Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 20 wrz 2019, o 19:01


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 kwi 2016, o 21:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 paź 2014
Posty: 379
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 0

Ja się uczę czytając najpierw cała książkę potem na nowo i dopiero przykłady na pc, miałem rok przerwy i wszystko pozapominałem :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2016, o 12:30 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 maja 2016
Posty: 1
Pomógł: 0

Szukam książki do projektowania stron. Chciałbym przebudować stronę na której prezentuję Elve fotowoltaika na jakąś nowszą. Możecie coś pol[/url]ecić dla początkującego ?



Ostatnio edytowano 19 cze 2017, o 09:47 przez mlody, łącznie edytowano 4 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2016, o 13:24 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 paź 2014
Posty: 379
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 0

Jeśli można jeszcze cos pisać to polecam wchodzić często na forum i oglądać wszystkie poradniki Mirka(wiem z tydzien po 24H) ale są efekty!!!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2016, o 11:47 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1429
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 147

Witam,
Mirka "B.B.".
To MAGICZNA KSIĘGA. :shock:
Czytam po raz kolejny, i za każdym razem jest coś nowego. :)

-Albo to zaburzenia mojej percepcji, od ilości zawartych informacji.- :?
hmm.. ma wpływ na postrzeganie.. :?

Czyli,... MAGICZNA . :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 13:55 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 paź 2016
Posty: 30
Pomógł: 0

To się dołączę do tematu bo ciekawy. U mnie wygląda to tak:
Jak dostałem knige do rąk to chyba jak każdy przeglądałem na wyrywki co to za cudo.
W podejściu Nr. 2 czytałem po łebkach robiąc zakładki.
Podejście Nr. 3 próbowałem wykonywać ćwiczenia i nawet to wychodziło (Najwprzód na stykówce) ale bez zrozumienia.
Podejście Nr. 4 teraz czytam od dechy do dechy a w "czasie wolnym" kombinuje programować bez literatury i netu.
W podejściu Nr. 5 planuje wykonywać ćwiczenia razem z BB bez copy & paste

_________________
NIE JESTEM ELEKTRONIKIEM tylko PIEKARZEM



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2017, o 22:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 paź 2014
Posty: 46
Lokalizacja: okolice JOWISZA czasami PL
Pomógł: 7

Mi "starzy" adepci programowania mówili.
programowanie to jak nauka nowego języka ludzkiego (np. chiński).
Można poznać składnię samego języka i tu "Szkoła programowania PRATA" jest dobra, część teoretyczna BB też jest OK,
jak znasz literki składasz wyrazy np warunki logiczne if ... else , switch ..... case.
jak to ogarniesz to konkretna archtekturę procesora mikro-kontrolera i dalej szlif samego języka funkcje własne, struktury, unie i inne takie....
jak znasz architekturę to śmigasz (wiem na x86 trzeba znać kernel API, SYSCALL i inne takie...)

do tego cały czas programować (budujesz "programistyczne klocki LEGO")
zaraz po tym "starzy" adepci programowania mówili programowanie wchodzi "przez palce na klawiaturze"
(poznać można po wytartych klawiszach np: ;,>,. ,( itd.... );

a potem już z górki używasz własnego zestawu klocków LEGO, Patrzysz/czytasz/analizujesz jak inni rozbudowali zwoje zestawy LEGO
i dokładasz do swojego zestawu klocków nowe, bardziej uniwersalne.

Po drodze często dochodzi algorytmika ...
To tak na początek


Tak mi zawsze mówiono jak zaczynałem w latach 80-90 na ZX Spectrum
PS. przerobiłem trochę pod C.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2017, o 23:27 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 lis 2017
Posty: 3
Pomógł: 0

Na dziś jestem w trakcje pożerania stron z BB .

Uczyłem się wielu języków programowania często, że tak powiem na kolanie, tylko po to, aby uzyskać dany efekt. Na dwóch palcach mogę policzyć przypadki kiedy musiałem przetrawić niuanse języka w którym programowałem ..

Brakuje mi w tej książce tylko jednego i w ogóle przy programowaniu AVR dla początkującego .Prostego Debugowania Zmiennych . Z tego co widzę nie obejdzie się tu bez poznania modułów sprzętowych itp już że tak powiem na zaawansowanym poziomie. Sam dla siebie przy przyswajaniu sobie języka C radzę sobie w taki sposób.. Ale to procentuje mi znajomość C++ i programowania jako takiego.
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2017, o 10:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1886
Pomógł: 88

Przecież do debugowania możesz użyć LCD albo lepiej RSa i wysyłać interesujące Cię informacje na terminal (co więcej możesz je sobie wtedy nawet logować do pliku)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2017, o 12:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

gumbicp napisał(a):
Brakuje mi w tej książce tylko jednego i w ogóle przy programowaniu AVR dla początkującego .Prostego Debugowania Zmiennych

Sorki ale jak kolega chce powiedzieć, że do pracy z 8-bitowcami zaraz są potrzebne armaty i haubice w postaci sprzętowych debugerów to moim zdaniem kolega mocno się myli .... bardzo mocno

pomijam już fakt że byle terminal i UART pozwalają debugować we własnym zakresie każdy problem w procku, podglądanie zmiennych itp itd to tak jak napisał wyżej wystarczy JEDNA dioda LED żeby sobie debugować, byle wyświetlacz LCD ... cokolwiek ... po prostu pomysł - najprostsze rzeczy ...

polecam sobie obejrzeć to:



ale również to ;) i zobaczyć jak może się przydać TAK podstawowe narzędzie i niedrogie jak analizator stanów logicznych


_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2017, o 22:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 lis 2017
Posty: 3
Pomógł: 0

Tych filmików nie zdążyłem jeszcze obejrzeć. A o LCD nie pomyślałem. Dobry pomysł i dzięki za podpowiedzi .

Zrobiłem sobie parę projektów z arduino i tam od startu mogłem na konsole wyrzucić zmienne. Do UART jeszcze nie dodarłem, i chodziło mi bardziej o to, że ucząc się języka jako takiego to jest ból dla początkującego. Na szybko przećwiczyć sobie wskaźniki struktury ipt. Tak po prostu oklepać się zanim dotrzemy do zabawy z mikroprocesorami.

Ja mam ten plus że nie muszę się uczyć C od nowa tylko przypomnieć sobie co mi wolno a czego nie . Operacje na bitach też bardzo rzadko stosowałem . Czasem przy jakiś plikach czy obrabianiu pikseli w OPENGL .
Ok nie będę tu zaśmiecał tematu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2017, o 22:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24788
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 927

gumbicp napisał(a):
Zrobiłem sobie parę projektów z arduino

i to jest właśnie ból tych co zaczynają od andruino - piszą, że "tam mają konsolę" a nie wiedzą nawet że to działa po RS232/UART ... to jest właśnie ból

przez co WSZYSTKO wydaje ci się skomplikowane ....

a tymczasem - mówię - obejrzyj te poradniki ;) sporo już ci się rozjaśni

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lis 2017, o 12:29 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 881
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 70

gumbicp napisał(a):
Zrobiłem sobie parę projektów z arduino i tam od startu mogłem na konsole wyrzucić zmienne.
No tak, ale w arduino uruchamiałeś UARTa, pewnie nawet o tym nie wiedząc. Takie polecenie jak
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
coś koledze mówi? To właśnie ustawienie UARTa. A jak konkretnie jest ustawiany UART? Wystarczy otworzyć bibliotekę Serial (na githubie jest) i zobaczyć. Swoją drogą, Mirek pokazuje łatwiejszy sposób ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2018, o 20:07 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 18 sty 2018
Posty: 1
Pomógł: 0

Na początku witam, dorzucę parę słów od siebie.
Jestem w trakcie czytania BB (jakieś niecałe 80 stron przeczytane), fakt jak koledzy wyżej pisali, jest lekkie zdziwko i WTF?, ale mam nadzieje że później się ułoży, i w głowie, i w eclipse.
Na szczęście ATmega mruga oczkiem led, więc nie jest źle, z małym jednym ale a mianowicie,
gdzieś kiedyś od kolegi programator do czegoś nieważne, zadowolony, płytka stykowa jest, a tu nie ma komunikacji rc-1, ale mówię ok, mogłem uszkodzić układ, idę po nową i działa :)
Dzięki za cenne wskazówki na początek nauki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2018, o 20:45 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 881
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 70

Mechanik10 napisał(a):
płytka stykowa jest, a tu nie ma komunikacji rc-1, ale mówię ok, mogłem uszkodzić układ, idę po nową i działa
A może kolega pozmieniał fusebity? I dlatego nie ma komunikacji?
Z mojej strony, proponuję szarpnąć się na Mirkowy programator. Chociaż polecam nie ten: https://sklep.atnel.pl/pl/p/Programator ... culator/39 tylko ten: https://sklep.atnel.pl/pl/p/ATB-USB-RS232/85
Ma kilka dodatkowych opcji ;) mam i sobie chwalę :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2019, o 14:09 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 02 kwi 2019
Posty: 1
Lokalizacja: Internet
Pomógł: 0

Ja to jestem fanem metody uczenia się na bieżąco, czytam BB i od razu działam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2019, o 20:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 cze 2016
Posty: 184
Pomógł: 7

Tak naprawdę, jeśli chodzi o sposób nauki to zależy od delikwenta. Są ludzie, co najpierw lubią zapoznać się z teorią, są tacy co wolą zacząć od praktyki. Ale na pewno ważne, żeby wytrwać, niezależnie od podejścia.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2019, o 23:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 cze 2016
Posty: 195
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 0

Ja zacząłem z BB ale koledzy na forum poradzili mi , żebym przećwiczył sobie na konsoli na prostych przykładach, więc wgrałem sobie "CodeBlocks" ściągłem sobie PDF z biblioteki wolnych podręczników "Programowanie w C" do tego "BB" i "YouTube" teraz przerabiam Tablice i Wskaźniki a w komentarzach opisuję co się w programie dzieje, i gdy teraz zaglądam do "BB" łatwiej jest mi wiele rzeczy zrozumieć, no i najważniejszą rzeczą to oczywiście nasze FORUM !!!.
Tutaj mały przykład:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Do tego mam zawsze jakąś ściągę jak czegoś "zapomne".
Poz.Darek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO