Antystatyczny napisał(a):
A ja bym sie od razu zapytał jaki związek ma wydajność prądowa pinu procka ze sterowaniem tranzystorów sterowanych napięciem, a nie prądem. No ale ja to ja. Odnoszę wrażenie, że Janeczqu sie przejęzyczył. Byc może się mylę, albo cos przeoczyłem ze zmęczenia
Nie, nie przejęzyczyłem się

wejście takiego tranzystora stanowi pewną pojemność- mimo że tranzystory są "sterowane" napięciowo aby ograniczyć straty do minimum, staramy się w jak najkrótszym czasie przeładować. Dlatego stosuje się scalone drivery lub układy tranzystorowe aby prąd ładujący/rozładowujący pojemność GS był jak największy. Duży prąd = krótki czas przełączania = małe straty.
Lemosek napisał(a):
Witam, dokładnie jak kolega janeczqu pisze, aby przełączyć mosfeta potrzebny jest prąd na przeładowanie bramki a tu masz ich kilka równolegle. Dodatkowo koniecznie rezystory emiterowe np. 0,2.
rezystor emiterowy? A masz emiter w tym tranzystorze?

Rezystory emiterowe stosuje się w układach z tranzystorami bipolarnymi - przyczyną jest spadek Uce przy wzroście temperatury- powoduje to zwiększenie prądu przez dany tranzystor i lawinowe uszkodzenia

Przy unipolarnych w raz ze wzrostem temperatury rośnie rezystancja kanału- więc tranzystor niejako "sam sobie" ograniczy prąd. (dotyczy pracy równoległej)