Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 17:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 maja 2014, o 13:51 
Użytkownik

Witam :)
Marzy mi się zrobienie projektu o tematyce sterowania oświetleniem .
Mam mały pomysł co do tego a mianowicie :
dwie wiązki wskaźnika laserowego(tanie jakieś chińskie) i dwa fotorezystory(nie wiem jakie co do wartości), wiązki laseru skierowanie na fotorezystory i zaprogramowany AVR w taki sposób ze jeśli przechodzimy z A->B to włącza światło , a z A<-B to wyłącza.
Myślałam tez ze zamiast laseta i fotorezystora użyć , nadajnik i odbiornik podczerwieni .

Ktoś robił podobny projekt ? Może mi doradzić co do elementów , które lepsze ? Ewentualnie jeśli ktos ma jakieś schematy , kody itp działające na tej tematyce lub podobnej .
Chciałabym ten projekt zrealizować , ale nie wiem od czego zacząć :p
Pozdrawiam :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2014, o 14:00 
Użytkownik

Robiłem coś podobnego była to pułapka na myszy która miała za zadanie złapać mysz nie robiąc jej przy ty krzywdy, do tego
użyłem diody IR na przeciwko odbiornika IR, a kod napisałem w Arduino, działało to bardzo dobrze a nauczyciel nie mógł uwierzyć że
coś takiego udało mi się zrobić.

Podaje link do projektu Mirka który ci trochę wyjaśni jak to można zrobic http://mirekk36.blogspot.co.uk/2012/10/ ... ykowy.html

PostNapisane: 24 maja 2014, o 14:04 
Moderator

Azara11 napisał(a):
Marzy mi się zrobienie projektu o tematyce sterowania oświetleniem .

No dobrze ... ok, ja wszystko rozumiem - ale czytał kolega opis tego działu forum ? :( coś mi się wydaje że nie ...

w tym dziale prezentujemy już GOTOWE i zrobione projekty .... a nie zadajemy pytania. Ten dział ma być inspiracją .... żeby popatrzeć już na fajne wynalazki ... ok? proszę o tym pamiętać na przyszłość co to jest dział DIY

PostNapisane: 24 maja 2014, o 17:16 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Hm, czytałe i nie zuważyłem. ;-)

Poza tym Mirosławie to jest Koleżanka ;-)

PostNapisane: 24 maja 2014, o 19:26 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Poza tym Mirosławie to jest Koleżanka

No tak to ja jeszcze większa ślepota jestem - więc bardzo uprzejmie przepraszam szanowną koleżankę .... ;)

PostNapisane: 24 maja 2014, o 20:10 
Użytkownik

topic5042.html kiedyś robiłem (a raczej zacząłem robić),sterownik oświetlenia na pilota, może coś cię zainspiruje z tego schematu, a dzień dzisiejszy nie posiadam gotowego programu (ale to tylko kwestia przepisania go z Atmegi32 na AtMege8) :D

PostNapisane: 24 maja 2014, o 21:13 

Azara11 napisał(a):
dwie wiązki wskaźnika laserowego(tanie jakieś chińskie) i dwa fotorezystory(nie wiem jakie co do wartości), wiązki laseru skierowanie na fotorezystory i zaprogramowany AVR w taki sposób ze jeśli przechodzimy z A->B to włącza światło , a z A<-B to wyłącza.
Myślałam tez ze zamiast laseta i fotorezystora użyć , nadajnik i odbiornik podczerwieni .

Śmiało można użyć podczerwieni i jakiejś prostej modulacji coś jak w RC5 (piloty IR) by zniwelować zakłócenia otoczenia. Laser mimo wszystko jest kłopotliwy, chyba że zamierzasz zrobić kurtynę na ileś tam metrów.
Jak poszukasz to w starych EP (elektronika praktyczna) był dokładnie taki projekt, z prostym liczeniem osób wchodzących i wychodzących.

