Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 26 sie 2019, o 08:32


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: PWM_REGULACJA
PostNapisane: 19 lip 2019, o 11:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

Witam, mam problem z regulacją pwm za pomocą enkodera, a mianowicie jak robię ruch impulsatorem to nie dioda mi miga a nie zmnieszjsa czy zwiększa jasność. Morduję się z tym juz od dłuższego czasu i nie mam pomysłu co jest z tym nie tak kod jest wiele razy przerabiany więc możliwe ze wpadły tam małe chochliki.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2019, o 13:06 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1634
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

Nie znam Mirka biblioteki od enkodera, ale czy przypadkiem zmienna edir nie pozostaje w stanie ostatniego ruchu? Bo jeśli tak to permanentnie będzie Ci się funkcja zmiany pwm wykonywać. Poza tym te delay'e to po co tam wstawiłeś?

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2019, o 13:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 174
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 3

Widzę ze używasz funkcji enkodera Mirka

Coś jeszcze nim obslugujesz?

Sprobuj tak

pwm+= zmienna (tu z enkodera albo edir albo value) bo ja przerabialem ta funkcje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2019, o 21:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

Jutro spróbuję jak Szofer napisał,a beep dziala bo nie dawałem kawałku kodu z buzzerem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lip 2019, o 22:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2015
Posty: 159
Pomógł: 14

ale chyba masz coś nie tak z tą funkcją

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Do rejestracji callbacka powinna być funkcja bez argumentów czyli

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


I w tej funkcji korzystasz ze zmiennej globalnej
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
która określa kierunek

coś w tym stylu

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 10:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

Korzystam z biblioteki do enkdoera P. Mirka dlatego moja funkcja z enkoderem jest prawidłowa gdyż ją już uzywałem wcześniej :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 10:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 174
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 3

W libsie jest zmienna która liczy co jeden tryk enko +1 lub - 1

Zgodnie z prawami matematyki to pięknie dziala

Wynik += (ja mam tu wlasnie ta zmienna co zmienia zmienną wynik dodaje lub odejmuje
Przepełnia sie sama, zalezy od potrzeby kodu)

+ i + daje +
+ i - daje -

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 10:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

Hmm teraz to chyba już nic nie rozumiem :), czyli w bibliotece mam zmienic coś?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 10:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 174
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 3

Jutro bede przy kompie to pokaże.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 10:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

Okej, to będę czekał na odpowiedź a ja dalej się z tym pomorduje :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 10:57 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1634
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

@Eposas, a czytałeś w ogóle mój post? Odpowiedz na zawarte w nim pytania to wiele się wyjaśni. Chyba, że chcesz dalej rzeźbić i kombinować to już nie zawracam głowy...

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 11:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

Sorry Sylwek, to był wieczór i w sumie mogłem nie skupić się na twoim poście

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Raczej nie jest w stanie ostatniego ruchu, szczerze mówiąc nie wiem nawet jak to sprawdzić



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 11:34 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1634
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

Wystarczy w pętli wyświetlać na lcd stan zmiennej, albo na zwykłej diodzie led, np. gasić gdy mniejsze od 0 i zapalać gdy większe.
Bardziej mnie zastanawia korzystanie z biblioteki, o której nie wie się jak działa... Jak więc pisać program skoro już na starcie nie wiadomo o co chodzi??

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 11:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

Jeśli o to chodzi to enkoder nie jest w stanie ostatniego ruchu, zmienna się zwiększa lub zmniejsza po wykonaniu ruchu zależnego od kierunku obrotów



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 11:56 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1634
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

Zmienna regulacja - tak, ale wykorzystałeś z tego co widziałem edir, a ta chyba tylko kierunek wskazuje.

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 12:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

Nie ominęła cię chyba, bo u mnie jest tak samo lewo 0x10 (16) i prawo 0x20 (32)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 12:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 12:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

nie działa dalej... atmega 32 kwarc ~11 Mhz może jednak coś zle mam w tych timerach



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 12:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1634
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

Rób etapami. Uruchom pwm i sprawdź z różnymi ustawieniami, itd...

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lip 2019, o 12:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 sie 2017
Posty: 60
Pomógł: 0

tak piszczy piszczek, a zaraz to ogarnę tylko muszę jeszcze coś zrobić

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Tak to nie może byc bo wtedy edir nie jest zadeklarowany :)

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

enkoder jest dobry zlicza normalnie impulsy na wysw pokazane :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lip 2019, o 23:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 174
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 3

Hej Forumowiczom.

Jak obiecałem

ja przerobiłem trochę libsa

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


(ja mam jeszcze dodaną obsługę klawisza długie i krótkie wciśniecie, ale nie wstawiam by nie robić zamieszania)

i tyle albo aż tyle ;-)

teraz

jak rejestrujesz callback-a to tak

register_enc_callback( my_encoder );

i definicja

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


deklaracje zmiennych lokalnych/globalnych pomijam to wedle własnego uznania.


i zamiast mojego "wynik" dajesz swoje "PWM" i ma działać.


pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lip 2019, o 10:12 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2013
Posty: 1634
Lokalizacja: Lipsko
Pomógł: 117

Przerażają mnie te Wasze kombinacje aby rozwiązać prosty problem. Nie wierzę, że Mirek nie przygotował biblioteki do jej natychmiastowego wykorzystania.

_________________
http://www.sylwekkuna.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lip 2019, o 11:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24710
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 924

zubik napisał(a):
Ale że koledzy lubią kombinować....

I to wręcz mocno pod górkę kombinować ;) ... a wystarczyłoby obejrzeć ostatni poradnik wideo do zaktualizowanej biblioteki i wszystko byłoby jasne

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lip 2019, o 11:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 174
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 3

Pewnie że są, dir i ecnt, tylko trzeba wiedzieć co to jest i jak sie zachowuje i co robi.

Kombinowanie to jest złe nazewnictwo wśród programistów wole określenie "optymalizacja" ;-)

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lip 2019, o 11:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1876
Pomógł: 88

Optymalizacja to jak upraszczasz/przyśpieszasz :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lip 2019, o 11:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 174
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 3

micky napisał(a):
Optymalizacja to jak upraszczasz/przyśpieszasz :)
A kto powiedział że zawsze tak ma być?

Popatrz na apki na androida niby upgrage optymalizacja a działa coraz wolniej.

W moim przypadku wyrzuciłem mnożenie if-y i pare innych rzeczy = optymalizacja.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lip 2019, o 12:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1876
Pomógł: 88

Jaki programista taka wg niego optymalizacja. Zależy to też od założeń, które programista przyjął.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO