Podepnę się pod temat coby wszystko było w jednym miejscu.
Bardzo fajnymi dawcami wyświetlaczy VFD (7 wyświetlanych znaków w sumie, 14 lub 15 segmentów na znak) są DVD playery firmy Philips- na pewno modele DVP 520/02 i DVP 3042/12 - takie akurat mam ale przeglądając zdjęcia widzę ze podobne wyświetlacze są tez stosowane w innych modelach tej firmy. Sterownik w moim przypadku to CS16312CEN. Kompatybilny z tytułowym PT6318. Noty katalogowej polecam jednak szukać od układu HT16512 firmy Holtek - mi ten datasheet najbardziej przypadł do gustu. Nota CS16312 ma np zbyt dużo krzaczków
Czemu te DVD Philipsa są fajne ? Raz ze tanie jak barszcz - swój działający DVD kupiłem za 20zł z przesyłka. Moduły wyświetlacza i zasilacza oraz reszty zamontowane osobno wiec bez problemu można wypiąć co potrzeba i wykorzystać osobno
w swoim układzie. Zasilacz daje napięcia +12V -12V -24V, +5V, +3,3V wiec wszelkie niezbędne napięcia już mamy. Aby zasilacz wystartował wystarczy w dużym złączu zewrzeć pin PCON do masy.U mnie to 9 i 10 pin. Kolejna sprawa to wszystkie złącza i ich piny są bardzo dokładnie opisane na płytce co minimalizuje ryzyko pomyłki podczas uruchamiania.
Sprawdzenie samego wyświetlacza po podaniu zasilania jest bardzo proste - podłączamy masę układu mikrokontrolera z masa zasilacza, następnie łączymy ze sobą linie CLK i MOSI oraz linie CS układu sterującego VFD z linia MISO procesora. Potem do mikrokontrolera wgrywamy dowolny program - segmenty zapalają się losowo podczas przesyłu danych. W moim przypadku musiałem się dobrze przyjrzeć gdyż jasność miałem ustawiona na minimum a wtedy w słoneczny dzień mało co widać.
Nie polecam natomiast do odzysku części DVD i tunerów firmy Sony - tam zazwyczaj jest jedna olbrzymia płyta ze wszystkim, a sam VFD jest wlutowany bezpośrednio w płytę a nie tak jak w Philipsie w formie osobnego modułu ze sterownikiem