Pierwsze pytanie, gdzie to ma być zastosowane. Sam jestem teraz w trakcie testowania rozwiązań fabrycznych na czujniku "mikrofalowym" (plafoniera sylwia z mikrofalowym czujnikiem ruchu). Sprawdza się jak na razie lepiej niż czujnik IR.

PostNapisane: 25 maja 2014, o 09:10 
Użytkownik

Cytuj:
Jak poszukasz to w starych EP (elektronika praktyczna) był dokładnie taki projekt, z prostym liczeniem osób wchodzących i wychodzących.
...
Pierwsze pytanie, gdzie to ma być zastosowane.

Z którego roku magazynach ?

Projekt robie dala siebie, zamierzam umocować go w drzwiach odległość nadajnika odbiornika od siebie ok 90cm

PostNapisane: 25 maja 2014, o 09:44 
Użytkownik

A mnie się podoba idea z diodami laserowymi. Zresztą w gigantycznym uproszczeniu (żarówki zamiast laserów) była ona stosowana w windach przy automatyce drzwi.
Mam tylko drobną sugestię. Diody z chińskich wskaźnikach są wykonane w sposób bardzo uproszczony. Nie mają obudowy, jest to goła struktura, przy dłuższym świeceniu tracą sprawność. Nie musi to być problem w sumie, bo można je zasilać nieco niższym prądem niż nominalnie. Dobrać go doświadczalnie tak by tylko trochę przekraczał prąd progowy.
Można tez zastosować gotowe moduły laserowe, nie są one drogie, a jakość ich jest o niebo lepsza niż wskaźników chińskich :)

PostNapisane: 25 maja 2014, o 11:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja bym mimo wszystko zrobił to na podczerwień. Jeden nadajnik - dioda IR "puszczona na 36kHz oraz dodatkowo modulowana przebiegiem kilkaset kHz i dwa odbiorniki oddalone nawet o parę cm od siebie w poziomie. No i implementacja licznika osób wchodzących wychodzących- przecież nie zawsze jedna osoba będzie wchodziła do pomieszczenia.

rezasurmar napisał(a):
Sam jestem teraz w trakcie testowania rozwiązań fabrycznych na czujniku "mikrofalowym" (plafoniera sylwia z mikrofalowym czujnikiem ruchu). Sprawdza się jak na razie lepiej niż czujnik IR.
dodatkowo w poruwaniu z czujnikiem na podczerwień większość czujników mikrofalowych można dowolnie zabudować np. regipsem bądź też umieścić bezpośrednio w oprawie lampy, a cenowo coraz bliżej czujników PIR

PostNapisane: 25 maja 2014, o 20:33 
Użytkownik

I tu pojawiam się ja ... Tak się jakoś składa że ostatnio zrobiłem projekt bezprzewodowej sieci z jedną jednostką centralną do której włączony jest bluetooth/ modem gsm(siemens tc-35)/moduł ethernet, komendy odbiera po terminalu(bluetooth,eth) opcjonalnie sms i połączenie przychodzące(modem gsm). Centrala łączy się po radiu 2,4 GHz na chipie NRF24L01 z odbiornikami, na centrali i na każdym odbiorniku jest pojedynczy przekaźnik o obciążalności 10 A, jest również obsługa termometru na DS18B20. Centrala od odbiornika różni się tylko posiadaniem modułu bluetooth/eth ... co bardzo upraszcza trawienie. Pojedyncza jednostka ma wymiary 37,2 x 43,2 mm. Dodam że całkiem sprawnie mi to działa.
Gdyby tylko była potrzeba rozwinięcia tematu jestem do usług.

PostNapisane: 25 maja 2014, o 21:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A co to ma wspólnego z tym tematem?

PostNapisane: 26 maja 2014, o 16:44 
Użytkownik

"Tematyka sterowania oświetleniem" drogi kolego

Strefa czasowa: UTC + 1