No tak zapomniałem że to wstawiłem. Teraz klawisze działają i już zrobiłem swoje menu ustawiające zegar.
Zabrałem się za regulacje mocy grzania grzałki na przykładzie Mirka z niebieskiej książki.
Trochę źle triaka podłączyłem. Ponieważ nie wiedziałem że będzie miało znaczenie między T1 a T2 ale już działa. Lecz nie do końca. Do testów zamiast grzałki zastosowałem żarówkę i przy 100% święci na maksa. Ale gdy zmniejszam procent to już przy 91% nie świeci w ogóle. W programie eclipse ustawiłem F_CPU na 8MHz, Preskaler mam też na 8. Próbowałem zwiększyć preskaler pozycje wyżej (64) lecz efekt ten sam.
Gdzie można szukać błędu ?
Kolejny problem się pojawił

W między czasie chciałem już sobie zrobić pomiar temp. I takiego pecha mam że co nie ruszę to mi nie działa:(
Aktualnie próbuję odpalić sam pomiar temp. z gotowca z książki. Mam podłączony 1 czujnik DS18B20 i zwraca mi cały czas error na LCD.
Przerobiłem tylko to że ma być max 1 czujnik, podłączony to PD0 i w eclipse zaznaczyłem 8MHz po czym zmniejszyłem OCR0 do 78. Niedawno korzystałem z tego kodu na wyświetlacz siedmiosegmentowy z dwoma czujnikami i działał świetnie. Teraz nie mam pojęcia co robię nie tak.
Próbowałem z rezystorem 4,7k; 2,2k; 2k. Podmieniałem na inny czujnik. Jak wyciągnę całkiem czujnik to error zostaje a jak wyciągnę rezystor to sie pojawia "0.0 C"
Podłączenie normalne 3 pinowe.