Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 sty 2025, o 07:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lut 2013, o 05:15 
Użytkownik

Obrazek

Witajcie, w tym krótkim poradniku pokażę jak po raz pierwszy uruchomić najnowszy zestaw Stellaris Launchpad EK-LM4F120XL na przykładzie wbudowanej diody RGB. Poradnik dla systemu windows 7
Na wstępie zaznaczam że z tym modułem dopiero zaczynam korzystając z ogólnodostępnych informacji tak samo jak z językiem C więc nie jestem pewny czy uda mi się odpowiedzieć na wszystkie pytania, ale na pewną znajdą się osoby mądrzejsze ode mnie ;)

O zestawie:
Jest to najnowszy zestaw wypuszczony prze firmę Texas Instruments.
Mamy do dyspozycji peryferia takie jak:
- Szybki procesor ARM LM4F120H5QR
- Maksymalna prędkość do 80MHz
- architektura układu: 32-bit ARM Cortex-M4F
- 256KB Flash
- 32KB SRAM
- 2KB EEPROM
- 12x 32-bit & 12x 16-bit Timers
- 11 kanałów ADC w tym 2x12-bitowe ADC (1Msps)
- 2x Komparatory analogowe
- czujnik temperatury
- RTC
- UART, I2C, SPI, CAN, USB Dev
- 1 LED RGB
- 2x mikro switch
W zestawie jest dołączony przewód USB

1. Oprogramowanie
Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić jest pobranie wymaganego oprogramowania. Z informacji na stronie producenta sugerowane oprogramowanie znajduje się pod tym linkiem LINK jest to pakiet EK-LM4F120XL-CCS. Przyda nam się też LINK

Mamy już potrzebny pakiet, teraz trzeba go wypakować do dowolnego folderu.
Otwieramy rozpakowany folder/EK-LM4F120XL-CCS-733\Software\CCS i odpalamy instalację.
Następnie akceptujemy warunki umowy (po ówczesnym przeczytaniu ;) ) i przechodzimy dalej
Pojawi się okno ścieżki instalacji, ja zostawiłem domyślną.
Następnie pojawia się okno wyboru rodzaju instalacji, wybieramy CUSTOM
W kolejnym oknie zaznaczamy które architektury mają być obsługiwane przez program
Dla naszego zestawu zaznaczamy Stellaris Cortex M MCUs i MSP430 Low Power MCUs i klikamy dalej
W kolejnym oknie nic nie zmieniamy, klikamy dalej
W następnym oknie odznaczamy Blackhawk Emulators i Spectrum Digital emulators (zostawiamy jeśli ktoś planuje tego używać)
Klikamy dalej i czekamy aż program się zainstaluje. W ostatnim oknie odznaczamy uruchomienie i klikamy zakończ.

Kolejny krok to instalacja pakietu z drugiego linku w domyślnej lokalizacji.

2. Podłączenie
Po zainstalowaniu oprogramowania podłączamy przewód USB do gniazda i zmieniamy ustawienie przełącznika na DEBUG (w prawo)
Obrazek

Następnie wpinamy drugi koniec przewodu do komputera
Zestaw powinien się włączyć co sygnalizuje dioda zasilania i dioda RGB ponieważ wgrany jest program DEMO.
Dalej system zakomunikuje że nie może zainstalować urządzenia, więc wchodzimy w menadżer urządzeń.
Powinno być widoczne 3 nowe urzadzenia z błędem. Klikamy prawym przyciskiem na pierwsze z góry i wybieramy aktualizuj oprogramowanie.
Dalej wybieramy przeglądaj komputer i podajemy ścieżkę do folderu który rozpakowaliśmy na początku.
W przypadku pojawienia sie komunikatu o weryfikacji sterowników klikamy zainstaluj mimo to.
Po zainstalowaniu klikamy zamknij i powtarzamy czynność dla dwóch pozostałych urządzeń.
Mamy zainstalowane sterowniki.

