Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 22:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 cze 2014, o 14:53 

Możliwe że termometr źle pokazuje, ale czynnik jest dosyć gorący i nie podtrawiało mi do tej pory, tyle że on stygnie bo nie jest podgrzewany ;) a wlany do pojemnika po lodach :).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2014, o 20:34 
Użytkownik

Dziękuję za ożywioną dyskusję w temacie :) Zdobyłem dziś nowe wydruki i wlasnie wytrawiłem nowa płytkę. Postaram się odpowiedizec na wszytskie Wasze pytania - i mam nadzieje ze nakierujecie mnie co jeszcze zle robię :)

sq8dsr napisał(a):
Jest dużo lepiej. Ale mam wrażenie, że jeszcze zachodzi coś w rodzaju podtrawiania ścieżek. Tak jakby roztwór trawiący wnikał krawędzią wgłąb tonera.
Ja długo to trawisz, jaka jest temp roztworu?

Tą płytkę co widzieliście ( ta małą z napisem GND ) trawiłem 40 minut - do czasu gdy znikła cała miedz.

SylwekK napisał(a):
Atmegowiec, wrzuć tu jeszcze fotkę płytki z naniesinym tonerem tuż przed trawieniem. Może za mocno rozprasowujesz. Chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Napisz też czy toner łatwo odchodzi od płytki po ruszeniu go paznokciem.

Niestety nie mam takiego zdjęcia. Tą płytkę mała co robiłem ("GND") toner przylegał mocno i nawet paznokciem go nie zdarłem.

Teraz opisze aktualna sytuacje, trawiłem jeszcze raz duża płytkę (tą z pierwszego postu ) wymiary ok. 12 x 10 cm. Uzyłem dokłanie tych smych technik, tych smych parametrów co dla małej płyteczki - dodatkowo przemyłem izopropanolem w spreyu (juz mam :) ) - "Cleanser IPA". Przetarłem go papierem 500. Czas prasowania tyle samo z sekundnikiem = 5 minut jak w małej płytce - Efet całkiem odmnienny :( sciezki sie własnie troszkę rozlaly i postrzepiły :(( mimo ze mam tą samą temperature na zelazku bo zaznaczyłem sobie pisakiem. Toner bardzo łtwo sie odrywa... znowu sie odczepia przez potarcie... kupiełm sobie mazak to uzupełniłem... Czemu taki całkeim odmienny efekt ? - aha czas trawienia 45 minut.

Ponizej zdjęcia:

PostNapisane: 6 cze 2014, o 06:17 
Użytkownik

Zdjeć nie widać.

Co do płytki to zapewne różnica jest taka że małą płytke tylko dociskałeś natomiast dużą prasowałeś.

Przy wiekrzych płytkach ja zawsze najpierw dociskam pierwszy fragment przez ok 1,5 min. Pozniej kolejny i kolejny jak już mam podociskane na gorąco wszystkie fragmenty papieru do płytki to dopiero zaczynam prasować 5 minut.
W taki sposób toner mi się nigdy nie rozlewa po pcb.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 6 cze 2014, o 07:21 
Użytkownik

45 minut trawienia? Jak dla mnie sporo za dużo. Mi na zużyty już wytrawiaczu starcza 15 min maks 20 bez żadnego ruchu wodą. Jaka temp. roztworu? no i przede wszystkim jak długo używasz go? Może po prostu to już koniec jego i taki czas trawienia.

Co do rozlewania przy tej samej temp wgrzewania to wydruki pochodzą z tej samej drukarki i na tym samym papierze? Bo drukarka drukarce nierówna i jedna wgrzeje mocno toner w papier czyli trudniej się przenosi na lamiant a inna ledwo co wgrzeje i później toner odchodzi na płytkę dużo łatwiej.

PostNapisane: 6 cze 2014, o 10:38 
Użytkownik

Ludziska, a ja nieustannie polecam bąbelki do trawienia. To naprawdę drastycznie przyspiesza trawienie i temperatura wcale nie musi być bardzo wysoka.

