Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 lip 2024, o 01:15


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 maja 2023, o 19:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 551
Pomógł: 0

Witam.
Nie bardzo wiem gdzie robię błąd? Pytanie dotyczy prawidłowego odczytu adresu zmiennej
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
ale poprzez przekazanie do funkcji.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Podpowiedzcie bo całą noc się męczyłem i nic nie wymyśliłem :roll:

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Przy odczycie adresu zmienna_eprom bez użycia funkcji wynik jest 5 , a poprzez użycie funkcji void odczyt_adresu_eprom(uint8_t* adres) wynik wynosi 2012



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2023, o 21:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2014
Posty: 390
Lokalizacja: Głogów
Pomógł: 11

Moim zdaniem jak do funkcji przekazujesz argument z zawartością zmiennej, funkcja już nie ma dostępu do adresu tej zmiennej tylko operuje na tj kopii.
Musiałbyś pobrać adres zmiennej zanim przekażesz ja do funkcji ewentualnie sam adres przekazać do funkcji poprzez
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dlaczego nie zastosujesz typowego eeprom_read_block lub byte czy word a zapisujesz np eeprom_update_block?


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2023, o 23:37 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 551
Pomógł: 0

Napisałem tak :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I wszystko ruszyło
Dzięki Arek taka mała wskazówka a wszystko wiadome gdzie był błąd



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2023, o 12:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2014
Posty: 390
Lokalizacja: Głogów
Pomógł: 11

Super, cieszę się ze mogłem pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO