Witajcie, w tym krótkim poradniku pokażę jak po raz pierwszy uruchomić najnowszy zestaw Stellaris Launchpad EK-LM4F120XL na przykładzie wbudowanej diody RGB. Poradnik dla systemu windows 7 Na wstępie zaznaczam że z tym modułem dopiero zaczynam korzystając z ogólnodostępnych informacji tak samo jak z językiem C więc nie jestem pewny czy uda mi się odpowiedzieć na wszystkie pytania, ale na pewną znajdą się osoby mądrzejsze ode mnie
O zestawie: Jest to najnowszy zestaw wypuszczony prze firmę Texas Instruments. Mamy do dyspozycji peryferia takie jak: - Szybki procesor ARM LM4F120H5QR - Maksymalna prędkość do 80MHz - architektura układu: 32-bit ARM Cortex-M4F - 256KB Flash - 32KB SRAM - 2KB EEPROM - 12x 32-bit & 12x 16-bit Timers - 11 kanałów ADC w tym 2x12-bitowe ADC (1Msps) - 2x Komparatory analogowe - czujnik temperatury - RTC - UART, I2C, SPI, CAN, USB Dev - 1 LED RGB - 2x mikro switch W zestawie jest dołączony przewód USB
1. Oprogramowanie Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić jest pobranie wymaganego oprogramowania. Z informacji na stronie producenta sugerowane oprogramowanie znajduje się pod tym linkiem LINK jest to pakiet EK-LM4F120XL-CCS. Przyda nam się też LINK
Mamy już potrzebny pakiet, teraz trzeba go wypakować do dowolnego folderu. Otwieramy rozpakowany folder/EK-LM4F120XL-CCS-733\Software\CCS i odpalamy instalację. Następnie akceptujemy warunki umowy (po ówczesnym przeczytaniu ) i przechodzimy dalej Pojawi się okno ścieżki instalacji, ja zostawiłem domyślną. Następnie pojawia się okno wyboru rodzaju instalacji, wybieramy CUSTOM W kolejnym oknie zaznaczamy które architektury mają być obsługiwane przez program Dla naszego zestawu zaznaczamy Stellaris Cortex M MCUs i MSP430 Low Power MCUs i klikamy dalej W kolejnym oknie nic nie zmieniamy, klikamy dalej W następnym oknie odznaczamy Blackhawk Emulators i Spectrum Digital emulators (zostawiamy jeśli ktoś planuje tego używać) Klikamy dalej i czekamy aż program się zainstaluje. W ostatnim oknie odznaczamy uruchomienie i klikamy zakończ.
Kolejny krok to instalacja pakietu z drugiego linku w domyślnej lokalizacji.
2. Podłączenie Po zainstalowaniu oprogramowania podłączamy przewód USB do gniazda i zmieniamy ustawienie przełącznika na DEBUG (w prawo)
Następnie wpinamy drugi koniec przewodu do komputera Zestaw powinien się włączyć co sygnalizuje dioda zasilania i dioda RGB ponieważ wgrany jest program DEMO. Dalej system zakomunikuje że nie może zainstalować urządzenia, więc wchodzimy w menadżer urządzeń. Powinno być widoczne 3 nowe urzadzenia z błędem. Klikamy prawym przyciskiem na pierwsze z góry i wybieramy aktualizuj oprogramowanie. Dalej wybieramy przeglądaj komputer i podajemy ścieżkę do folderu który rozpakowaliśmy na początku. W przypadku pojawienia sie komunikatu o weryfikacji sterowników klikamy zainstaluj mimo to. Po zainstalowaniu klikamy zamknij i powtarzamy czynność dla dwóch pozostałych urządzeń. Mamy zainstalowane sterowniki.
3. Przykładowy program Uruchamiamy CODE COMPOSER STUDIO które zainstalowaliśmy w punkcie 1, pojawi się okno wyboru miejsca pracy klikamy ok. Jeśli wyskoczy okno licencji wybieramy EVALUATE (licencja pełna na 90 dni) Klikamy PROJECT dalej IMPORT EXITING CCS ECLIPSE PROJECT W prawym rogu klikamy browse i podajemy ścieżkę C:\StellarisWare\boards\ek-lm4f120xl\project0 zatwierdzamy i klikamy finish W programie pojawił się pierwszy projekt, aby go uruchomić klikamy na plik z menu po lewej project0.c Następnie klikamy ikonę DEBUG, po poprawnie wykonanej operacji pojawi się kilka okien, a zestaw przestanie działać na programie demo. Teraz wystarczy kliknąć ikonę RESUME w pierwszym oknie od góry i program zacznie działać na płytce.
