Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 14 cze 2025, o 02:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 16 paź 2013, o 07:55 
    Nowy

Witam,
    zwracam się z prośba o poradę, mianowicie wykonałem projekt pcb dwustronny, jego wykonanie zleciłem firmie satland z gdańska wczoraj układ zmontowałem i przetestowałem, pcb wydaję się być dobrze zaprojektowane kilka małych poprawek i można kończyć prace nad pcb.

Potrzebuję wykonać kilka może kilkanaście takich pcb, tym razem wybiorę firmę merkar głownie ze względu na koszy, no i tutaj pojawia się pewien problem, moje pcb ma wymiary 50x70 mm a merkar zaokrągla cennik wykonania do 1 dm2+plus koszty uruchomienia produkcji dla projektów do 1dm2.

Chyba dobrze rozumiem informacje na stronie:
    Cytuj:
    przy zamówieniach dla jednego typu płytek poniżej 1 dm2 rozliczaną powierzchnię zaokrąglamy do 1 dm2

Cytuj:
    Cennik uruchomienia produkcji dla nowych projektów do 1dm2/płytka 2str + 2str soldermaska-30zł

Czy ma ktoś doświadczenia w temacie "szablonów pcb" (powielona kopia pcb w jednym projekcie)?
    Podpowie ktoś jak to zrobić w eagle? Nie mam możliwości późniejszego wycięcia pojedynczych płytek więc cięcie wchodzi w zakres zamawianej usługi? Jak to oznaczyć miejsce cięcia bądź podcięcia w programie?

Pzdr. ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 16 paź 2013, o 08:24 

Napisz do Merkar jak wygląda kwestia panelowania, co prawda w eaglu też jest taka opcja (było bodajże na forum, nawet chyba w poradnikach Mirka, pewny nie jestem bo mnie eagle nie interesuje)
    po za tym przecież przy kilku płytkach twój projekt całościowo ma więcej niż 1dm2, z tego co wiem, oni zaokrąglają dla pojedynczych sztuk, ale j/w już wspomniałem najlepiej zadzwonić do źródła. Kontakt jest dobry więc śmiało dzwoń/pisz ślij maile .

PostNapisane: 16 paź 2013, o 08:28 
    Użytkownik

W Eagle kopiujesz plik *.brd w inne dowolne miejsce poza folder projektu i możesz go powielać w jednym pliku na zasadzie kopiuj-wklej tworząc matrycę.
    Jest jeszcze druga metoda z wykorzystaniem programu ULP, niestety nie pamiętam nazwy - musisz poszukać na forum był już o tym mowa.

Znalazłem, to ten wątek - http://forum.atnel.pl/topic4311.html

PostNapisane: 16 paź 2013, o 09:01 

Jak to uzgodnisz to Merkar zrobi ci sam panel do jakiejś swojej formatki technologicznej.

PostNapisane: 16 paź 2013, o 10:08 
    Użytkownik

Może to pomoże: topic2976.html#p35570

PostNapisane: 16 paź 2013, o 17:43 
    Nowy

O chłopaki dzięki za tak liczne zainteresowanie, nie napisałem wcześniej że jestem po poradniku mirka i wiem jak kopiować płytki, bardziej interesowało mnie jak zaznaczyć linie cięcia na projekcie..
    Ale na razie to zostawmy na drugi plan, drukuje maila do merkar jak polecacie i zobaczymy co mi odpowiedzą.
    Gdy będę coś wiedział to dam znać może się przyda dla potomnych.. :)

PostNapisane: 20 paź 2013, o 12:38 
    Nowy

Dostałem odpowiedź z merkar, oni wszystkim się zajmą. Umieszczą projekt na swojej formatce po wykonaniu płytki przytną na gotowe wymiary... Cena w porównaniu z satland mniej więcej 1/2 tylko że doliczają aż 64 netto za przygotowanie pierwszej produkcji.. ;/

Strefa czasowa: UTC + 1