Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 06:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 maja 2014, o 22:48 
Nowy

wszystko było ok a teraz w avrcalcutator wyskakuje taki bład avrdude

avrdude: set SCK frequency to 93750 Hz
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude: Device signature = 0x000102
avrdude: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude done. Thank you.

i taki komunikat
avrdude.exe: set SCK frequency to 93750 Hz
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

avrdude.exe: Device signature = 0x000102
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
avrdude.exe: current erase-rewrite cycle count is -50462977 (if being tracked)
avrdude.exe: reading signature memory:

avrdude.exe: writing output file "C:\Users\ii\Documents\mkAVRCalculator\sig_tmp.hex"

avrdude.exe: safemode: Fuses OK

avrdude.exe done. Thank you.
jak sadzici co moze byc przyczyna?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

drugi komunikat jest taki
avrdude: set SCK frequency to 93750 Hz

Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude done. Thank you.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 maja 2014, o 04:33 
Moderator

grzegorz461 napisał(a):
wszystko było ok a teraz w avrcalcutator wyskakuje taki bład avrdude

Jeśli wszystko (jak powiadasz) było dobrze - to jak rozumiem, tak będzie na wieki wieków amen ? tak ?

a może zamiast samych komunkatów z avrdude jednak kolega będzie łaskaw napisać kilka zdań więcej, np na czym coś tam robi ? bo tylko podejrzewać można że to stykówka ... a na niej nigdy nie będzie tak że wszystko było ok i będzie na wieki wieków ... jedno trącenie byle kabelka , problem z zasilaniem i już będziesz miał kłopoty z odczytaniem sygnatury procka a tu właśnie takie masz...

PostNapisane: 7 maja 2014, o 12:24 
Nowy

Witam
Nie robiłem prób na płytce stykowej tylko uruchomieniowej.
Niestety nie jest to płytka od Pana ani programator, bawiłem sie wcześniej Bascomem zanim trafiłem na Pana poradniki i książki z których uczę się języka C. Jedyna wada tego języka dla mnie, jest to że muszę po każdej wstawce w programie jeżeli chcę sprawdzić muszę programować procesor i tak robiłem i przy którymś z kolejnych wgrywań wsadu wystąpił błąd. Podejrzewałem na początku że przekroczyłem limit wgrań więc kupiłem 2 Atmegi 8 i po wymianie bład pozostał ten sam. Przeczysciłem cały komputer wgrałem nową jave nowego eclipsa i dodatki i cały czas to samo. Miałem problem z wejściem na kurnik spowodowany blędem w Javie (sprawdzanie podpisów) zmniejszyłem ochronę i znów to samo.Sprawdziłem przejścia od procka na programatorze to Atmegi na płytce wszystko ok.Zasilam płytkę z USB na programatorze świeci się jedna dioda a przy próbie programowania miga druga(raczej programator jest w porządku) , a w consoli Eclipsa wyświetla sie coś takiego

Reading | ################################################## | 100% 0.02s

avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: current erase-rewrite cycle count is -50462977 (if being tracked)
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "test.hex"
avrdude: input file test.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: writing flash (104 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 0.03s

avrdude: 104 bytes of flash written
avrdude: verifying flash memory against test.hex:
avrdude: load data flash data from input file test.hex:
avrdude: input file test.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: input file test.hex contains 104 bytes
avrdude: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 0.02s

avrdude: verifying ...
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000
0x12 != 0x00
avrdude: verification error; content mismatch

avrdude done. Thank you.

avrdude finished

Pozostało mi tylko jeszcze sprawdzić programując innym programatorem stk200 z LTP gdzie niepotrzebna jest Java . Wiem że nic nie jest wieczne ,ale najbardziej podpadzista wydaje mi sie Java ,wszystko robię na windowsie 7 z przeglądarką Chrome

PostNapisane: 7 maja 2014, o 12:48 
Moderator

grzegorz461 napisał(a):
Niestety nie jest to płytka od Pana ani programator

Ale to nie ma żadnego znaczenia ;) ... co za problem się zapytać - na tym forum pomaga się każdemu a nie tylko tym co mają ATB

grzegorz461 napisał(a):
Podejrzewałem na początku że przekroczyłem limit wgrań

Limit wgrań ??? ... o czym kolega pisze ;) ... widzę że to jakieś pierwsze MEGA NIEZROZUMIENIE, które prowadzi cię dalej na coraz gorsze manowce widząc to co piszesz dalej. Więc podpowiadam NIE MA ŻADNYCH ograniczeń czy limitów wgrań wsadu do procka - zapomnij o tym na zawsze ;)

grzegorz461 napisał(a):
. Miałem problem z wejściem na kurnik spowodowany blędem w Javie (sprawdzanie podpisów) zmniejszyłem ochronę i znów to samo

to to już dla mnie jakaś TOTALNA CZARNA MAGIA ;) jaki kurnik? jakie podpisy ... o czym ty opowiadasz ? brzy mi troszkę jak z innego świata - NIKT nigdy nie bawi się jakimiś podpisami ECLIPSE się wgrywa i po prostu działa ;) ... weź proszę obejrzyj dokładnie ten poradnik:

http://mirekk36.blogspot.com/2014/02/ec ... -do-z.html

to już ci się w głowie wiele wyjaśni i nie będziesz pisał o jakichś kurnikach i podpisach ;)

grzegorz461 napisał(a):
.Sprawdziłem przejścia od procka na programatorze to Atmegi na płytce wszystko ok

Tak mówi każdy - ale rzadko opisuje jak to sprawdzał , pomiędzy czym a czym już nie mówiąc że rzadko ktoś wrzuca fotkę albo schemat tego co ma - a później i tak się okazuje że to problem z połączeniami. Nie mówię że u ciebie to jest na 100% .... no bo masz jakiś zestaw a nie stykówkę więc można być nieco bardziej pewnym - ale też to różnie bywa. Nie masz innego procka pod ręką żeby sprawdzić ? to by ci od razu dużo powiedziało - ..... drugi procek pod ręką to PODSTAWA PODSTAW

grzegorz461 napisał(a):
Zasilam płytkę z USB na programatorze świeci się jedna dioda a przy próbie programowania miga druga(raczej programator jest w porządku)

no tak można sądzić - że tu jest OK ... ale ja wziąłbym miernik jeszcze w łapki i sprawdził czy mam na procku równo +5V .... zamiast wierzyć w samo światełko na diodzie gdy mam aż takie kłopoty

grzegorz461 napisał(a):
a w consoli Eclipsa wyświetla sie coś takiego

Cytuj:

to może oznaczać że masz jednak coś nie tak albo z połączeniami albo z zasilaniem właśnie

grzegorz461 napisał(a):
Pozostało mi tylko jeszcze sprawdzić programując innym programatorem stk200 z LTP gdzie niepotrzebna jest Java

a powiedz mi gdzieś ty widział JAVĘ biorącą udział w programowaniu procka ??? ;) .... panie kolego Eclipse wywołuje zewnętrzny program AVRDUDE i to on znany i dobry program tym się zajmuje i to on podaje te komunikaty a nie jakaś JAVA czy Eclipse ;) Eclipse tylko grzecznie ci pokazuje to co wypluł z siebie AVRDUDE

jaki masz w ogóle procek ? ATmega8 ? ... to sprawdź programem MkAvrCalculator

grzegorz461 napisał(a):
,ale najbardziej podpadzista wydaje mi sie Java

no tak - jak coś nie wychodzi to szukamy błędu WSZĘDZIE tylko nie w tym co sami robimy i dlatego wymyślasz takie kosmiczne rzeczy ;) mam nadzieję że po przeczytaniu tego wyżej zrozumiesz, że JAVA nie ma i nigdy nie miała nic wspólnego z programowaniem fizycznym twojego procka

PostNapisane: 7 maja 2014, o 17:44 
Nowy

Dziekuję Panie Mirku za pomoc
Rozwiązanie znalazłem dzięki Panu ,po pomierzeniu napięć okazało się że napięcie na pinie PB6-reset waha się blisko zera .Okazało się ze miałem wlutowany ceramiczny kondensator 100nF (nie podejrzewałem awarii) miał przebicie i po wylutowaniu go wszystko jest ok. Czyli procek był cały czas resetowany.Gdyby nie Pana sugestie dotyczące abym sprawdził napięcia nigdy bym na to nie wpadł aby przy tak niskim napięciu kondensator ceramiczny dostał przebicie.
Jednocześnie chciałbym Panu pogratulować wiedzy i umiejętności jej przekazywania.

Strefa czasowa: UTC + 1