Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 11:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 gru 2013, o 16:55 
Użytkownik

Pierwszy mój wpis więc na wstępie: "Witam Szanowne Forumowiczki i Forumowiczów".... :D

Gdy już formalności zadość przechodzę do meritum:

Dziś dotarł mój pierwszy ATB, popodłączałem, pooglądałem, pierwszy wsad (migająca dioda) i tu ZONK...
Płyta czuła na dotyk do procesora i ogólnie efekt anteny przy podłączeniu przewodu do np pinu PC6 (choć sądzę że numer pin jest akurat tutaj obojętnym). Nie jest to raczej reset bo dotykając zawiesić mogę zarówno w pozycji diody wygaszonej jak i zapalonej. Pomaga uziemienie ręki np trzymając za wtyk USB mogę paluchować bezkarnie...
Odrobinę pomogło przestawienie na wewnętrzny oscylator, bo przy pracy z qwarca była po prostu dyskoteka. ;)
Zaznaczę że inna płytka nie związana z ATNEL działa poprawnie na ATMEDZE8, a ATB na podobnym wsadzie (tylko ATMEGA32 - szaleje)
Czy jest to:
a) jakaś usterka ATB (nowy - więc z jednej strony chyba sprawdzony w ATNEL, z drugiej nigdy nie widziałem go w akcji więc nie wiem)
b) jakieś złe ustawienie fusów, nie wiem może nawet locków (wiem że locki są zupełnie od czegoś innego, ale szukam nawet głupich powodów)
c) może jakiś jumper jest w "nie tej" konfiguracji, choć zaznaczam że nic nie przekładałem, a nikt od otwarcia paczki go nie dotykał... Próbowałem nawet wyjąć LCD i PWR..... efektu NIET...
d) ogólnie ja jakiś bardzo ELEKTROSTATYCZNY jestem... :lol:

Wszelkie sugestie mile widziane bo powód pewnie błahy i po mojej stronie ale póki co lekko zmartwiony jestem

P.S. Wesołych!!! :mrgreen:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2013, o 17:20 
Użytkownik

Witam.

Kolego poczytaj dokładnie instrukcje to może Cię coś natchnie w czym rzecz... ;)

link: http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

PostNapisane: 23 gru 2013, o 17:23 
Użytkownik

no tak... witamy :P

czasem tak się zdaża jak masz w domu dywan , wykładzinę , lubisz wełniane skarpety
powinieneś zawsze rozładować ESD i nie macamy pinów paluchami bynajmniej :)
może masz źle uziemionego kompa to też się zdaża

miałem na ATB taki efekt gdy komp był nie uziemiony

PostNapisane: 23 gru 2013, o 18:02 
Moderator

Witamy,

ale ja bym dodał taki jeden komentarz, który no muszę dodać zawsze gdy słyszę, że ktoś mówi, że coś mu się dzieje z prockiem gdy dotyka go ręką ;) przepis - co zrobić żeby nie było problemu? - jeden jedyny przepis - jedynie słuszny ;)

- nigdy nie dotykać ręką procesora

Na prawdę - mogę słuchać i pomagać w każdej sytuacji, ale gdy początkująca osoba będzie się upierać że coś jest nie tak bo gdy dotyka paluchem procka to coś się tam dzieje (nie ważne nawet co) ... to przykro mi .... ale to jest hmmm no niedorzeczność

Proszę się zastanowić .... buduje kolega urządzenie dla klienta - i co ? będzie kolega robił zabezpieczenia przeciw dotykaniu rękami procka albo PCB w okolicach intymnych procka ;) czyli np przy kwarcu ? ;)

nie nie nie - nie tędy droga ....

proponuję - zanim ktoś zacznie zgłaszać "takie uszkodzenia" ;) najpierw zastosować się do porady wyżej, i poczytać troszkę książkę, zacząć programować, poczytać co się dzieje na pinach po resecie i dlaczego są wejściami ;) a jeszcze lepiej dlaczego są w stanie HiZ i co to jest ten stan ? ;) ... co może powodować itp itd .....

no troszkę jest do poczytania i do nauczenia ....

w ogóle ale to w ogóle nie rozważam i nigdy nie podpowiadam co zrobić gdy procek resetuje się od macania paluchami ;) ... dla mnie tego problemu po prostu nie ma

-------------------

ale to nie oznacza oczywiście, że np kolega nie ma prawa do reklamacji i zwrotu zestawu ...... takie prawo ma każdy ... proszę tylko napisać reklamację na maila: biuro@atnel.pl

skontaktować się ze mną telefonicznie czy mailowo i uzgodnimy co i jak ....

