Witajcie,
w oczekiwaniu na 3 książkę Mirka oraz z powodu awarii kotłowni powstał pomysł wykorzystania modułu SIM900 jako powiadomienia o tym co się dzieje z piecem i temperaturą oraz paroma innymi sprawami w kotłowi.
Co prawda całość jest jeszcze w fazie tworzenia ale na potrzeby testów powstał mały programik napisany w c# (visual studio 2013), umożliwia on odczytanie podstawowych parametrów, wysłanie sms, wykonanie połączenia głosowego, i zmianę paru ustawień. Widok programu na poniższych fotografiach, obsługa jest dość intuicyjna więc nie sądzę aby była potrzeba wdawania się w szczegóły.
Całość oparta jest o serial port z C# i komendy AT i dodatkowo zawiera linie poleceń co umożliwia wykorzystanie programu jako terminal do terowania modułem...Przetestowano z sim900 ale sądzę, iż bez większych problemów zadziała z SIM900D.
Co prawda program jest na razie w fazie testów ale nie stwierdziłem problemów z jego działaniem. Testy przeprowadzono z wykorzystaniem modułu IComSat SIM900 oraz konwerter oparty o FT232R TTL 5v. Program działa na systemach z zainstalowanych .NET Framework 4.5 (testowano na Win8 64bit i Vista 32bit). Pewnie jeszcze wiele można zmienić i poprawić
ale na razie program zaspokaja moje potrzeby i publikuję do bo może komuś się jeszcze przyda...
Podziękowania dla Mirka za inspiracje związane z AVR-ami i dla SunRivera oraz innych osób za kursy i materiały dotyczące c#
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość, iż są to moje początki z c#.
Załącznik:
SIM900 Tester.zip
Załącznik:
Install.zip
EDIT : Wersja z .NET Framework 4 działa z XP
Załącznik:
SIM900 Tester xp_win8_vista.zip