Witam.
Marzy mi się aplikacja na Androida, którą chciałbym uruchamiać zamiast aparatu do zdjęć. Ta aplikacja uruchomi okno dialogowe w którym wyświetli bieżącą datę, np. „2022-07-01 – ” a użytkownikowi pozwoli dopisać nazwę wydarzenia.
Finalnie linia będzie wyglądała tak: „2022-07-01 – Impreza urodzinowa Małgorzaty”
Po zatwierdzeniu tej linii uruchomi się domyślna aplikacja aparatu, ale od tej chwili zdjęcia będą zapisywane w katalogu /DCIM/Camera/2022-07-01 – Impreza urodzinowa Małgorzaty.
Piękna w swojej prostocie i potężna w swojej funkcjonalności aplikacja, która pozwoli na bieżąco układać zdjęcia w uporządkowane, przejrzyście opisane katalogi, przez co po zgraniu, tudzież synchronizacji na komputer czy domowy serwer plików NAS, wszystko będzie już poukładane. Odpada porządkowanie i katalogowanie zdjęć po fakcie. Wszystko blisko zerowym nakładem pracy dzieje się na bieżąco.
Szukałem intensywnie, niestety w sklepie play podobnej aplikacji nie znalazłem. Ale może gdzieś w czeluściach Internetu funkcjonuje grupka entuzjastów i społecznościowców, która byłaby skłonna taką apkę naskrobać?
Idea wydaje się prosta, bo apka na podstawie bieżącej daty i wpisu użytkownika podmienić ścieżkę zapisu zdjęć z /DCIM/Camera na (przykładowo) /DCIM/Camera/2022-07-01 – Impreza urodzinowa Małgorzaty a następnie uruchomić domyślną aplikację do zdjęć.
Genialne w swojej prostocie i… robię sobie nadzieję, że proste do stworzenia.
Mam rację? Jest jakieś miejsce w necie, gdzie znalazłbym koderów, którzy skrobną podobną aplikację, za piwo, tudzież dla idei, do portfolio tudzież szeroko pojętego „fejmu” ?
Pleeeease…