założyłem ten wątek, ponieważ mam problem (chyba) z biblioteką, chociaż może przyczyna tkwi gdzieś indziej.
Mam zestaw uruchomieniowy z ATMEGA32A, taktowana kwarcem 11059200 Hz.
W bibliotece dla podczerwieni mam ustawiony prescaler na 8 (wszystko tak jak w oryginale). Niestety po próbach z kilkoma pilotami nie wyświetlały mi się kody przycisków.
Spędziłem dwa dni na "śledztwie" i za pomocą zmiennej pomocniczej oglądałem to, co się dzieje w kodzie (za pomocą wyświetlacza LCD). Zmienna pomocnicza została zdefiniowana w taki sam sposób jak zmienna rc5cnt, aby ją "śledzić".
Zauważyłem, że po wciśnięciu na przycisku zmienna pomocnicza osiąga wartość 13, natomiast zmienna rc5cnt = 3 (jest to miejsce inkrememtacji zmiennej rc5cnt++.
Myślę, że w tym miejscu jest problem. Mimo flagi frame_status == FRAME_OK, program ma problem z inkrementacją zmiennej IrPulseCount++;, gdy wartość rc5cnt % 2) == 0 .
Może jest to zbyt chaotycznie wytłumaczone, ale nie chcę wklejać fragmentu kodu.
Czy ktoś z Was miał podobny problem lub wie, gdzie robię błąd?
Z jaką biblioteką ??? Nawet nie napisałeś o jakiej bibliotece piszesz czy jakiej używasz to po pierwsze.
Jednak po nazwach zmiennych można mniej więcej dojść, że mówisz o bibliotece z Bluebooka - więc tytuł wątku to nie obraź się ale jest mega bzdura - że problem z biblioteką. Ta biblioteka powstała już w 2010/2011 roku gdy ukazała się książka i działa do dzisiaj - zobacz ile lat minęło, działa u tysięcy czytelników a ty na podstawie swojego śledztwa nagle twierdzisz - że biblioteka nie działa ? No ja polecam jednak troszkę pokory bo ani ja jako autor nie kłamię ani nie kłamią tysiące czytelników którzy zaczynali przygodę z podczerwienią od tej biblioteki.
Więc panie kochany pokora, pokora i jeszcze raz pokora - jeśli ci coś nie wychodzi to szukaj błędu u siebie, w tym co robisz - daj tytuł wątku np: "Mam problem z uruchomieniem obsługi pilota z biblioteką z Bluebooka" to już inaczej brzmi - a nie że z biblioteką jest problem.
A ja od razu ci powiem na podstawie tego opisu z czym masz problem i czego nie doczytałeś w książce. Problem masz z pilotem - konkretnie to nie posiadasz pilota pracującego w standardzie RC5 dla którego to standardu ta biblioteka powstała - żeby nauczyć czytelnika w ogóle jak do tego podchodzić, a na tej podstawie nauczyć się samemu pisać takie biblioteki dla innych standardów np dla Sony, Nec, JVC i wielu innych.
Co najgorsze ty piszesz, cytuję:
emil-pelak napisał(a):
Niestety po próbach z kilkoma pilotami
Nie zastanawiając się pewnie nawet czy i który z nich pracuje w standardzie Philipsa RC5 - tylko bierzesz sobie jakieś tam piloty i myślisz, że w bluebooku jest cudowna biblioteka, która odbierze rzekome kody z dowolnego pilota na świecie - NONSENS! dlatego napisałem wyżej że co najmniej MOCNO nie doczytałeś w książce - w której piszę WYRAŹNIE o tym, że tworzymy bibliotekę dla RC5, ba! w książce MEGA DOKŁADNIE opisuję ten standard - pokazuję jego przebiegi czasowe i zależności. Wyjaśniam co to jest kodowanie bifazowe czyli kod Manchester ... a Ty jak sądzę - dałeś sobie w ogóle spokój z czytaniem tych ciekawych skąd inąd rzeczy ... po co? - tak mi się wydaje po tym co piszesz
Powiem więcej - wystarczy wziąć byle pierwszy lepszy najtańszy analizator stanów logicznych nawet klon Saleae z allegro za 30-40 zł i podłączyć się do wyjścia odbiornika podczerwieni i porównać sobie jakie masz przebiegi z każdego z pilotów - porównać czasy sygnałów - porównać je z opisem w książce i w 5 sekund będziesz wiedział czy w ogóle masz pilota nadającego w RC5 czy nie.
więc polecam ci zaopatrzyć się przede wszystkim w takie narzędzie jeśli pracujesz z mikrokontrolerami - zamiast nawet oscyloskopu i korzystać z niego na każdym kroku - można powiedzieć że można je traktować prawie jako debuger, a tym bardziej, że masz na YT moje ze dwa poradniki super fajne o tym narzędziu
Bawiłem się jakiś czas temu z pilotem do sterowania paskami ledowymi (taki prostokątny z chyba 20 przyciskami). Wziąłem bibliotekę Mirka, ale tą z green booka. Jest bardziej rozbudowana. Na początek podłączyłem analizator stanów logicznych, odczytałem kody wszystkich przycisków, wrzuciłem do excela i "odgadłem" kodowanie. A potem spróbowałem dograć odczyt kodowania. Tam jest dosyć proste kodowanie, ale żadne zaimplementowane w bibliotece nie działały. Więc napisałem swoje. Mirek to fajnie opisał, nawet ja dałem radę Znaczy, nie działa mi jeszcze obsługa przytrzymania przycisku, bo nie jest powtarzany kod przycisku tylko jakiś krótki kod, ale zostawiłem to do dokończenia kursów z akademii. Chyba, że Mirek nie zacznie w grudniu drugiej edycji ESP, to może w przerwie między kursami ogarnę
Super, jak ja lubie takie rozkminianie Mógłbyś podzielić się swoim reverse engineeringiem - może kogoś zainspirujesz. Na pewno będzie to ciekawa lektura!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości