Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 14 lip 2020, o 04:20


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 cze 2020, o 10:39 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 cze 2020
Posty: 6
Pomógł: 0

Witam dopiero zaczynam przygodę z programowaniem, uczę sie z niebieskie książki i.... poległem na 2 cwiczeniu.Otóż mam taki kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I za cholerę przycisk nie chce mi zapalić diody .
Drugi problem napotkałem w dodawaniu pliku nagłówkowego "d_led.h"(w cwiczeniu multipleksowania ledami) przy probie kompilacji programu dostaje komunikat: "fatal error: d_led.h: No such file or directory"
Za wszelka pomoc bedę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 cze 2020, o 11:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25721
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

Bardzo proszę stosować znacznik do kodów źródłowych zgodnie z instrukcją

topic7402.html

tym razem poprawiłem ok?


------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

qba1707 napisał(a):
I za cholerę przycisk nie chce mi zapalić diody .

Pokaż może jak to wszystko podłączyłeś ? na stykówce? jakaś fotka?

Jak ustawiłeś fusebity w procku i jaki procek - bo miejsc gdzie mogłeś zrobić babola jest sporo

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 cze 2020, o 12:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 295
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 6

Cześć qba1707

Tak myślę że błęd będzie w tym miejscu

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Zmień na
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 cze 2020, o 19:58 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 cze 2020
Posty: 6
Pomógł: 0

Dzięki @miki53 pomogło, prosty (głupi) błąd, a ma ktoś może pomysł na moj kolejny problem czyli ...problem napotkałem w dodawaniu pliku nagłówkowego "d_led.h"(w cwiczeniu multipleksowania ledami) przy probie kompilacji programu dostaje komunikat: "fatal error: d_led.h: No such file or directory"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 cze 2020, o 21:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2175
Pomógł: 101

To pokaż jak go dodajesz w kodzie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2020, o 15:24 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 cze 2020
Posty: 6
Pomógł: 0

Dodaje poprzez:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2020, o 15:36 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 942
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 83

A w jakim miejscu masz umieszczony ten plik?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2020, o 18:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 295
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 6

Może masz podane niekompletną ścieżkę dostępu
Pokaż fragment kodu gdzie to masz, to będzie łatwiej
bo tak trudno wywróżyć ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2020, o 04:28 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 cze 2020
Posty: 6
Pomógł: 0

To jest ćwiczenie z bluebook-a dotyczące multipleksowania led cały kod wygląda tak:
main.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

d_led.c:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

d_led.h:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2020, o 06:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2175
Pomógł: 101

A w jakim katalogu ten plik się znajduje?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2020, o 07:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 295
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 6

Spróbuj wyświetlić sobie gotowy kod z BB
i sprawdzić gdzie robisz błąd tak dla samokontroli ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2020, o 08:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 lis 2019
Posty: 31
Pomógł: 11

qba1707 napisał(a):
Dzięki @miki53 pomogło, prosty (głupi) błąd, a ma ktoś może pomysł na moj kolejny problem czyli ...problem napotkałem w dodawaniu pliku nagłówkowego "d_led.h"(w cwiczeniu multipleksowania ledami) przy probie kompilacji programu dostaje komunikat: "fatal error: d_led.h: No such file or directory"


W Eclipse (zakładam, że to z niego korzystasz) trzeba podać ścieżkę do pozastandardowych plików nagłówkowych. Ustawia się to przez Project -> Properties -> C/C++ Build ->Settings -> zakładka Tool Settings -> AVR Compiler -> Directories -> w prawym okienku na górze ikona z plusikiem i wpisać lub wyszukać pod batonami scieżkę do pliku(-ów) nagłówkowych.
Alternatywnie można w dyrektywie #include podać ścieżkę dostępu do pliku (względną lub bezwzględną). Jako separatory w ścieżce podaje się znaki '/' (slash), NIE '\' (backslash)! Ale to przeważnie gorsza metoda.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
Think for yourself and question authority.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2020, o 11:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 295
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 6

Tak mi przyszło do głowy czy Ty przypadkiem nie przepisujesz kodu jak leci z książki
i czy masz założone w ogóle pliki d_led.h oraz d_led.c w katalogu głównym programu
bo po przetłumaczeniu treści błędu TŁUMACZ GOOGLE mówi że nie ma takiego pliku lub
katalogu
Dlatego przyszło mi do głowy że przepisujesz kod z książki bez zakładania plików dla
d_led.h i d_led.c

Nie wiem jak zrobić zrzut ekranu w eclipse to bym wkleił fotką, układu plików
Ale możesz sobie porównać z plikami z lekcji 03_Multi_LED dotyczącego
Twojego ćwiczenia



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2020, o 14:11 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 cze 2020
Posty: 6
Pomógł: 0

Pomogło rozwiązanie @fofex - dzięki!
@miki53 nie,nie pliki mam założone.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2020, o 14:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25721
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 967

qba1707 napisał(a):
To jest ćwiczenie z bluebook-a dotyczące multipleksowania led cały kod wygląda tak:
main.c

Jeśli pliki

main.c
d_led.h
d_led.c

są w folderze głównym projektu a w pliku main.c i d_led.c jest

#include "d_led.h"

to nie trzeba NIC a NIC robić - nie trzeba sięgać po żadne niestandardowe rozwiązania w ustawieniach ... to MUSI działać - a jeśli ci nie działało to znaczy że coś tragicznie niestety namieszałeś - tylko ciężko pomóc bo nie pokazałeś np zrzutu ekranu z exploratora Eclipse z tym projektem - to by wyjaśniło gdzie robisz babola

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO