grzegorz461 napisał(a):
Niestety nie jest to płytka od Pana ani programator
Ale to nie ma żadnego znaczenia
... co za problem się zapytać - na tym forum pomaga się każdemu a nie tylko tym co mają ATB
grzegorz461 napisał(a):
Podejrzewałem na początku że przekroczyłem limit wgrań
Limit wgrań ??? ... o czym kolega pisze
... widzę że to jakieś pierwsze MEGA NIEZROZUMIENIE, które prowadzi cię dalej na coraz gorsze manowce widząc to co piszesz dalej. Więc podpowiadam NIE MA ŻADNYCH ograniczeń czy limitów wgrań wsadu do procka - zapomnij o tym na zawsze
grzegorz461 napisał(a):
. Miałem problem z wejściem na kurnik spowodowany blędem w Javie (sprawdzanie podpisów) zmniejszyłem ochronę i znów to samo
to to już dla mnie jakaś TOTALNA CZARNA MAGIA
jaki kurnik? jakie podpisy ... o czym ty opowiadasz ? brzy mi troszkę jak z innego świata - NIKT nigdy nie bawi się jakimiś podpisami ECLIPSE się wgrywa i po prostu działa
... weź proszę obejrzyj dokładnie ten poradnik:
http://mirekk36.blogspot.com/2014/02/ec ... -do-z.htmlto już ci się w głowie wiele wyjaśni i nie będziesz pisał o jakichś kurnikach i podpisach
grzegorz461 napisał(a):
.Sprawdziłem przejścia od procka na programatorze to Atmegi na płytce wszystko ok
Tak mówi każdy - ale rzadko opisuje jak to sprawdzał , pomiędzy czym a czym już nie mówiąc że rzadko ktoś wrzuca fotkę albo schemat tego co ma - a później i tak się okazuje że to problem z połączeniami. Nie mówię że u ciebie to jest na 100% .... no bo masz jakiś zestaw a nie stykówkę więc można być nieco bardziej pewnym - ale też to różnie bywa. Nie masz innego procka pod ręką żeby sprawdzić ? to by ci od razu dużo powiedziało - ..... drugi procek pod ręką to PODSTAWA PODSTAW
grzegorz461 napisał(a):
Zasilam płytkę z USB na programatorze świeci się jedna dioda a przy próbie programowania miga druga(raczej programator jest w porządku)
no tak można sądzić - że tu jest OK ... ale ja wziąłbym miernik jeszcze w łapki i sprawdził czy mam na procku równo +5V .... zamiast wierzyć w samo światełko na diodzie gdy mam aż takie kłopoty
grzegorz461 napisał(a):
a w consoli Eclipsa wyświetla sie coś takiego
Cytuj:
avrdude: Device signature = 0x000102
to może oznaczać że masz jednak coś nie tak albo z połączeniami albo z zasilaniem właśnie
grzegorz461 napisał(a):
Pozostało mi tylko jeszcze sprawdzić programując innym programatorem stk200 z LTP gdzie niepotrzebna jest Java
a powiedz mi gdzieś ty widział JAVĘ biorącą udział w programowaniu procka ???
.... panie kolego Eclipse wywołuje zewnętrzny program AVRDUDE i to on znany i dobry program tym się zajmuje i to on podaje te komunikaty a nie jakaś JAVA czy Eclipse
Eclipse tylko grzecznie ci pokazuje to co wypluł z siebie AVRDUDE
jaki masz w ogóle procek ? ATmega8 ? ... to sprawdź programem MkAvrCalculator
grzegorz461 napisał(a):
,ale najbardziej podpadzista wydaje mi sie Java
no tak - jak coś nie wychodzi to szukamy błędu WSZĘDZIE tylko nie w tym co sami robimy i dlatego wymyślasz takie kosmiczne rzeczy
mam nadzieję że po przeczytaniu tego wyżej zrozumiesz, że JAVA nie ma i nigdy nie miała nic wspólnego z programowaniem fizycznym twojego procka