Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 lut 2024, o 12:32


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 maja 2023, o 09:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 lip 2018
Posty: 31
Pomógł: 0

Witam Wszystkich. Powiedzcie mi, co z tym kodem jest nie tak, że dioda podpięta do PB3 świeci na pełnym wypełnieniu
i nie wchodzi w pętlę??

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2023, o 21:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 303
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 10

Brak zezwolenia na przerwania?
Komenda sei(); przed pętlą while(1).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2023, o 22:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27195
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

Tom92 napisał(a):
Brak zezwolenia na przerwania?
Komenda sei(); przed pętlą while(1).


Do samego PWM przerwania nie są w ogóle potrzebne, po prostu moduł generuje PWM i już.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2023, o 12:33 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 maja 2020
Posty: 10
Pomógł: 1

Po pierwsze nie piszesz jaki to mikrokontroler. Jeżeli ATmega32 lub inny zgodny jeżeli chodzi o wyprowadzenia, to powinno być OK. Jeżeli z rodziny 48/88/168/328, to już nie, ponieważ na PB3 masz wyjście PWM dla timera 2, a w ustawiając rejestry TCCR0 i OCR0 sterujesz timerem 0. Jeżeli jeszcze przy tym diodę masz podłączoną katodą do mikrokontrolera a anodą do VCC, to będzie właśnie taki efekt.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2023, o 14:50 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2015
Posty: 313
Lokalizacja: Czerwionka-Leszczyny
Pomógł: 22

Przepisałem twój kod na atmega32, kwarc110592 na zestawie ATB 1.05a i działa pięknie.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Tutaj efekt:
https://youtu.be/KcDpAaEMb04

_________________
http://www.avrboss.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO