Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 maja 2026, o 23:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 maja 2014, o 19:09 
Nowy

Kombinuję pewien układ, który będzie miał docelowo 25 wyświetlaczy siedmiosegmentowych LED.
Ponieważ jest tego sporo, to nasuwa mi się pytanie, czy dzielić je na grupy czy multipleksować w kupie w jednym przerwaniu.
Chodzi mi głównie o kwestię, czy osiągnę odpowiedni czas żeby diody w wyświetlaczach zdążyły się "rozpalić" i żeby nie wyglądało to tak, że później będą się ledwo jarzyć, bo będą za krótkie impulsy.

Przy 25 wyświetlaczach, wychodzi impuls rzędu 1,33 ms - czy to wystarczy żeby dioda rozpaliła się do maksymalnej jasności?

Druga rzecz to kwestia sterowania. Mam wyświetlacze o wspólnej anodzie, i mam pytanie czy dobrym pomysłem jest użycie dekodera 4 na 16 do multipleksowania, z tym że mam akurat dekoder z wyjściami ACTIVE LOW, więc musiałbym sterować napięciem na anodach za pomocą tranzystorów PNP (rysunek).
Na schemacie tylko 2 wyświetlacze 7 segmentowe dla zachowania idei i czytelności...

Obrazek

Czy takie sterowanie anodami będzie OK? Proszę o poradę.

Będę wdzięczny za wskazówki od bardziej doświadczonych kolegów.

PS. Na schemacie brak między innymi kondensatorów filtrujących i rezystorów wyświetlaczy - robiłem na szybko a nie tego dotyczy temat.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 maja 2014, o 20:04 
Użytkownik

8 wyświetlaczy bardzo ładnie leci jednocześnie po SPI przez rejestry przesuwne.
Tu jest jeszcze sprawa taka czy wszystkie muszą być odświeżane w tym samym czasie.
Bo jeśli to są grupy np. 3 x 8 pozycji. To ja bym zrobił tak, że dałbym na każdą grupę po dwa rejestry 595 połączone w kaskadę. (na anody i segmenty). Wszystkie 3 grupy podłączył do jednej magistrali SPI. Każda grupa była by włączana oddzielnym sygnałem CS. Tak zresztą jak przewiduje to transmisja SPI.
Czyli użytych mamy 5 pinów CPU.

Można też pomyśleć nad zastosowaniem dekowanego drivera do wyświetlaczy LED sterowanego przez SPI albo I2C. Mają własną pamięć i wyjścia z regulowanym źródłem prądowym.

Ja teraz będę robił właśnie 24 wyświetlacze. Akurat będą 14 segmentowe a nie 7. I wspólna katoda wiec dostaną na katody 3 x ULN2803). Mam zamiar to sterować kaskadą 5 rejestrów 74595. Myślę, że się wyrobi. Wtedy użyte będą tylko 3 piny procesora. Przy każdym kroku multipleksacji wysłanych będzie 5 bajtów. (2 na układ segmentów i 3 na kotody). Przy prędkości SPI powinno działać.

PostNapisane: 1 cze 2014, o 13:43 
Użytkownik

lub spróbuj MAX7221

PostNapisane: 1 cze 2014, o 15:02 
Użytkownik

A może użyj dostępnego u Mirka w sklepie układu WS2803 (18-Channel Constant Current LED Driver With Programmable PWM Outputs). Masz tam dostępne po SPI 18 kanałów z PWMem do sterowania diodami z możliwością łączenia układów w szereg. Anody podłączasz do VCC i wykorzystujesz sprzętowe SPI i nie martwisz się w jakimś multipleksowaniem. Dodatkowo masz sterowanie jasnością.
Teoretycznie jest też możliwość multipleksowania w takim rozwiązaniu (przynajmniej widziałem działające takie rozwiązania z układami MBI5025), ale pamiętaj że dzielisz wydajność prądową na tyle ile masz zmultipleksowanych wyświetlaczy (układ ma wydajność max. 30mA). Przy multipleksowania układów z PWMem należy wybierać układy gdzie częstotliwość PWMa jest znacznie większa od Twojej częstotliwości multipleksowania.

Co do Twojego schematu to nie wiem czy 4056 bez dodatkowego drivera nadawałby się do zaświecenia wyświetlaczy (za mała wydajność prądowa wyjść). Jak multipleksujesz dużą liczbę wyświetlaczy, to aby uzyskać zakładany średni prąd musisz dawać znacznie większy chwilowy. Przy 25 sztukach to musiałbyś pewnie robić to z maksymalnym dopuszczalnym chwilowym prądem wyświetlaczy a i tak nie uzyskasz średniego prądu na poziomie 10mA na segment (bo aby mieć średnio 10mA przy sterowaniu tylko przez 1/25 czasu, to musisz dać chwilowy 250mA a tego to raczej mogą wyświetlacze nie wytrzymać).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 1 cze 2014, o 19:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A tak z innej beczki. Ja się mało znam ale na schemacie to chyba w tranzystorach T1,T2... trzeba by zamienić emiter z kolektorem, żeby prąd popłynął od Vcc do anody wyświetlacza.

PostNapisane: 2 cze 2014, o 08:37 
Użytkownik

Tak. Tranzystory mają zamienione kolektory z emiterami.

--
Pozdrawiam,
Robert

Strefa czasowa: UTC + 1