Witam,
Przez całą zabawę z avrkami jeszcze nigdy nie miałem (nie)przyjemności pobawić się analogiem w atmedziach. Dopóki człowiek nie wymyśli zastosowania tak naprawdę się za to nie weźmie.
Do mojego projektu chcę uzyć transoptor odbiciowy CNY70, który pięknie współpracuję z komparatorem analogowym LM339 + potencjometr ustalający "czułość" naszego transoptorka. Często rozwiązanie stosowane w LineFollowerach. Mój projekt wymaga tylko jednego transoptorka i na schemacie szkoda umieszczać LM339, który ma 4 komparatory, prawda?
Tu jest sedno tego tematu: czy rozwiązanie: CNY70 + medzia8 z użyciem jednego kanału ADC rozwiąże sprawę? Jestem w stanie w programie też ustawić sobie "czułość" wzbudzania stanu niskiego/wysokiego tak jak przy LM339 robiłem to potencjometrem? Wstyd się przyznać, ale rozdział o ADC w książce celowo ominąłem (bo mnie nie interesował, nie był mi potrzebny, myślałem, że to za trudne, niepotrzebne skreślić).
Dlatego może się wydawać, że wpierw biegnę na forum spytać a potem szukać informacji - macie rację
ale to pierwszy mój taki stosunek do avrków - nie chodzę spać zwykle póki czegoś nie rozwiąże.
Proszę Was o komentarz czy jest to dobre rozwiązanie i wszystkie za i przeciw.
Zdraviam
Sheep