3. Przykładowy program

Uruchamiamy CODE COMPOSER STUDIO które zainstalowaliśmy w punkcie 1, pojawi się okno wyboru miejsca pracy klikamy ok.
Jeśli wyskoczy okno licencji wybieramy EVALUATE (licencja pełna na 90 dni)
Klikamy PROJECT dalej IMPORT EXITING CCS ECLIPSE PROJECT
W prawym rogu klikamy browse i podajemy ścieżkę C:\StellarisWare\boards\ek-lm4f120xl\project0 zatwierdzamy i klikamy finish
W programie pojawił się pierwszy projekt, aby go uruchomić klikamy na plik z menu po lewej project0.c
Następnie klikamy ikonę DEBUG, po poprawnie wykonanej operacji pojawi się kilka okien, a zestaw przestanie działać na programie demo.
Teraz wystarczy kliknąć ikonę RESUME w pierwszym oknie od góry i program zacznie działać na płytce.

W oknie poniżej możemy edytować kod np zmieniając kolor diody w lini 95
GPIOPinWrite(GPIO_PORTF_BASE, RED_LED|BLUE_LED|GREEN_LED, GREEN_LED);
następnie ponownie klikamy DEBUG i RESUME
Dzięki temu zacznie migać dioda zielona zamiast niebieskiej.
Program możemy modyfikować lub całkiem zmienić.

W pobranych plikach które instalowaliśmy są przykładowe lekcje, można je przerobić i trochę wdrożyć się w temat.

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i zapraszam do komentowania. Za wszelkie błędy przepraszam ale jest 5 rano i już przestaję myśleć :P na pytania odpowiem jak odeśpię noc ;)
P.S. Jeśli ktoś już bawił się tym zestawem i ma więcej ciekawych programów proponuje dodać je do tego poradnika.

Poniżej film z którego między innymi korzystałem gdyby ktoś potrzebował widzieć kroki:

Niestety nie mam aparatu żeby nagrać własny poradnik i zdjęcia.

Źródła:
http://processors.wiki.ti.com/index.php/Getting_Started_with_the_Stellaris_EK-LM4F120XL_LaunchPad_Workshop?DCMP=Stellaris&HQS=StellarisLaunchPadWorkshop
http://processors.wiki.ti.com/index.php/Stellaris_LM4F120_LaunchPad_Blink_the_RGB
http://software-dl.ti.com/trainingTTO/trainingTTO_public_sw/GSW-Stellaris-LaunchPad/StellarisLaunchPadWorkbook.pdf
http://www.ti.com/lit/ug/spmu289a/spmu289a.pdf

EDIT:
Dodaję inne strony na których można znaleźć projekty bardziej zaawansowane:
LCD
CAŁE FORUM
TERMOMETR UART
PROSTY ODTWARZACZ
ROZSZERZENIE UKŁADU
ANALIZATOR WIDMA
DUŻO PROJEKTÓW

Poprawiony link do YT - Zielony J.

Ostatnio edytowano 12 lut 2013, o 12:50 przez dexter, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 09:14 
Użytkownik

Nawet bardzo przyjemna płyteczka ... cena nie groźna, a na tą chwile do projektu mojego jak znalazł :)

Poradnik się przyda, zawsze jest ten pierwszy raz a tutaj niema żartów :) trzeba się do tego zabrać od dobrej strony...
Dzięki.

PostNapisane: 12 lut 2013, o 10:58 
Użytkownik

No widzę że kolega z czytacza przeszedł do pisarza :D. Bardzo ładny tutek, gratuluję :)

PostNapisane: 12 lut 2013, o 11:01 
Użytkownik

Uważam, że lepiej dołożyć 10zł i kupić Discover F4

PostNapisane: 12 lut 2013, o 11:42 
Użytkownik

Dać prawie 2 razy tyle chyba chciałeś powiedzieć, co? ;) Na stronie TI 13 dolarów, to nam daje trochę ponad 40zł z wysyłką z Ameryki przez Japonię i Holandię :D Najtańsze Discovery F4 z wysyłką widzę za 80zł. Także różnica pewna jest, a jak na "płytę główną" układu jak znalazł. Do tego ładny kartonik, kabel microUSB. Tylko goldpiny takie chudziutkie jakieś.

