mirekk36 napisał(a):
Poza tym co za problem w ogóle WYWALIĆ obsługę INT i podłączyć WYJŚCIE INT układu PCF do BYLE WOLNEGO pinu procka i w pętli głównej sprawdzać stan jego zmiany
Tego sposobu chyba nie rozumiem za bardzo... Lub też nie wiem jak na razie jak to zrealizować... Wyjście INT układu PCF podłącze pod dowolny pin procka. Wyjście INT układu PCF co sekundę wystawia "1" lub "0" na wyjściu? Sprawdziłem diodą jak radził Wilu88 i miga. W pętli głównej za pomocą if mam sprawdzić stan jego zmiany? Muszę się nad tym zastanowić bo jak na razie to nie wiem jak to zrobić... Musze zdefiniować port procka do którego chce podpiąć INT jako wejściowy? Nie wiem jak skonstruować tego if'a...
mirekk36 napisał(a):
albo w ogóle wywalić z kodu kurza melodia obsługę INT i po prostu z dziwnym _delay_ms(1000) jak nie masz innego pomysłu odczytywać układ co sekundę ...
Ten sposób działa. Wrzuciłem _delay_ms i liczy. Tylko ja dałem _delay_ms(100)? Dla _delay_ms(1000) nie dział płynnie... Jaki powinien dobrać delay? Tylko metoda z delay nie jest zbyt dobra? Zawsze powtarzał Pan, że delay nie jest dobrym rozwiązaniem i, żeby się go wystrzegać. Lepiej zrobić to na timerze? Bo jeśli chciałbym zrobić jakiś projekt powiedzmy wielozadaniowy zegarek + odczyt temperatury to delay nie jest wskazany...?
Dla mnie to wszystko nowość, więc staram się wymyślać jakieś rozwiązania. Jak coś wychodzi to spoko, jeśli nie to pisze o tym na forum... Czasem od pomysłu do realizacji tego w kodzie jest daleka droga
, czasem wystarczy mała wskazówka na którą samemu ciężko wpaść...
Mam własnie taki plan, żeby zrobić swoją płytkę, lub kupić zestaw z Atnela. Tą płytkę którą posiadam kupiłem już kiedyś tam tak na próbę by zobaczyć jak to działa, ale szczerze nie polecam płytki testowej firmy Nestor. Rozwiązania są słabe, wykonanie też pozostawia wiele do życzenia.
mirekk36 napisał(a):
Na to wygląda .... pewnie wszystko tam przyspawali co się da
Dokładnie, wszystko jest wlutowane. Parę wyprowadzeń na 1wire, ADC, i2c... Cięzko to nawet nazwać zestawem uruchomieniowy...