Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 04:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2013, o 22:25 
Użytkownik

Witam,

Przez całą zabawę z avrkami jeszcze nigdy nie miałem (nie)przyjemności pobawić się analogiem w atmedziach. Dopóki człowiek nie wymyśli zastosowania tak naprawdę się za to nie weźmie.

Do mojego projektu chcę uzyć transoptor odbiciowy CNY70, który pięknie współpracuję z komparatorem analogowym LM339 + potencjometr ustalający "czułość" naszego transoptorka. Często rozwiązanie stosowane w LineFollowerach. Mój projekt wymaga tylko jednego transoptorka i na schemacie szkoda umieszczać LM339, który ma 4 komparatory, prawda? :)

Tu jest sedno tego tematu: czy rozwiązanie: CNY70 + medzia8 z użyciem jednego kanału ADC rozwiąże sprawę? Jestem w stanie w programie też ustawić sobie "czułość" wzbudzania stanu niskiego/wysokiego tak jak przy LM339 robiłem to potencjometrem? Wstyd się przyznać, ale rozdział o ADC w książce celowo ominąłem (bo mnie nie interesował, nie był mi potrzebny, myślałem, że to za trudne, niepotrzebne skreślić).
Dlatego może się wydawać, że wpierw biegnę na forum spytać a potem szukać informacji - macie rację ;) ale to pierwszy mój taki stosunek do avrków - nie chodzę spać zwykle póki czegoś nie rozwiąże.

Proszę Was o komentarz czy jest to dobre rozwiązanie i wszystkie za i przeciw.

Zdraviam
Sheep

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 21:51 
Nowy

Witam,
Zastanów się czy potrzebujesz korzystać z przetwornika. Jeśli tak jak w line folowerze potrzebujesz wykryć linie lub jej brak to wystarczy dobrze dobrać rezystor w torze tranzystora i po prostu sprawdzać stan portu bez komparatora.
Jeżeli komparator jest u ciebie z jakiegoś powodu potrzebny to zapewne znajdzie się wersja pojedyncza, ewentualnie możesz go zrobić z jakiegoś wzmacniacza operacyjnego. Komparator pozwoli Ci wyeliminować zakłócenia jeśli się ich spodziewasz.

No chyba, że będziesz chciał określać odległość do przeszkody to wtedy musisz to zrobić na przetworniku AD.

Pozdrawiam
Marcin

PostNapisane: 18 mar 2013, o 23:54 
Użytkownik

Witaj
Dziękuję za odpowiedź!
Nie potrzebuję dokładnego pomiaru. Chcę transoptorkiem wykrywać obecność przedmiotu konkretnie palca ręki. I wydaje mi się, że dokładne pomiary tu nie są potrzebne. Hmm nie wiedziałem, że rezystor może załatwić sprawę. Po prostu chcę ominąć dodatkowy scalak jeśli to możliwe, a widzę, że jest rozwiązanie z tym rezystorem - czy możesz coś więcej jeszcze powiedzieć?

Pozdrawiam

Mikołaj

PostNapisane: 19 mar 2013, o 05:57 

A czemu nie chcesz skorzystać z analogowego komparatora jaki jest w atmedze? Wejścia AIN0 (PD6) i AIN1 (PD7).

PostNapisane: 19 mar 2013, o 18:10 
Użytkownik

Nie nie, to nie tak, że nie chcę, albo się przy czymś upieram. Ja właśnie założyłem ten temat byście przedstawili mi propozycje czy też jakie istnieją rozwiązania by ten komparator LM339 ominąć bo na pewno się da. NIedawno dopiero przeczytałem rozdział w książce nie popierając żadną praktyką (sucha teoria).

@wojtek
Czyli normalnie mierze napięcie i je porównuje z wartościami mnie interesującymi czy to zupełnie inaczej?

Pozdrawiam

PostNapisane: 19 mar 2013, o 19:12 

Niebieska książka na stronie 50 krótko o komparatorze. Generalnie na jedno wejście napięcie z którym chcesz coś porównywać np dzielnik oporowy a na drugie wejście sygnał z potencjometru. Komparator może generować przerwanie wewnętrzne po przekroczeniu stanu. Szczegóły doczytaj w nocie http://www.atmel.com/Images/Atmel-2486- ... asheet.pdf na stronie 186.
Wpisz hasło w googlach (to nie jest złośliwa rada): "atmega8 komparator analogowy" :)

Ostatnio edytowano 19 mar 2013, o 19:32 przez wojtek, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 19 mar 2013, o 19:27 
Nowy

Przede wszystkim musisz dobrać sobie wartości rezystorów - tego przy diodzie i tego przy tranzystorze. Trzeba zerknąć do noty CNY70, sprawdzić prądy i dla Twojego napięcia zasilania dobrać wartości rezystorów.
Rezystor w torze tranzystora dobierz tak, że gdy zostanie "oświetlony" dał rade się nasycić.

A jeśli chodzi o podłączenie do mikrokontrolera to punkt pomiędzy rezystorem i tranzystorem podłączasz do wejścia.
Może to być dowolne wejście wtedy po prostu sprawdzasz stan wejścia (rejestr PINx).
Może być tak jak wojtek poradził wejście jedno z wejść komparatora. Wtedy musisz ustawić coś na drugim wejściu tego komparatora. Może to być wartość ustawiana dzielnikiem rezystancyjnym, a może być też wewnętrzne żródło napięcia odniesienie(bandgap).

EDIT:
O wojtek mnie uprzedził

PostNapisane: 19 mar 2013, o 19:46 
Użytkownik

Robi się ciekawie, nigdy dzielnika rezystorowego nie stosowałem, ale projekt dopiero czasem zmusza do nauki, i dobrze ;)
Dzięki za instrukcję, przy odrobinie wolnego czasu skorzystam z Waszych porad.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1