W oknie poniżej możemy edytować kod np zmieniając kolor diody w lini 95 GPIOPinWrite(GPIO_PORTF_BASE, RED_LED|BLUE_LED|GREEN_LED, GREEN_LED); następnie ponownie klikamy DEBUG i RESUME Dzięki temu zacznie migać dioda zielona zamiast niebieskiej. Program możemy modyfikować lub całkiem zmienić.
W pobranych plikach które instalowaliśmy są przykładowe lekcje, można je przerobić i trochę wdrożyć się w temat.
Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i zapraszam do komentowania. Za wszelkie błędy przepraszam ale jest 5 rano i już przestaję myśleć na pytania odpowiem jak odeśpię noc P.S. Jeśli ktoś już bawił się tym zestawem i ma więcej ciekawych programów proponuje dodać je do tego poradnika.
Poniżej film z którego między innymi korzystałem gdyby ktoś potrzebował widzieć kroki:
Niestety nie mam aparatu żeby nagrać własny poradnik i zdjęcia.
Dać prawie 2 razy tyle chyba chciałeś powiedzieć, co? Na stronie TI 13 dolarów, to nam daje trochę ponad 40zł z wysyłką z Ameryki przez Japonię i Holandię Najtańsze Discovery F4 z wysyłką widzę za 80zł. Także różnica pewna jest, a jak na "płytę główną" układu jak znalazł. Do tego ładny kartonik, kabel microUSB. Tylko goldpiny takie chudziutkie jakieś.
Temat jest o tyle nowy że do wczoraj sam nawet nie wiedziałem jak to w ogóle włączyć a w necie po polsku praktyczna cisza. Układ kupiłem w pierwszym tygodniu promocji tylko ze względu na to że był po 4,99$ łącznie z wysyłką więc kosztował mnie grosze a zawsze to jeden układ do nauki więcej. I zawsze chciałem popróbować coś na ARM i jest okazja. Pozostaje tylko załapać C na poziomie wymyślania programów.
Jakoś nie mam we krwi kupowania rzeczy poza naszymi granicami, może przez to czasem tracę trochę złotówek ;] porównałem ceny na "naszym" rynku i było to porównanie szybkie, bez wnikliwego szukania w zakamarkach internetu o parę zł tańszego. Prezentowany tutaj układa na start w tej cenie, to jak najbardziej. Bardziej chodziło mi o to że niewiele większym nakładem finansowym mamy mocniejszego procka w ciekawszymi peryferiami. Ale jak kolega kupił za 5$ to sam bym się nawet chwili nie zastanawiał
W tej rodzinie kontrolerów nigdy nie siedziałem, więc nawet gdybym miał jakiś wybór to penie sugerowałbym się ceną bo nawet nie wiem na co tu zwracać uwagę Do nauki wystarczy
No i ja miałem dokładnie to samo Stwierdziłem, że trzeba w końcu wziąć się za 32bitowce, a akurat złożyło się, że był bum na Discovery F4. Cena nie była najgorsza (no i nie za bardzo wiedziałem o istnieniu innych starterów, tańszych) to kupiłem. Chwilę później był jakiś konkurs i niewielkim nakładem można było wygrać właśnie DF4 lub F0 nie pamiętam. Ale co tam, takie inwestycję tylko później procentują.
Sun kiedyś wrzucał nawet informację o tej promocji. W sklepie TI wychodzi naprawdę tanio, tylko nie wiem jak z przesyłką. Na launchpada z msp430 czekałem dwa miesiące Tylu chętnych na nie było.
Choć prawda, że Discovery F4 jest strasznie potężne. I jednak pewniej leży w dłoni, bo Discovery są większe od Launchpadów. Płytki TI to takie mikrusy 7x5cm.
Już chciałem pisać, że plusem STMów jest darmowe środowisko CoIDE, a tu się okazuje, że ten 30dniowy trial CCS, to tak naprawdę nie trial, a będzie w pełni sprawny zawsze, gdy launchpad będzie podpięty
Temat jest o tyle nowy że do wczoraj sam nawet nie wiedziałem jak to w ogóle włączyć a w necie po polsku praktyczna cisza.
wystarczyło zapytać ......
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość