oki...???
ale czy:
- dotknięcie rzeczonej wtyczki USB nie powinno "rozładować mnie" z ESD choćby na kilka sekund, skoro nie kręcę się na krześle, ani nie czochram dywanu, ładunek który spłynął już do chasis laptopa (USB) (lub z niego naładował mnie) nie odtworzy się chyba natychmiastowo???
- co do czytania instrukcji, już ją kiedyś (bodajże całą) czytałem, jeżeli uwaga kolegi Waldek_jb dotyczyła jumperów i ich funkcji, to milcząco założyłem (poprawcie mnie gdy jestem w błędzie) że domyślne ustawienie jumperów będzie odpowiednie do przeprowadzenia PIERWSZEGO zadania z książki skoro nic w niej nie ma ostrzeżeń że trzeba coś przestawić...
Na razie wsady przesyłam za pomocą USBasp więc nie korzystam z żadnych peryferiów USB, RS232 czy tym podobne. Zresztą niezależnie czy zasilam laptopa z sieci czy jadę z baterii efekt jest identyczny... Co do "uziemiania" to też nie dokładnie o to chodzi (chyba), bo dotykanie instalacji C.O. nie pomaga, trzeba osiągnąć potencjał obudowy USB aby był efekt. Pozostawienie podpiętego do pinu kabelka wiszącego w powietrzu potęguje efekt. Wtedy nawet bez dotykania czegokolwiek program się zawiesza aż nie dotknę USB (samego portu USB w lapku, paluchy nadal z dala od ATB, a efekt natychmiastowy) ot taki pilot dla pętli głównej. Próbowałem z innym lapkiem efekt ten sam i w sieci i na baterii.
Może brnę poprzez elementarne podstawy elektroniki z tym uziemianiem, ale jako laik póki co nie ogarniam tego efektu tym bardziej, że na płytkach stykowych i w "tafli" firmy MSX nie widzę nigdy podobnego problemu jak TERAZ z ATB...

Edit po poście Mirka:
Drogi Mirku,
jestem baaaaaardzo daleki od zwrotu lub reklamacji zestawu (ani sprzedaży go na allegro jak wyczytałem gdzieś już na forum

). Jak już pisałem wg. mnie problem leży po MOJEJ stronie, a z zestawu jestem zadowolony i póki co nie oddam go nawet za podwójną cenę ( no dobra za podwójną oddam, bo wtedy kupię dwa

).
Stan HiZ może i jest powodem tej dyskoteki, spróbuję pozamieniać pozostałe piny portu C na wyjścia lub wejścia ale ze sprowadzeniem do któregoś ze stanów ustalonych GND/VCC - jak sprawdzę opiszę...
Jak już wspomniałem główną moją konsternację wywołał fakt
nie pojawiania się podobnego efektu wcześniej na innych płytkach.
Gdyby było to moje totalnie pierwsze uruchomienie AVR może i szukałbym bardziej u podstaw... a tak przeświadczenie, że dotąd było OKI bez zawracania sobie głowy domyślnymi stanami I/O oraz GND/HiZ/VCC po przeprogramowaniu procka zaprowadziło mnie na pierwszą minę jaką tylko można było wdepnąć...
Staram się wyciągnąć z problemu (no dobra problemiku początkującego) wnioski aby w bardziej zaawansowanym układzie nie szukać błędów w kodzie gdy wina jest w (BYĆ MOŻE) szkolnych podstawach...