Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 mar 2025, o 20:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zegarek
PostNapisane: 21 lip 2013, o 22:56 
Nowy

No więc jak obiecałem tak robię. Wstawiam program, który umożliwia zbudowanie swojego zegarka. Zegarek owy wyświetla godzinę i minuty, miga kropką co sekundę i można go ustawiać, czyli taka bardzo podstawowa wersja zegarka. W przyszłości chcę dodać funkcję stopera. Jestem tutaj nowy. Niektórzy mieli okazję mi już pomóc :) Program powstał, aby wyćwiczyć zagadnienie multipleksowania, obsługi timerów oraz przerwań z rozdziału multipleksowanie LED książki Mirka Kardasia. Jeden dość poważny błąd w programie polega na tym, że sekunda nie trwa dokładnie tyle co sekunda w rzeczywistości błąd jest na tyle duży, że minuta trwa około 1s krócej niż powinna i nie wiem czym jest to spowodowane, ale na pewno ktoś pomoże. Kod można dowolnie wykorzystywać, ulepszać i wklejać tutaj jego wersję. I do rzeczy:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

No tak i tak jeszcze tylko dodam, że procesor to ATMega 32 , a częstotliwość 8MHz. Miało być początkowo na ATTiny 2313, ale ATMega to chyba popularniejszy procesor i więcej osób może go wypróbować :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Zegarek
PostNapisane: 22 lip 2013, o 10:39 
Nowy

Więc musiałbym użyć kwarcu zegarkowego? Jedyne, co posiadam w domu to kwarc 16 MHz zwykły. Ale, że to tylko program i ma służyć do nauki to nie mam zamiaru się tym przejmować za bardzo ;) dzięki w każdym bądź razie :)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Patrzyłem na te kwarce. Dlaczego są tak wolne? Program w ogóle by działał przy takim taktowaniu? Oczywiście po zmianie ustawień timera?

PostNapisane: 22 lip 2013, o 10:46 
Moderator

W książce masz przykład zegarka na układzie RTC a dokładniej na PCF8583 i tym się zainteresuj jak chcesz budować zegarek

a jak się uprzesz żeby go robić tylko na procku to kwarc 32,768kHz ale nie do taktowania całego procesora tylko do podłączenia w trybie asynchronicznym do Timer2 aby mieć lepsze i stabilniejsze źródło tyknięć

Pilarek napisał(a):
Patrzyłem na te kwarce. Dlaczego są tak wolne?

a po co ci szybszy do taktowania zegarka - od wieków się takich używa, a można nawet i na nich całego procka puszczać

PostNapisane: 22 lip 2013, o 12:10 
Nowy

Zainteresuję się. Jeszcze tak daleko nie doszedłem :) dzięki

PostNapisane: 22 lip 2013, o 14:08 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
(...) a jak się uprzesz żeby go robić tylko na procku to kwarc 32,768kHz ale nie do taktowania całego procesora tylko do podłączenia w trybie asynchronicznym do Timer2 aby mieć lepsze i stabilniejsze źródło tyknięć.

Może przeoczyłem tą informację czytając BlueBooka ale rozumiem, że da się uaktywnić Timer2 dodatkowo razem z Timer0? Jeżeli tak, to jak go należy ustawić (zapisać w programie) żeby był taktowany z zewnętrznego kwarcu a Timer0 np. z wewnętrznego generatora 8Mhz? Czy zewnętrzny kwarc podłącza się standardowo pod piny XTAL?

Rozumiem że dla przerwania z Timer2 należy napisać procedurę obsługi zliczania czasu dla zegarka a dla Timer0 całą resztę np. obsługę klawiszy czy multipleksowanie wyświetlacza led.

Z góry przepraszam za tyle pytań. Wiem, że te wszystkie informacje znajdują się w PDFie dla danej ATmegi ale ciężko mi jest jeszcze się tam poruszać, przy takim natłoku informacji, ciężko mi jest coś wyłuskać.

PostNapisane: 22 lip 2013, o 15:19 
Moderator

Markus napisał(a):
Może przeoczyłem tą informację czytając BlueBooka ale rozumiem, że da się uaktywnić Timer2 dodatkowo razem z Timer0?

Nie przeoczyłeś - po prostu jak tego w Bluebooku nie opisałem - wolałem podać przykład z RTC bo tak się robi, a z kwarcem zegarkowym przy procku to i tak koniec końców tylko zabawa i nikt nigdy tego na końcu nie stosuje ....

jak ktoś się uprze to może się bawić w to - no ale informacji trzeba sobie już poszukać samemu ... tak na szybko proszę tu jakiś link:

http://elportal.pl/forum/printview.php?t=11892&start=0

wystarczy poszukać hasła w googlu np:

atmega timer2 32,768khz

albo jakąś podobną kombinację

poczytać do czego służą wejścia TOSC1 i TOSC2

Markus napisał(a):
że da się uaktywnić Timer2 dodatkowo razem z Timer0?

sorki ale tu nie wiem co masz na myśli - jak można uaktywniać dwa timery ? :( i po co ? więc ciężko mi coś odpowiedzieć

Markus napisał(a):
Rozumiem że dla przerwania z Timer2 należy napisać procedurę obsługi zliczania czasu dla zegarka a dla Timer0 całą resztę np. obsługę klawiszy czy multipleksowanie wyświetlacza led.

No dokładnie np właśnie tak

Tylko na końcu zastanów się jeszcze co będzie z ustawianiem czasu gdy tylko wyłączysz zasilanie albo z podtrzymywaniem zasilania :( ... gdy się normalnie używa byle jakiego układu RTC to do podtrzymywania wystarczy byle kondensator żelowy o pojemności już od 0,22F do 1F

Strefa czasowa: UTC + 1