PostNapisane: 6 cze 2014, o 19:38 
Użytkownik

Temperatura 42*C, bąbelki włączone, roztówr świezo przygotowany na ta płytkę.

Objetośc wytrawiarki -1,3 dm3 - wsypałem cały woreczek 100g b327

PostNapisane: 6 cze 2014, o 20:41 
Użytkownik

Jako chemik podpowiem jeszcze jedną rzecz, która przyspiesza trawienie. Otóż do kąpieli można dodać kilka(naście) kropel wody utlenionej. Trzeba pamiętać o tym, że stabilność takiej wody po otwarciu pojemnika wynosi około 14 dni. Po tym czasie w pojemniku mamy zwykłą wodę :)

PostNapisane: 6 cze 2014, o 21:08 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Otóż do kąpieli można dodać kilka(naście) kropel wody utlenionej.

Ale to mówisz o dodawaniu do nadsiarczanu czy do chlorku żelazowego?
Bo przy chlorku żelazowym to w ogóle można roztwór nieco regenerować (utleniać z powrotem jony Fe+2 do +3) ale środowisko trochę za mało kwaśne do tego. Trzeba by dodać jeszcze troszkę HCl :)

PostNapisane: 6 cze 2014, o 21:48 
Użytkownik

Mowie o nadsiarczanie :)
Do chlorku tak jak mówisz trzeba by dodać jakiego kwasu :)
Cytrynowy też się nada

PostNapisane: 8 cze 2014, o 12:26 
Użytkownik

Dziękuję wszytskim za odpowiedzi, i jednoczesnie proszę o wstawianie włąsnych przemysleń na temat tworzenia własnych PCB :) metoda termo transferu w szczególności etapowi przenoszenia toneru an płytkę.

Tak jak mówiłem wcześniej, nie wiem czemu taka różnica jest - podejrzewam ze większa płytka to może temperatura sie obnizyła? w każdym razie udało mi sie złożyć ją do kupy - w sumei było moze 3-4 miejsca co trzeba było cos poprawić, a tak ogólnie wyszło w miarę. Przy takich wymiarach i szerokości ścieżek, błedy które sie pojawiły nie spowodowały ze płytka jest do wyrzucenia.

Nowa płytka wytrawiona:
Obrazek

Porównanie starej (żółta) i nowej (zielona)
Obrazek

Porównanie starej (żółta) i nowej (zielona)
Obrazek

Nowa po wytrawieniu - jeszcze z tonerem
Obrazek

PostNapisane: 8 cze 2014, o 12:31 
Użytkownik

No troszkę lepiej jednak ten toner cały czas Ci się rozlewa - z smd byś nie poszalał... Jakiej drukarki używasz i czy toner to oryginał ?

PostNapisane: 8 cze 2014, o 14:54 
Użytkownik

Ksero, na wydruku z ksero (druk z komputera) obraz jest idealnie ostry.
Ścieżki o długości 0.15 mm są super widoczne (na wydruku) - wiec mogę powiedziec ze wydruk jest nawet lepszy niz z niejednej drukarki laserowej.

PostNapisane: 8 cze 2014, o 15:34 
Użytkownik

I tu może być problem. Sam co prawda na początku przygody próbowałem ksero - niestety z marnym skutkiem (nigdy nie wiadomo co za proszek wsypią do masówki). Poszedłem do znajomego żeby mi wydruk z lasera zrobił - płytka z pierwszego kopa udana(!) Oczywiście miała pewne niedociągnięcia (akceptowalne i możliwe do skorygowania pisakiem i igłą), ale to była pierwsza moja wprasowanka z lasera i temperatura, czas grzania wszystko na chybił trafił... Po drugiej wizycie zdecydowałem, że zakupie tani laser - opłacało się :)
Idź gdzieś na laser z oryginalnym tonerem i zobaczysz, że musi być dobrze.