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 gru 2013, o 18:34 
Użytkownik

oki...??? :?

ale czy:
- dotknięcie rzeczonej wtyczki USB nie powinno "rozładować mnie" z ESD choćby na kilka sekund, skoro nie kręcę się na krześle, ani nie czochram dywanu, ładunek który spłynął już do chasis laptopa (USB) (lub z niego naładował mnie) nie odtworzy się chyba natychmiastowo???
- co do czytania instrukcji, już ją kiedyś (bodajże całą) czytałem, jeżeli uwaga kolegi Waldek_jb dotyczyła jumperów i ich funkcji, to milcząco założyłem (poprawcie mnie gdy jestem w błędzie) że domyślne ustawienie jumperów będzie odpowiednie do przeprowadzenia PIERWSZEGO zadania z książki skoro nic w niej nie ma ostrzeżeń że trzeba coś przestawić...
Na razie wsady przesyłam za pomocą USBasp więc nie korzystam z żadnych peryferiów USB, RS232 czy tym podobne. Zresztą niezależnie czy zasilam laptopa z sieci czy jadę z baterii efekt jest identyczny... Co do "uziemiania" to też nie dokładnie o to chodzi (chyba), bo dotykanie instalacji C.O. nie pomaga, trzeba osiągnąć potencjał obudowy USB aby był efekt. Pozostawienie podpiętego do pinu kabelka wiszącego w powietrzu potęguje efekt. Wtedy nawet bez dotykania czegokolwiek program się zawiesza aż nie dotknę USB (samego portu USB w lapku, paluchy nadal z dala od ATB, a efekt natychmiastowy) ot taki pilot dla pętli głównej. Próbowałem z innym lapkiem efekt ten sam i w sieci i na baterii.
Może brnę poprzez elementarne podstawy elektroniki z tym uziemianiem, ale jako laik póki co nie ogarniam tego efektu tym bardziej, że na płytkach stykowych i w "tafli" firmy MSX nie widzę nigdy podobnego problemu jak TERAZ z ATB... :cry:

Edit po poście Mirka:

Drogi Mirku,
jestem baaaaaardzo daleki od zwrotu lub reklamacji zestawu (ani sprzedaży go na allegro jak wyczytałem gdzieś już na forum :) ). Jak już pisałem wg. mnie problem leży po MOJEJ stronie, a z zestawu jestem zadowolony i póki co nie oddam go nawet za podwójną cenę ( no dobra za podwójną oddam, bo wtedy kupię dwa :lol: ).
Stan HiZ może i jest powodem tej dyskoteki, spróbuję pozamieniać pozostałe piny portu C na wyjścia lub wejścia ale ze sprowadzeniem do któregoś ze stanów ustalonych GND/VCC - jak sprawdzę opiszę...
Jak już wspomniałem główną moją konsternację wywołał fakt nie pojawiania się podobnego efektu wcześniej na innych płytkach.
Gdyby było to moje totalnie pierwsze uruchomienie AVR może i szukałbym bardziej u podstaw... a tak przeświadczenie, że dotąd było OKI bez zawracania sobie głowy domyślnymi stanami I/O oraz GND/HiZ/VCC po przeprogramowaniu procka zaprowadziło mnie na pierwszą minę jaką tylko można było wdepnąć...
Staram się wyciągnąć z problemu (no dobra problemiku początkującego) wnioski aby w bardziej zaawansowanym układzie nie szukać błędów w kodzie gdy wina jest w (BYĆ MOŻE) szkolnych podstawach...

PostNapisane: 23 gru 2013, o 18:58 

Wrzuć kod w/g którego robisz
Możliwe że jednak podciągasz nie te rezystory na portach co trzeba.

Co do uziemienia, to ważna jest ciągłość uziemienia. Jeżeli to laptop może być uszkodzony zasilacz w laptopie.
Wtyczka jest z bolcem uziemienia?.
Jesteś pewien że w gniazdu jest dobre uziemienie.

Sam miałem niezłe jazdy jak brakowało uziemienia na PCcie.

PostNapisane: 23 gru 2013, o 21:49 
Użytkownik

Problem zażegnany...

niby mała linijka:

PORTC |= KEY_PIN;

a namieszała,

zdaje się że kod na pierwszej płycie (1 wydanie) i drugiej różnią się tą jedną jednak BARDZO ważną linijką

Po wgraniu kodu z nowej płyty lub dopisaniu podciągania do VCC w starym kodzie ten minikod śmiga poprawnie

Najwyraźniej jak kiedyś robiłem tą lekcję ze starej płyty, dopisałem tą linijkę i teraz o tym nie pamiętałem albo pisałem na bieżąco z wersji papierowej i nawet nie sprawdziłem czy zgadza się z plikiem w workspace na płycie.
Pewnie Wy byliście już świadomi takiego rozdźwięku między płytami, ale ja nie, a ponownie próbuję zacząć przygodę z AVR.
Temat zamknięty - ATB prawdopodobnie sprawny - użytkownik (czyli ja) oficjalnie mianowany PANIKARZEM :oops:
Jak widać po co szukać problemów z uziemieniem, ładunkami ESD, a może i wzmożoną aktywnością wiatru słonecznego jak się nawet poprawnie 10 linijek kodu nie sprawdziło... Jak zawsze najsłabsze ogniwo projektu - CZŁOWIEK
Wstyd Atimk wstyd!!! :roll:
Dziękuję wszystkim którzy przejęli się moim panikarstwem i szczerze próbowali zaproponować konstruktywne rozwiązania, ale to sam Mirek naprowadził mnie na zasadniczy, podstawowy i chyba jedyny w tym przypadku problem czyli podciąganie pod VCC.
Dzięki Mirku!!! :D

Strefa czasowa: UTC + 1