JaglarzPrzez mosfet załączam syrenę 100db. Kiedy włączam układ syrena w tym momencie wydaje krótkie "pryknięcie"

(zapewne jest to czas kiedy startuje mikro kontroler czyli 16cykli + 64 ms w moim przypadku).
------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]squeez napisał(a):
Jak nie ma odprowadzenia do masy to niekiedy wystarczy palcem dotknąć bramki by mosfet zaczną przewodzić.
Na pinie może pojawić się Hi-z i wówczas tranzystor również może być w stanie przewodzenia. Tak wieć pull-down to raptem 1gr albo i mniej a problemów rozwiązuje sporo!
1) ja słyszałem ostatnio jak mirekk mówił żeby nic nie dotykać paluchami

, poza tym jak testowałem to właśnie trzymałem scalaka paluchem na padach/
2) Hi-z się pojawia na początku pracy mikro kontrolera czyli 16 + 64 i wtedy pojawia się ta niedogodność o której pisałem a to mi nie przeszkadza. Później się nie pojawia.
To co robię to na razie jest prototyp. Kiedy będę być może robił kolejne wersję naprawię kilka niedociągnięć (mam je wypisane) i dam ten pull-down
Ten mosfet który stosuję jest podwójny. Właściwie to jeden z nich ma odciągnięta bramkę przez 100K, ponieważ jeden sterowany jest przez bramkę logiczną NOT a elementem tejże bramki jest rezystor 100K. Chodziło mi o to żeby z jednego pinu sterować 2 mofetami naraz, jeśli jeden jest załączony to drugi jest zawsze rozłączony.