PostNapisane: 8 cze 2014, o 16:34 
Użytkownik

to wysokiej klasy punkt ksero, raczej nie masówka - widizałem jakie mają sprzety to masakra, porządne cacka z Koncki. Niestety znam nikogo kto bym miał laserówkę :/

myslisz ze problem moze byc w tonerze? a moze np nie mozna dociskac zelazka? - bo ja tak zawsze leciutko robie

PostNapisane: 8 cze 2014, o 16:42 
Użytkownik

Najlepiej udać się do drukarni z pdf-em w wysokiej rozdzielczości i poprosić o wydruk laserowy na papierze kredowym. Koszt jest naprawdę znikomy, a jakość tonera - po prostu rewelacja! Do ksero to nawet nie ma co porównywać. Toner przenoszę żelazkiem Teffala z ustawioną temperaturą na jedną kropę :) Wolę metodę prasowania kiedy żelazko jest ustawione do góry nogami.
Papier kredowy po moczeniu w wodzie z mydłem odchodzi od płytki po ok 2 minutach moczenia w całości, bez żadnego szorowania - po prostu zsuwa się z płytki. Potem delikatne zmywanie pozostałości kredy wodą z kwaskiem cytrynowym, trawienie i płytka wychodzi naprawdę super!

PostNapisane: 8 cze 2014, o 20:45 
Użytkownik

pbmaster napisał(a):
Najlepiej udać się do drukarni z pdf-em w wysokiej rozdzielczości i poprosić o wydruk laserowy na papierze kredowym. Koszt jest naprawdę znikomy, a jakość tonera - po prostu rewelacja! Do ksero to nawet nie ma co porównywać. Toner przenoszę żelazkiem Teffala z ustawioną temperaturą na jedną kropę :) Wolę metodę prasowania kiedy żelazko jest ustawione do góry nogami.
Papier kredowy po moczeniu w wodzie z mydłem odchodzi od płytki po ok 2 minutach moczenia w całości, bez żadnego szorowania - po prostu zsuwa się z płytki. Potem delikatne zmywanie pozostałości kredy wodą z kwaskiem cytrynowym, trawienie i płytka wychodzi naprawdę super!

dokładnie tak robiłem, dlatego włąsnie napisałem ze taki wydruki jest bardzo ostry, i jesli by sie umiało dobrze zelazkiem przeniesc to spokojnie mozna zejsc do 0.1 - 0.2 mm scieżek..

PostNapisane: 8 cze 2014, o 23:26 
Użytkownik

Atmegowiec napisał(a):
pbmaster napisał(a):

dokładnie tak robiłem, dlatego włąsnie napisałem ze taki wydruki jest bardzo ostry, i jesli by sie umiało dobrze zelazkiem przeniesc to spokojnie mozna zejsc do 0.1 - 0.2 mm scieżek..

kolego pisałeś że na ksero robisz odbitki a PUNKT KSERO do FIRMY POLIGRAFICZNEJ ma się kompletnie nijak .... żelazkiem przenosisz dobrze ... tylko postaraj się o wyfruj na dobrej laserówce i papierze kredowym

ja robię na tanim papierze foto i na tej śliskiej stronie drukuje i jest elegancko.

PostNapisane: 9 cze 2014, o 09:11 
Użytkownik

Rzuć jeszcze okiem na ten temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2167547&highlight=.
Opisałem tam kiedyś mój wygodny grzejnik z żelazka i toczyła się też dyskusja na temat grzania. Może info tam zawarte do czegoś Ci się przyda.

PostNapisane: 9 cze 2014, o 09:50 
Użytkownik

Akurat tak się składa że pracuję w serwisie kserokopiarek zajmujących się urządzeniami Konica Minolta i uwierz mi pokrycie czerni w tego typu urządzeniach nei ma szans równać sie z pokryciem czerni w mały starych drukarkach typu HP 1100 1200, 1300, 4000 czy innych tego ty typu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1