Wiesz wydaje mi się, że na takie projekty to i Chuck Norris nie pomoże.
Tzn nie twierdzę że to nie wejdzie na 4kb tego procka ale po co sobie strzelać w kolano? rozumie że masz już gotową płytkę (urządzenie) i teraz je modyfikujesz? bo jeśli ktoś zrobił takie założenia na początku projektu to teraz musi się mocno pocić i rwać włosy spod pach.
Inna kwestia że ten procesor ma tylko 256b SRAM i jeśli chcesz w nim to wszystko zaimplementować (zakładając że zmieści się we flash) to mogą być problemy ze stosem.
Wszystko zależy od tego jak dobrze znasz C oraz jak dobrym jesteś programistą, jak mawia Mirek w swoich poradnikach programistów są tysiące i tyle samo rozwiązań danego problemu, tylko, że niektórzy maja "polo" i fantazję i potrafią rożne sztuczki.
Sam często czytam czyjś kod i aż mnie trafia, że sam nie wpadłem na jakieś rozwiązanie, które jest kilka razy bardziej optymalne niż moje, no ale właśnie trzeba mieć "fantazję"

PS. zapytam też inaczej, jak napiszesz swój kod to ile zajmuje (tzn ile musisz go "odchodzić").
Wcale nie uważam się za super programistę, wręcz przeciwnie. A w całej dyskusji chciałem tylko zaznaczyć że czasami warto napisać wlasne procedurki.
Pisanie własnych procedur to przyzwyczajenie z czasów '51 i pisania w asemblerze, kiedy to do operacji na liczbach większych niż 8-bitowych, trzeba było pisać własne procedurki. Ten kto pisał w asm na '51 to wie o czym mówię.
Nie miałem przypdaku że program się nie mieścił i nie zdażyło mi się odchudzanie programu