"Co to są te biblioteki i z czym to się je?" - chciałem rozpocząć ten temat na forum ogólnym bo w końcu to dotyczy nie tylko Arduino C++ ale jakoś nie wiedziałem co zrobić... Może władcy forum wrzucą to tam a może zostawią tu.... Tutaj jest mało odwiedzających. Jeśli temat dotyczy też AVR to może warto go tam wrzucić...
Walcząc z tematem Podlewaczka (czyli jak inteligentnie podlewać ogród)
topic4684.html doszedłem do wniosku że warto zadać pytanie o tak ważną rzecz w programowaniu na Arduino (i nie tylko Arduino) jak BIBLIOTEKI
Biblioteki to fantastyczna sprawa (tak mogę podejrzewać) - MASZ GOTOWCA I TYLKO GO UŻYWAĆ !
ba ... ale jak on naprawdę jest skonstruowany ten gotowiec i jak naprawdę z nim "gadać" ???
naprawdę nie znalazłem w necie takiego tematu ... Wszyscy piszą o tym jaką bibliotekę do czego wykorzystać... ale nie ma info dla maluczkich - z czego to się tak naprawdę składa i jak się z tym komunikować.
Potrzebuję wykorzystać bibliotekę do obsługi Zegara Czasu Rzeczywistego (RTC) i najbardziej chciałbym się o niej czegoś dowiedzieć więc na tym oprę dalsze wypociny:
Co wiem (jak mniemam hehe):
Biblioteki to pliki które ładują się do naszego programu jeśli zostaną tam "wywołane" z pamięci programu do obsługi Arduino. Pojawia się wtedy w kodzie linia rozpoczęta znakiem "#" a w moim przypadku #include <RTClib.h>
Poza tą linią programu nie widzimy NIC
Co zatem zawiera tak naprawdę taka biblioteka?
Co robi taka biblioteka?
Jak z nią się komunikować?
Gdzie znaleźć informacje o niej i o sposobie komunikacji?
Po zainstalowaniu takiej biblioteki można podejrzeć w katalogu (w którym się ona rozpakowała) że istnieją tam różne pliki a nawet katalogi.
Biblioteka musi zawierać co najmniej dwa pliki "***.h" oraz "***.cpp (gdzieś wyczytałem w trakcie swojego krótkiego arduinowego życia że te dwa to podstawa)
W mojej bibliotece do obsługi zegara jest jeszcze plik tekstowy "keywords" czyli "słowa kluczowe"
Do tego dołączony jest też katalog "examples" zawierający przykłady kodów które coś wykonują z taką biblioteką. W nim można podglądnąć jak używać takiej biblioteki ale ...
Czy mógłby ktoś wyjaśnić jak krowie na rowie -
CO TO SĄ TE KEYWORDS I PO CO TO ?
CZY NALEŻY PATRZEĆ W TE PLIKI BIBLIOTECZNE ŻEBY BIBLIOTEKĘ ZROZUMIEĆ?
W pliku "***.h" są jakieś klasy a w pliku "***.cpp" jest program który ich używa?
No ludzie - NIECH KTOŚ NAPISZE CO TU JEST SILNIKIEM A CO SKRZYNIĄ BIEGÓW I JAK SIĘ TO OBSŁUGUJE !
najlepiej jak dla faceta (ale takiego który ma jeszcze mniej niż roczek)