tadeuszgr1 napisał(a):
Do moich niepowodzeń przyczyniły się także rozbieżności w kodzie Multi Led otrzymanym do "blubook" a zapisanym w "blubook".
W Multi Led: #define LED_DATA PORTA // port z podłączonymi segmentami.
W "blubook" na str.203: #define LED_DATA PORTC // port z podłączonymi segmentami
Ty tak na serio? Przecież już w samych komentarzach do tych linijek masz wyjaśnienie za co wpis odpowiada i jest to ściśle związane ze sprzętem na którym się to testuje. Bo np. procek atmega328 wogule nie posiada portu A, a procek atmega32 już tak, i dla tego kod wzięty z książki czy kodów źródłowych nie zawsze zadziała. Być może Mirek celowo umieścił rozbieżne wpisy, aby zwrócić uwagę, że są to rzeczy które nie są standardem i to programista musi o to zadbać. Inaczej by było gdyby książka była sprzedawana już z jakimś konkretnym sprzętem, ale z jednej strony była by wiele droższa, a z drugiej strony początkujący zafiksował by się na tym konkretnym sprzęcie, a tu właśnie chodzi o to, że trzeba zwracać uwagę na zasoby sprzętu który posiadamy i pod tym kątem pisać program.
Tak na dobrą sprawę mam wrażenie jakbyś BB traktował jako zbiór bibliotek do wykorzystania w jakiś swoich projektach, bez zagłębiania się w samą naukę języka C. Tak może działa arduino, ale niestety w tym wypadku tak nie do końca się da, bo BB jest tak napisany, by stopniowo z każdym rozdziałem powiększać zasób wiedzy i w pełni korzystać z umiejętności zdobytych w poprzednich rozdziałach. Tak więc czytanie BB wybiórczo i pomijanie rozdziałów, jak to niektórzy robią np. bo nie interesuje ich jeden rozdział bo traktuje o czymś co ich nie interesuje. Ale nie widzą tego, że tematyka działu jest tylko bazą do przekazania wiedzy o kolejnej technice programowania.
To trochę tak jakby się uczyć matematyki, ale pominąć rozdział o tabliczce mnożenia, bo akurat tabliczka mnożenia mi nie potrzebna.