Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 29 lis 2022, o 22:27


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 12:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Witam. Mam ogromną prośbę do koleżanek i kolegów w odnalezieniu błędu który uniemożliwia kompilację CLOCK 'a .
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Obrazek

Obrazek
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 12:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1072
Pomógł: 73

Dodałeś do projektu plik twi.c?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 12:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Witam. Nie dodałem zaraz to zrobię.

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Niestety to nie to



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 12:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1072
Pomógł: 73

Pokaż całą strukturę katalogów w projekcie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 13:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Drzewo projektu jest na pierwszym zrzucie.Chyba ,że chcesz zobaczyć twi.h i uart.h czy tak mam rozumieć?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 13:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1072
Pomógł: 73

Józef 63 napisał(a):
Drzewo projektu jest na pierwszym zrzucie.Chyba ,że chcesz zobaczyć twi.h i uart.h czy tak mam rozumieć?


Na tym zrzucie nie widać twi.c



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 13:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Bo go tam nie było. Dorzuciłem twi.c jak doradziłeś i niestety również kompilacja nie przeszła.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 13:29 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 lut 2021
Posty: 23
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

ale zapewne jest teraz inny błąd - wklej wynik kompilacji/linkowania - jak to my będziemy musieli od Ciebie wyciągać każdą informację za każdym razem to średnio Ci pomożemy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 13:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Wynik kompilacji z twi.c
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 14:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1072
Pomógł: 73

Józef 63 napisał(a):
Bo go tam nie było. Dorzuciłem twi.c jak doradziłeś i niestety również kompilacja nie przeszła.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Obrazek


Co tak Ci szkoda pokazać wszystkie pliki? nie widać czy uart.c dorzuciłeś, a jakbyś pokazał wszystkie pliki to bym nie musiał pytać, byłoby szybciej



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 15:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Oto zrzuty drzewa projektu i zrzut konsoli
Obrazek

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2022, o 20:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2013
Posty: 169
Lokalizacja: Silesia - P-ce
Pomógł: 10

multipile definition
czyli masz kilka razy zdefiniowane:
- przerwanie (vector_13 i 14) - z uartem coś.
- funkcję uart_getint

W konsoli wszystko jest napisane;) Nawet gdzie masz to pierwszy raz użyte.

Natomiast jak masz undefined references (jak na wcześniejszych zrzutach z konsoli) to oznacza że kompilator nie może znaleźć tych funkcji. Przeważnie problem polega na tym, że nie masz dołączonych plików nagłówkowych do programu (np. #include "twi.h")

_________________
Niewiele trzeba by być szczęślwym.Wystarczy chcieć



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2022, o 17:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1079
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 90

Spakuj cały projekt zipem (oczywiście bez bibliotek Mirka) i wrzuć tu na forum. Ktoś pomoże :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2022, o 09:54 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 lut 2021
Posty: 23
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

danielos napisał(a):
multipile definition
czyli masz kilka razy zdefiniowane:
- przerwanie (vector_13 i 14) - z uartem coś.
- funkcję uart_getint

W konsoli wszystko jest napisane;) Nawet gdzie masz to pierwszy raz użyte.

Natomiast jak masz undefined references (jak na wcześniejszych zrzutach z konsoli) to oznacza że kompilator nie może znaleźć tych funkcji. Przeważnie problem polega na tym, że nie masz dołączonych plików nagłówkowych do programu (np. #include "twi.h")


tylko, że w pierwszym wpisie w pliku main.c nie ma definicji "uart_getint" itp - więc albo definicje są w nagłówku uart.h napisane (ble :P), albo pomiędzy naszymi poradami program x razy został zmodyfikowany bez poinformowania nas o tym :/ trochę przypomina to zabawę w doctora Housa i zgadywanie co pacjent ukrył przed nami



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2022, o 11:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26883
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1028

embedownik napisał(a):
trochę przypomina to zabawę w doctora Housa i zgadywanie co pacjent ukrył przed nami

dokładnie :D

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2022, o 12:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Wklejam pliki twi.h i uart.h main.c jest w pierwszym poście.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.




Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]



------------------------ [ Dodano po: 18 minutach ]

Plik twi.h
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2022, o 12:52 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1079
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 90

Dziwne rzeczy Panie piszesz.
Wziąłem Twoje pliki.
W eclipse utworzyłem nowy projekt. Utworzyłem 5 plików: main.c, uart.h, uart.c, twi.h, twi.c, skopiowałem do nich zawartość Twoich plików, skompilowałem i się udało.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2022, o 14:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Czy tak ma wyglądać drzewo projektu? Może tu popełniam błąd.
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2022, o 14:34 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1079
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 90

Opisz po kolei co i jak robisz, może gdzieś na etapie tworzenia projektu robisz drobny błąd



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2022, o 16:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Zakładam nowy projekt.
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Tworzę drzewo projektu.
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Tworzę plik main.c
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Tworzę pliki uart.h twi.h
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

kopiuję pliki i wklejam je w odpowiednie miejsca,i przeprowadzam kompilację.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2022, o 17:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2015
Posty: 235
Pomógł: 14

Cytuj:
Tworzę drzewo projektu.

Po co? Jak już masz stworzony projekt, to w nim utwórz potrzebne pliki i to wszystko. Drzewko się samo zrobi.

_________________
http://www.avrboss.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 kwi 2022, o 18:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1079
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 90

Przy tworzeniu plików używaj new -> header file (dla plików .h) lub source file (dla plików .c)
Możliwe, że przez to nie działa :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2022, o 13:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Postąpiłem dokładnie jak wyżej napisałeś ,niestety kompilacja nie przechodzi.Nie znam angielskiego być może informacja co jest źle jest zawarta w konsoli.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2022, o 16:04 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 lut 2021
Posty: 23
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 0

może głupie pytanie - zrobiłeś obrazek, że "tworze projekt" - ale dalsze kroki tam poprawnie robisz z wybraniem procka itp? w sensie nie "Finish" na start tylko kolejne etapy z kreatora, tak?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2022, o 18:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2015
Posty: 235
Pomógł: 14

Cytuj:
Postąpiłem dokładnie jak wyżej napisałeś ,niestety kompilacja nie przechodzi.Nie znam angielskiego być może informacja co jest źle jest zawarta w konsoli.

Nie napisałeś, której odpowiedzi to dotyczy. Napisz komu odpowiadasz albo zacytuj. Najlepiej prześlij zipa z twoim projektem a na pewno ktoś ci pomoże.

_________________
http://www.avrboss.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2022, o 12:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2012
Posty: 213
Lokalizacja: Łódż-Stróża
Pomógł: 7

Kolego mario2015 zip z całym projektem jest wyżej



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 kwi 2022, o 16:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2512
Pomógł: 122

Gwoli ścisłości RAR. Na przyszłość zawsze używaj ZIPów bo są natywnie wspierane przez Windowsy. A nie jakieś wynalazki typu rar lub 7zip.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 kwi 2022, o 10:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2015
Posty: 235
Pomógł: 14

Widocznie źle tworzysz projekt. Ja stworzyłem nowy projekt o nazwie CLOCK, wkleiłem do niego twoje pliki i kompilacja przeszła bezproblemowo. Przejrzyj ten poradnik Mirka od 37minuty i 40s jak prawidłowo stworzyć nowy projekt.
https://www.youtube.com/watch?v=jsek2VHDQzY


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
http://www.avrboss.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO