Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 21:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 mar 2014, o 01:35 
Nowy

Hej. Robię pomiar przetwornikiem analogowo-cyfrowym na kilku kanałach, chciałbym dorzucić obsługę ADC poprzez przyciski typu microswitch. Jeden microswitch odpowiada jednemu kanałowi - wciśnięcie powoduje start, ponowne stop pomiaru itd. Chciałbym to jakoś sensownie oprogramować, na myśl przychodzi mi zmiana stanu logicznego na pinach ADC, jednakże przetwornik nadal będzie wtedy działać. Mieliście kiedys podobny problem i pomysł jak to zrealizować w bardziej elegancki sposób? ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2014, o 10:37 
Użytkownik

A mógłbyś to dokładniej opisać i podać jakiś przykładowy schemat jak chciał byś to podłączyć.
Bo jakoś nie mogę rozumieć o co chodzi z tą zmianą stanów na pinach ADC.

PostNapisane: 20 mar 2014, o 13:58 
Nowy

Zmiana stanów na pinach ADC - chodziło mi o PORTA ^= (1<<PINA) - każdorazowe wciśnięcie przycisku będzie zmieniać stan

PostNapisane: 21 mar 2014, o 05:49 
Użytkownik

W AVR z reguły masz jeden przetwornik ADC i w jednym czasie możesz uzyskać pomiar tylko z jednego pinu. Aby uzyskać pomiar z kilku różnych pinów odczytujesz je po kolei (np. w przerwaniu). Jeśli chodzi o zmianę stanu na porcie nic Ci to nie da, ew. wprowadzisz zakłócenia do pomiarów. Nie napisałeś co to za procek. Jeśli chcesz wyłączać/włączać pomiar na danym pinie to musisz ustawiać w programie jakąś flagę tak by program wiedział, że ma pominąć dany pin przy zbieraniu danych.

PostNapisane: 21 mar 2014, o 07:41 
Nowy

Pogrzebałem trochę w internecie i książkach, tak jak mówisz ryba84 po prostu nie będę zbierał danych i wysyłał 0 w przypadku gdy adc jest "wyłączony". W pomiarKanal1 i pomiarKanal2 przechowuję wartość sczytaną z przetwornika ADC. PINB0 i PINB1 to piny do których podłączone są przyciski. Dla PINB0 działa elegancko, ale dla PINB1 po naciśnięciu przycisku zmienia się stan i dalej nie mogę ponownie zmienić. Skoro już założyłem temat, to czy byłby ktoś na tyle uprzejmy i powiedział mi co robię źle?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 21 mar 2014, o 15:29 
Użytkownik

Skoro do PB0 i PB1 masz podłączone przyciski to dlaczego ustawiasz te piny jako wyjścia?
Jeśli masz podłączone przyciski do GND to konfiguracja tych pinów powinna być taka
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pierwszej linii nie trzeba pisać bo po resecie procesora wszystkie piny są ustawione jako wejścia.

PostNapisane: 21 mar 2014, o 17:56 
Nowy

Próbowałem tak, ale wtedy przestaje działać w ogóle

PostNapisane: 25 mar 2014, o 23:46 
Użytkownik

w liniach kodu 13 i 25 zmień jeszcze operatory bitowe & (jedno and) na logiczne && (dwa and'y). Oczywiście obowiązkowo konfiguracja pinów tak jak napisał tobie jacekk232 musi być, a tą pierwszą zakomentuj albo wytnij(ale nie nożykiem jak przy maskowaniu bitów :) )

Strefa czasowa: UTC + 1