Tytuł: Ładowarka z Balanseremrezasurmar napisał(a):
Witam, poszukuję ładowarki z balanserem
Myślałem o tej
http://abc-rc.pl/ladowarka-IMAX-B606Cześć. Pozwól, że z racji skromnego, bo skromnego doświadczenia modelarza lotniczego namącę Ci trochę w głowie na temat ładowarki
Z IMAX-ami jest różnie, zależy jak trafisz. Były serie 2-3 lata temu - nie wiem jak jest teraz, które miały skopany balancer do ogniw li-... Kalibracja polegała na wymianie m.in. rezystorów 5% na bardziej dokładne - nie pamiętam, czy 1% czy jeszcze dokładniejsze. Opisy są na forach. Jak pooglądasz sobie inne ładowarki to zauważysz, że wszystkie są do siebie podobne. Różnią się one rodzajem i kolorem obudowy i rozmieszczeniem przycisków. Ładowarki takie jak REDOX, TURNIGY, HOBBYKING, IMAX mają praktycznie w środku tą samą elektronikę.
Teraz jak rozpoznać, który IMAX jest FAKE, a który GENUINE?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... rgers.htmlPooglądaj sobie te ładowarki i w opisach jest wprost napisane, która jest która. Jak je rozpoznać osobiście i na żywo nie mam pojęcia.
Nie wiem czy znasz ten sklep powyżej, ale pewnie nie przesadzę, jak powiem, że duża część modelarzy w Polsce i EU robi tam zakupy. Ja sam kupowałem tam kilka, jak już nie kilkanaście razy
Raz trafiłem na cło, bo przesadziłem z wartością paczki
Do przejścia, trochę bolało, ale i tak się opłacało
Jeżeli nie boisz się zakupów za granicą polecam tam kupić ładowarkę, chyba, że w Polsce gdzieś znajdziesz podobną cenę.
Modelarze lotniczy szczególną uwagę zwracają na jakość i dokładność ładowania, bo jak coś pójdzie nie tak, to model spada
i koszty napraw są czasami dużo większe, jak najdroższa ładowarka. Jak wkrętarka nagle odmówi Ci posłuszeństwa to się nic nie stanie.
Z czasem będziesz też chciał ładować pakiety ni-mh i jakiś aku PB żelowy. Ja w domu praktycznie wszystkie urządzenia, które muszą mieć zasilanie bateryjne mam wyposażone w aku ni-mh. Pakiety NI-CD do wkrętarki też ładuję ładowarką modelarską
Pakiety wkrętarki mają już ponad 10 lat i w ogniwa 1300 mAh spokojnie dalej wchodzi 1200-1300 mAh
Teraz co kupić. Poczytaj o ładowarkach serii iCharger. Zauważysz od razu, że kosztują "trochę" więcej. Jeżeli możesz sobie pozwolić to pomyśl nad tym. Natomiast na Twoje potrzeby w zupełności wystarczy dowolna z tych ładowarek powyżej!
Dobierz sobie tylko co i ile chcesz ładować. Bajerem jest wyjście na USB i podgląd w komputerze wykresów ładowania. Czasami się przydaje.
Pozdrawiam, Darek.