Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 04:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 cze 2014, o 15:59 
Użytkownik

Witam. Chcę zrobić zegar na 6-ciu wyświetlaczach LED(wspólna anoda), które normalnie świecą jasno. Anody są podłączone przez tranzystor NPN bazami(270 Ohm) do portów mikrokontrolera, a segmenty połączone razem i przez rezystory 270 Ohm sterowane przez CD4094. I w takim układzie świecą słabo, co było do przewidzenia, ponieważ świecą teraz z ~1/6 mocy. Czy można jakoś temu zaradzić? Podłączyć segmenty przez rezystory ~50 Ohm? Boję się tylko, że jeżeli procesor się zawiesi (np. przy odczycie z RTC) to wyświetlacze nie wytrzymają i się po prostu spalą. Jest jakiś inny sposób?

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2014, o 17:19 
Użytkownik

zamiast tranzystora NPN podłącz PNP np. BC557. Emiter tego tranzystora do +5V a kolektor do wyświetlacza. Rezystor podłączony do bazy zwiększ do 4,7 k oma i wszystko ma elegancko hulac ! :)
Oczywiście pamiętaj że wtedy wyświetlacz włączasz stanem niskim a nie tak jak teraz wysoki. w DP czyli kropce brakuje rezystora. może być jak 270 om

PostNapisane: 16 cze 2014, o 17:58 
Użytkownik

O DP to prawda, mój głupi błąd.
Sprawdziłem dla BC 558C włączając tak jak mówisz, świeci tak samo. Tak więc wnioskuję(zakładając, że oba tranzystory były nasycone) że winę ponosi tutaj CD4094 - który prawdopodobnie ma małą wydajność prądową. Zaglądam po raz kolejny do noty by sprawdzić wydajność w stanie niskim. To jest chyba LOW Level Output Current VDD = 5.0V czyli 0.88mA :shock: . Czyli jeżeli dobrze sprawdzam to rzeczywiście to nie ma prawa świecić jasno. Sprawdziłem z tranzystorem - kolektor do segmentu, emiter do masy a baza przez rezystor do wyjścia rejestru. I świeci ładnie. Teraz mam dylemat - czy pozbyć się CD4094 i sterować przez porty mikrokontrolera czy na wyjściach CD4094 dać tranzystory. Jedyne co mnie ogranicza w PCB to wielkość płytki 50x100mm. Jednak sterując przez ATMegę, będę musiał zrezygnować z kropki lub z przerwania INT, który będzie alarmem.

PostNapisane: 16 cze 2014, o 18:16 
Użytkownik

tranzystory smd zmieścisz pod wyświetlaczem
lub na drugiej stronie płytki (od strony ścieżek)

PostNapisane: 16 cze 2014, o 20:24 
Użytkownik

Wyświetlacz już mam zrobiony, a w/w układ ma wymiary 45x110mm, więc muszę go przerobić.

PostNapisane: 17 cze 2014, o 00:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Możesz wykorzystać 74HC595 i z procesora 3 pinami sterować np. jak tu http://www.lucidtronix.com/tutorials/41

Strefa czasowa: UTC + 1