Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 17:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 paź 2013, o 20:20 
Nowy

Witam.
Mój post jak na razie będzie czysto teoretyczny wrecz proszę Was o pomysł na podejście do pewnej sprawy, jak to rozwiązać od strony programowej.
Muszę wykonać urządzenie, które będzie sterować powiedzmy przekaźnikiem na początku.
Na wyjściu sterującym z procka musi następować zmiana stanu z niskiego na wysoki. Już wyjaśniam - poziom niski musi trwać od 15 sekund do 15 minut, natomiast poziom wysoki od 3 sekund do okolo 15 sekund.

Oczywiście ma to się zmieniać cyklicznie. Jak widać parametry te mają być ustawiane wstępnie w menu w dość sporym zakresie czasowym.
I teraz tak myślę, że pewnie trzeba będzie zaprząc do tego Timery i przerwania. Nie bardzo się jeszcze łapię w samych Timerach, jestem mocno początkujący i dlatego chcę zapytać czy moze zastosować sterowanie PWM? Tylko czy taki zakres regulacji jest możliwy do osiagnięcia ? A może timer w trybie CTC i przerwania?
Teraz napiszę czym ma to sterować. Z lekka to uprościłem.

Generalnie ten przekaźnik będzie załączał generatorek na 555 sterujący sterownikiem silnika krokowego. Silnik ten napędza karetkę z zamontowanym aparatem foto poruszającym się po łożu. Obecnie mam to wykonane w technologii analogowej na zasadzie sterownika kompletnego silnika krokowego plus 2 generatorków wykonanych na 555, jeden steruje przekaźnikiem właśnie z podobnymi czasami/częstotliwością jak podałem wyżej. Zaś drugi 555 załączany przez ten przekaźnik steruje bezpośrednio kompletnym sterownikiem silnika krokowego.

Całość działa fajnie, zdjęcia wychodzą dość ciekawie. Wiadomo, z prockiem będzie można precyzyjniej poustawiać parametry pracy i postoju , zastosować krańcówki i wykombinować różne tryby pracy, zrobić wyzwalanie migawki.
Być może temat mnie na obecną chwilę przerasta, jednak zastanawiam się tak czysto teoretycznie, jak do tego podejść od strony programowej i wykorzystania rozwiązań sprzętowych w procku.

Ostatnio edytowano 19 paź 2013, o 20:53 przez aro333, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 paź 2013, o 20:22 
Użytkownik

zrób jakieś wcięcia bo się źle czyta

PostNapisane: 19 paź 2013, o 20:48 
Użytkownik

DominikN napisał(a):
zrób jakieś wcięcia bo się źle czyta

Ja tylko zerknąłem bo wydawało mi się ciekawe, ale jak zobaczyłem cały ciąg jak groch z kapustą to czytania zaniechałem.

PostNapisane: 19 paź 2013, o 20:54 
Nowy

Hmmm, pierwszy raz spotykam się z taką uwagą ale niech tam, może tutaj są takie zasady. Ok przystosuje się wszak jestem nowy .

Teraz lepiej?

PostNapisane: 19 paź 2013, o 22:14 
Użytkownik

Kolego PWM zostaw sobie na projekt z przyciemnianiem ledów. Najlepiej przerwania użyj Wylicz sobie żeby np. przerwanie było generowane co sekundę a następnie za pomocą flag i zmiennych zmieniaj i ustalaj sobie czas jaki potrzebujesz. To tak w skrócie

PostNapisane: 19 paź 2013, o 22:50 
Użytkownik

aro333

A wiesz kolego że sterownie driverem silnika krokowego da się całkowicie obsłużyć z procka ?

Wtedy wywalasz przekaźniki ne555 , po prostu wszystkim sterujesz z procesora

tu masz gotowy opis projektu sterowana silnikiem krokowym nawet bez użycia drivera tylko za pomoc tranzystorów

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... GE&cad=rja

W załączniku znajdziesz program opisany w pdf

Jeśli jednak obstajesz przy swoim proponuje użyć zegara RTC , przykłady znajdziesz w niebieskiej książce razem z prostym kodem który przystosujesz do swoich potrzeb

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Strefa czasowa: UTC + 1