Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 sty 2020, o 19:17


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lis 2011, o 14:10 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 28 lis 2011
Posty: 9
Pomógł: 0

Witam!
Mam problem z programatorem STK200. Kupiłem zestaw ATB razem z książką i pisałem akurat programy początkowe czyli miganie diody led, switch. Programy wgrywały się (nowiutki STK200). Wszystko działało elegancko. Fuse bity ustawione były przez MkAVRCalculator z zakładki fusy uproszczone, zgodnie z zaleceniami z książki (wewnętrzny osc 8MHz). Nie wiedziałem tylko jak ustawić w programie częstotliwość taktowania na 8Mhz więc w każdym programie pisałem: #define F_CPU 8000000. Dzisiaj usiadłem znowu, napisałem program ze strony 181. Program, który miał po nacisnieciu switcha1 włączać diodę, po naciśnięciu switcha2 gasić diodę, a po naciśnięciu switcha3 zmieniać jej stan na przeciwny. Przepisałem ten program (pisząc wczesniej #define F_CPU 8000000) i wgrałem go bez problemu do procesora. Nie działał jednak, ale szybko zobaczyłem błąd, po prostu pomyliłem PORTC z PORTA. Poprawiłem ten błąd w kodzie, skompilowałem program i chciałem go ponownie wgrać. I tutaj niemiła niespodzianka, ponieważ przy próbie wgrania przez PonyProg dostaje cały czas komunikat z błędem "Device missing or unknown device (-24)". Nie mam pojęcia co się mogło stać, bo dopiero zaczynam. Pomyślałem, że może coś z tym taktowaniem jest nie tak. Czy jest jakaś szansa na zresetowanie procesora do ustawień fabrycznych? Pracuję w AVRStudio na winxp sp3. Programator nowy, działał do czasu wyżej opisanej sytuacji. Procesor atmega32, także nowy, dostarczony razem z zestawem ATB. Proszę o jakieś rady jak to rozwiązać, bo nie mam pomysłu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 16:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8755
Pomógł: 336

spróbuj podłączyć się przez wbudowany "programator" ATB FTDI i zobacz co jest na konsoli AVRDUDE
nie wydaje mi się żebyś zablokował procka - ale może masz problem z zasilaniem dla programatora - nie wiem jaka masz wersje dziadostwa (STK200)
lub uszkodziłeś zwarciem port drukarki albo sam programator

Czekam na więcej informacji bo tak sobie możemy gdybać

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 16:29 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 28 lis 2011
Posty: 9
Pomógł: 0

Właśnie przełączyłem na samej płytce zworki tak aby taktował z innego źródła. PonyProg już ma połączenie z procesorem. Wgrywam na niego programy i działają. Teraz tylko chciałbym ustawić częstotliwość tak, że jak w programie wpiszę powiedzmy _delay_ms(1000), to żeby rzeczywiście czekał 1s, nie mniej nie więcej. I przeglądam teraz dokumentacje procesora i płytki. Mam nadzieję, że uda mi się. Chyba już nie warto przez ten programator się podłączać o którym mówisz SunRiver co? A i jeszcze jedna sprawa. Mogę ustawiać sobie FuseBity przez ponyprog i komunikacja działa w obie strony (mogę zapisywać i odczytywać) a MkAVRCalculator nie odczytuje w ogóle procesora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 16:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8755
Pomógł: 336

hmmm... dosyć dziwne możesz wrzucić zrzuty ekranowe co się dzieje mkCalku (z konsoli AVRDUDE)
może by było warto przejść na USBasp wtedy tedy jest mniej problemów i zamiast AVRStudio skorzystać z Eclipse
a jeśli już musisz używać avrStudio to może lepiej w STK500 zainwestować. Np nie wiem dlaczego mkC nie daje się przełączyć
na STK200 Lpt1 , ale od dawna nie używałem już tego starocia:)

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 16:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25001
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 938

Panie kolego Tomas2427 --->

ale bardzo ale to bardzo proszę przede wszystkim o jak najszybsze przejście z AVR Studio na ECLIPSE. Proszę nawet nie czekać ani minutki dłużej ;) jak to zrobić ?????

hmmm chyba kolega nie obejrzał lekcji VIDEO, które żmudnie przygotowałem na dołączonej do książki płycie DVD. A masz tam WSZYSTKO CZEGO CI POTRZEBA. Łącznie z instalkami Eclipse i całą instrukcją video jak z tym działać ... dlaczego ???

hmmm może odpowie sobie kolega na to po przeczytani tego:

http://mirekk36.blogspot.com/2011/11/dl ... tudio.html

(polecam przeczytać ten artykuł dokładnie)

Przecież dzięki temu dodatkowo będzie mógł kolega wprost z ECLIPSE programować za pomocą STK200 bez najmniejszych problemów. Co więcej - można także korzystać z wbudowanego programatora,


a ja nie wiem dlaczego kolega korzysta z tego PONY-kociego-PROGA mając do dyspozycji MkAVrCalculator no i Eclipse :(

przecież w Pony-kocim-progu za chwilę przez pomyłkę zablokuje sobie kolega procka...

mam nadzieję, że wiele rzeczy się wyjaśni po przeczytaniu tego artykułu na moim blogu

i gdy kolega skończy raz na zawsze z #define F_CPU w programie - to także raz na zawsze skończą się takie dziwne problemy.

Czekam więc na info , kiedy kolega przejdzie już na Eclipsa i proszę pamiętać, że odpowiem chętnie na każde następne pytanie jeśli się pojawi ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 22:10 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 28 lis 2011
Posty: 9
Pomógł: 0

Dziękuję za podpowiedzi. Jestem właśnie w trakcie "przenoszenia się" do Eclipse. Mam jednak cały czas problem, z avrdude. Przy próbie połączenia wyświetla mi błędy:
Kod:
avrdude.exe: can't open device "giveio"

avrdude.exe: failed to open parallel port "lpt1"


Wcześniej avrdude działał bez problemu. W mkCalc mogłem spokojnie odczytać nazwę procesora, sygnaturę i fusy a teraz jest tylko napis Błąd AVRDUDE. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, to z chęcią wysłucham każdej rady:) Tymczasem idę dalej szukać rozwiązania.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 22:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25001
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 938

No tak , ja zapomniałem czy pisałeś jaki masz system ? Jeśli wyższy niż Windows XP to zapomnij o STK200 pod Win Vista albo Win7 :(

Dlatego masz myślę też dobrą alternatywę bo:

- obojętnie jaki system masz
- na pewno masz jakiś kabel USB
- na pewno czasem łączysz zestaw po USB z komputerem

więc dlaczego nie skorzystać z dużo szybszego niż STK200 programatora wbudowanego w zestaw ATB, który będzie ci działał zgodnie z tym artykułem i filmikiem ?

http://mirekk36.blogspot.com/2011/08/ec ... adzie.html

Może warto spróbować ? Polecam

a chyba że masz Win XP ? to jeszcze da radę coś zrobić z STK200 i AVRDUDE - napisz ok?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 22:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8755
Pomógł: 336

Niewiem dlaczego ci sie to krzaczy pod XP , ale masz wyjście zainstaluj GiveIO i bedziesz miał dostęp do LPT w trybie bezpośrednim z Commad Shella. Mozliwe że coś ci się pokrzaczyło z AVRDUDE --- pamietaj ze WinAVR (a wiec i Eclipse) usilnie odpala AVRDUDE z lokalizacji w WinAVR
ja tam wolę sobie mięć swoje AVRDUDE 5.11 ładnie na C: może tu masz właśnie problem ze ciągnbie ci Avrdude z WinAVR ??
skopiuj tam swoje dude z MKCalka i bedzie spokój :)

C:\WinAVR-20100110\bin\ tu znajdziesz i AVRDUDE i GiveIO w sumie troche stare już ,

mozesz tez prościej wejść w eclipse i w preferencjach dla AVR zakładka PATH podać swoją ścieżke do swojego DUDE

No i zainstaluj AVRDUDE - ponownie z mkC

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Ostatnio edytowano 28 lis 2011, o 22:50 przez SunRiver, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 22:49 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 28 lis 2011
Posty: 9
Pomógł: 0

Mam XP SP3. Chyba na razie zostanę przy stk200 bo właśnie chyba udało mi się rozwiązać problem:) Odinstalowałem zupełnie giveio i zainstalowałem ponownie. MkCalc działa już elegancko. Mam nadzieję, że Eclipse też zadziała. Prawdę mówiąc trochę mi ulżyło:P Dziękuję bardzo za propozycje i sugestie związane z tym problemem:) Wracam do instruktażu video i programu Eclipse.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 22:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8755
Pomógł: 336

No to się cieszę że widać swiatelko w tunelu , ale żeby tam dobiec potrzebna bedzie zmiana przyzwyczajeń i programatora :)

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 22:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25001
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 938

O no to fajnie, bo na XP powinno ładnie działać - więc skoro MkAvrCacl działa to i pod Eclipsem ruszy ci bez problemów... a jak coś to śmiało pytaj - pomożemy.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 23:41 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 28 lis 2011
Posty: 9
Pomógł: 0

W razie gdyby ktoś tu kiedyś zajrzał i używał stk200 w Eclipse: nazwę portu trzeba napisać małymi literami:P czyli np: lpt1 a nie LPT1. Siedziałem nad tym ponad pół godziny:P No więc zabieram się do roboty:D Światełko w tunelu rzeczywiście jest, mam tylko nadzieję, że to nie jest światełko pociągu:) Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Zabieram się do pracy.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO