Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lis 2024, o 15:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:37 
Użytkownik

Ja tylko dodam, że nawet jak poprawnie podłączysz napięcia i tylko napięcia to prawdopodobnie nic na wyświetlaczy się nie zaświeci. Żeby cokolwiek na nim wyświetlić trzeba najpierw skonfigurować kontroler a potem wysłać do niego jakieś dane do wyświetlenia.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:37 
Użytkownik

mikandrzej napisał(a):
Głupi obrazek, a wszystko wyjaśnia

No właśnie on pokazuje zasadę działania VFD w najbardziej przejrzysty chyba sposób :P

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

jacekk232 napisał(a):
Ja tylko dodam, że nawet jak poprawnie podłączysz napięcia i tylko napięcia to prawdopodobnie nic na wyświetlaczy się nie zaświeci. Żeby cokolwiek na nim wyświetlić trzeba najpierw skonfigurować kontroler a potem wysłać do niego jakieś dane do wyświetlenia.

No właśnie coś tam trzeba puścić mu przez SPI. Dla testu nawet coś bez sensu.
Trzeba by jeszcze zabaczyć jak bitowo wygląda sterowanie żeby wyświetlać sensowne rzeczy.

PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:48 
Użytkownik

Sterowanie samym kontrolerem jest dość proste. W razie czego mogę pomóc.

PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:50 
Użytkownik

PEŁNA NOTA PDF

Nie wrzucam na serwer bo waży 22 MB :P
https://www.dropbox.com/s/rnqyh238h065tql/DSA-558270.pdf

TEn sacalak ma jeszcze obsługę klawiatury i ledów :P

PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:56 
Użytkownik

W jednym z poprzednich postów też podałem tą notę :-)
A scalak jest świetny. 5 ledów i 48 klawiszy.

Jeszcze tylko dodam, że do zasilania katod na początek najlepiej użyć jakiegoś osobnego zasilacza. I tylko do jednego końca katod podłączyć napięcie ujemne.

Ja w pewnym projekcie użyłem bliźniaczo podobnego scalaka https://www.dropbox.com/s/kowa7qlyt48vgnx/AD16312.PDF

PostNapisane: 30 paź 2013, o 22:00 
Użytkownik

Fajne te scalaki są. Bardzo nawet. :P

------------------------ [ Dodano po: 34 minutach ]

Daj znać jak poszło :D

PostNapisane: 31 paź 2013, o 01:16 
Użytkownik

Wiec tak. Udało mi się podłączyć VFD, świeci słabo, ale coś tam widać. Obczaiłem komunikację programową SPI (myślałem, że będzie to trudniejsze ;)). Jednak mam problem z obczajeniem, ile to ma segmentów, ile liczb (digit) i jak sterować pojedynczym segmentem. Mój program teoretycznie zapala tylko jeden, ale pali się kilka często... Jutro dalsza część starć:)

PostNapisane: 31 paź 2013, o 11:21 
Użytkownik

Musisz zobaczyć opis samej lampy.
Przy VFD zasada jest taka, że siatki są odpowiednikiem wsp. anody/katody w LEDach. Przyjrzyj się lampie i zobaczysz granice siatek. Która siatka przykrywa które segmenty.

PostNapisane: 31 paź 2013, o 14:38 
Użytkownik

Na zdjęciu, z pierwszego posta, widać, że część wyświetlająca znaki alfanumeryczne posiada 14 segmentów. W tej konfiguracji (14 seg.) sterownik może obsłużyć 14 siatek/cyfr. Patrząc na zdjęcie widać więcej siatek ale może niektóre siatki podłączone są pod jedno wyprowadzenie sterownika. Chodzi mi o siatki nad bargrafem. Jest ich kilka ale może są traktowane jako jedna.

PostNapisane: 31 paź 2013, o 15:42 
Użytkownik

jacekk232 napisał(a):
Chodzi mi o siatki nad bargrafem. Jest ich kilka ale może są traktowane jako jedna.

Trzeba dokładnie obejrzeć połaczenia.
Swoją drogą display bardzo fajny, przez to że posiada dodatkowe obrazki możliwe do wyświetlenia i to jeszcze w różnych kolorach. Niektóre widzę, że mają inny luminofor więc na pewno świecą innym kolorkiem :P

PostNapisane: 31 paź 2013, o 17:49 
Użytkownik

Obrazek

Pozdrawiam :D

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Wyświetlacz ma 16 siatek, ale faktycznie obsługuje się 14, bo są połączone symetrycznie nad bargrafem.

Każda siatka ma swoje 24bity w pamięci RAM, w większości do wysterowania segmentów wystarczają 2 bajty, gdyż tyle najwięcej jest segmentów pod jedną siatką (tam gdzie cyfry). Wyświetlacz świeci nierównomiernie niestety :(

PostNapisane: 31 paź 2013, o 18:02 
Użytkownik

Super, gratulacje ;)

Myślę, że nierównomierność wynika ze zbyt niskiego napięcia zasilania.

PostNapisane: 1 lis 2013, o 21:30 
Użytkownik

A w jaki sposób objawia się to nierównomierne świecenie? Czy z jednej strony wyświetlacz świeci słabiej niż z drugiej?

PostNapisane: 2 lis 2013, o 17:21 
Użytkownik

Z obu slabo, na srodku jest spoko:)

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalk 4

PostNapisane: 2 lis 2013, o 18:54 
Użytkownik

Myślę, że to jest kwestia 2 rzeczy. Może odległość poszczególnych elementów nie jest idealna. I przy tak niskim napięciu się to ujawnia.
A druga sprawa, że przy tak niskim napięciu może być zbyt mała wydajność przewodzenia w lampie, i jasność zależy od ilości zapalonych segmentów.

PostNapisane: 2 lis 2013, o 20:36 
Użytkownik

W moim projekcie też miałem problem z nierównomiernym świeceniem wyświetlacza. Z tą różnicą, że wyświetlacz z jednej strony świecił słabiej a jego jasność rosła w kierunku drugiej strony. W tym przypadku było to spowodowane zasilaniem katod napięciem stałym. Dlatego nawinąłem sobie na małym trafku dwa uzwojenia i połączyłem je w jedno uzwojenie symetryczne. Końce uzwojenia podłączyłem do katod a środek uzwojenia do -18V.
Potem jeszcze dodałem kondensator i diodę Zenera pomiędzy środek uzwojenia a -18V. Bez tego segmenty, które miały być wygaszone delikatnie się świeciły.
Obrazek

Ale na początek to spróbował bym zmniejszyć napięcie ujemne do wartości ok. -20...-24V.

PostNapisane: 25 cze 2017, o 19:40 
Użytkownik

Podepnę się pod temat coby wszystko było w jednym miejscu.

Bardzo fajnymi dawcami wyświetlaczy VFD (7 wyświetlanych znaków w sumie, 14 lub 15 segmentów na znak) są DVD playery firmy Philips- na pewno modele DVP 520/02 i DVP 3042/12 - takie akurat mam ale przeglądając zdjęcia widzę ze podobne wyświetlacze są tez stosowane w innych modelach tej firmy. Sterownik w moim przypadku to CS16312CEN. Kompatybilny z tytułowym PT6318. Noty katalogowej polecam jednak szukać od układu HT16512 firmy Holtek - mi ten datasheet najbardziej przypadł do gustu. Nota CS16312 ma np zbyt dużo krzaczków ;) Czemu te DVD Philipsa są fajne ? Raz ze tanie jak barszcz - swój działający DVD kupiłem za 20zł z przesyłka. Moduły wyświetlacza i zasilacza oraz reszty zamontowane osobno wiec bez problemu można wypiąć co potrzeba i wykorzystać osobno :) w swoim układzie. Zasilacz daje napięcia +12V -12V -24V, +5V, +3,3V wiec wszelkie niezbędne napięcia już mamy. Aby zasilacz wystartował wystarczy w dużym złączu zewrzeć pin PCON do masy.U mnie to 9 i 10 pin. Kolejna sprawa to wszystkie złącza i ich piny są bardzo dokładnie opisane na płytce co minimalizuje ryzyko pomyłki podczas uruchamiania.
Sprawdzenie samego wyświetlacza po podaniu zasilania jest bardzo proste - podłączamy masę układu mikrokontrolera z masa zasilacza, następnie łączymy ze sobą linie CLK i MOSI oraz linie CS układu sterującego VFD z linia MISO procesora. Potem do mikrokontrolera wgrywamy dowolny program - segmenty zapalają się losowo podczas przesyłu danych. W moim przypadku musiałem się dobrze przyjrzeć gdyż jasność miałem ustawiona na minimum a wtedy w słoneczny dzień mało co widać.

Nie polecam natomiast do odzysku części DVD i tunerów firmy Sony - tam zazwyczaj jest jedna olbrzymia płyta ze wszystkim, a sam VFD jest wlutowany bezpośrednio w płytę a nie tak jak w Philipsie w formie osobnego modułu ze sterownikiem

PostNapisane: 26 cze 2017, o 12:20 
Użytkownik

Dzięki za ciekawe informacje!

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1