przedwstępnym i tak w najgorszym wypadku tracimy ok 10W na elemencie mocy. Niestety napięcie od tego na mostu jest niższe, no ale ogólnie konstrukcja stoi na wysokim poziomie.

PostNapisane: 23 lip 2014, o 07:55 
    Użytkownik

Ja ja dodam jeszcze, że skoro sam piszesz
    Cytuj:
    ale ja nie kminie tych mostków itp :( więc...

proponuje bardzo fajny kurs oślej łączki (tej dotyczącej elektroniki nie Bascoma) właśnie z EdW. Pan Piotr Górecki redaktor naczelny EdW ma wyjątkowy talent do przekazywania wiedzy. Robi to wyjątkowo skutecznie i bardzo przystępnie. Może konstruktor z niego nie jest idealny, ale wykładowcą jest bardzo dobrym. Po zapoznaniu się "uczciwie" z w/w kursem, następnie z opisem przytoczonym przez rezasurmara (autorstwa właśnie P.Góreckiego) jestem pewien, że będziesz w stanie nie tylko analizować schemat znaleziony w internecie pod kontem użyteczności, co zaprojektujesz sobie własną konstrukcję najbardziej odpowiednia dla siebie i własnych potrzeb.
    Myślę, że próba na skróty po łebkach nie sprawdza się na dłuższą metę. Znajdziesz w internecie mnóstwo schematów, ale jesteś zdany na szczęście i uczciwość innych nie mając pojęcia co robisz. Przytoczony zasilacz z El-lab jest najlepszym przykładem "gonitwy owiec" Konstrukcja tego zasilacza jest owszem bardzo fajna i udana, ale nie do wszystkiego. Świetnie nadaje się do pracy statycznej, zasilanie żarówek silniczków i takie tam mało ambitne zadania. Kiedy przeczytasz artykuł "zasilacz od kuchni" zobaczysz, jakie może mieć ułomności taka konstrukcja i jak zbadać parametry zasilacza.
    Przepraszam, nie chciałbym się mądrzyć, ale trochę mi się brew unosi kiedy widzę, że ktoś próbuje nauczyć się sztuki elektroniki w tydzień. Bardzo proszę nie traktować tego jako naganę ale tylko i wyłącznie próbe naprowadzenia na właściwe tory, żeby nie popełniać niepotrzebnych błędów. W kwestii programowania ja jestem w przedszkolu i takiego jak wyżej podejścia oczekuję w stosunku do siebie od wszystkich tu obecnych.
    Wspomniane wyżej artykuły są chyba dostępne w internecie.
    Pozdrawiam

PostNapisane: 23 lip 2014, o 08:05 

majster napisał(a):
    No tyle to ja się domyślam ale ja nie kminie tych mostków itp :( więc same stabilizatory mało dadzą :/

Step by step, masz w kursie który podałem, nic więcej do szczęścia nie potrzebujesz ;).

Strefa czasowa: UTC + 1