PostNapisane: 12 lut 2013, o 12:33 
Użytkownik

Dzięki za dobre słowo ;)

Temat jest o tyle nowy że do wczoraj sam nawet nie wiedziałem jak to w ogóle włączyć a w necie po polsku praktyczna cisza.
Układ kupiłem w pierwszym tygodniu promocji tylko ze względu na to że był po 4,99$ łącznie z wysyłką więc kosztował mnie grosze a zawsze to jeden układ do nauki więcej. I zawsze chciałem popróbować coś na ARM i jest okazja. Pozostaje tylko załapać C na poziomie wymyślania programów.

PostNapisane: 12 lut 2013, o 12:47 
Użytkownik

Jakoś nie mam we krwi kupowania rzeczy poza naszymi granicami, może przez to czasem tracę trochę złotówek ;] porównałem ceny na "naszym" rynku i było to porównanie szybkie, bez wnikliwego szukania w zakamarkach internetu o parę zł tańszego. Prezentowany tutaj układa na start w tej cenie, to jak najbardziej. Bardziej chodziło mi o to że niewiele większym nakładem finansowym mamy mocniejszego procka w ciekawszymi peryferiami. Ale jak kolega kupił za 5$ to sam bym się nawet chwili nie zastanawiał :)

PostNapisane: 12 lut 2013, o 12:52 
Użytkownik

W tej rodzinie kontrolerów nigdy nie siedziałem, więc nawet gdybym miał jakiś wybór to penie sugerowałbym się ceną bo nawet nie wiem na co tu zwracać uwagę :) Do nauki wystarczy

PostNapisane: 12 lut 2013, o 12:59 
Użytkownik

No i ja miałem dokładnie to samo :) Stwierdziłem, że trzeba w końcu wziąć się za 32bitowce, a akurat złożyło się, że był bum na Discovery F4. Cena nie była najgorsza (no i nie za bardzo wiedziałem o istnieniu innych starterów, tańszych) to kupiłem. Chwilę później był jakiś konkurs i niewielkim nakładem można było wygrać właśnie DF4 lub F0 nie pamiętam. Ale co tam, takie inwestycję tylko później procentują.

PostNapisane: 12 lut 2013, o 13:27 
Użytkownik

Sun kiedyś wrzucał nawet informację o tej promocji. W sklepie TI wychodzi naprawdę tanio, tylko nie wiem jak z przesyłką. Na launchpada z msp430 czekałem dwa miesiące :D Tylu chętnych na nie było.

Choć prawda, że Discovery F4 jest strasznie potężne. I jednak pewniej leży w dłoni, bo Discovery są większe od Launchpadów. Płytki TI to takie mikrusy 7x5cm.

Już chciałem pisać, że plusem STMów jest darmowe środowisko CoIDE, a tu się okazuje, że ten 30dniowy trial CCS, to tak naprawdę nie trial, a będzie w pełni sprawny zawsze, gdy launchpad będzie podpięty :D

PostNapisane: 12 lut 2013, o 13:40 
Użytkownik

Nie wiem jak teraz z przesyłką, wtedy była wliczona w cenę, ale trzeba było czekać też około dwa miesiące zanim dotrze.

Dodałem kilka stron z projektami polecam przejrzeć ;)

PostNapisane: 12 lut 2013, o 15:03 
Użytkownik

dexter napisał(a):
Dzięki za dobre słowo ;)

Temat jest o tyle nowy że do wczoraj sam nawet nie wiedziałem jak to w ogóle włączyć a w necie po polsku praktyczna cisza.

wystarczyło zapytać ......

PostNapisane: 12 lut 2013, o 15:11 
Użytkownik

Dzięki, na przyszłość będę pamiętał. Chociaż po takiej nauce przynajmniej więcej sie utrwali ;)

Strefa czasowa: UTC + 1