Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 31 mar 2020, o 01:56


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 cze 2019, o 16:33 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lis 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

A więc moja sprawa wygłąda tak: kupiłem sobie ekran Waveshare LCD TFT 1,8" 128x160 px na sterowniku ST7735S , wziąłem bibliotekę z forum z artykułu którego temat to: "Kolorowy wyświetlacz graficzny - ST7735" i wgrałem na Atmegę32L zmieniając tylko wyjścia w pliku ST7735.h
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i pisząc plik main.c:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Następnie podłączyłem piny ekranu:
pin Vcc do 3V
pin GND do masy
pin DIN do PB5(MOSI)
pin CLK do PB7(SCK)
pin CS do PD0
pin DC do PD1
pin RST do PD2

Problem jest taki że ekran ciągle jest biały :cry:
Nie mam pojęcia czy coś źle podłączyłem czy napisałem, bo nigdy nie miałem styczności z ekranem kolorowym. z góry dziękuję za pomoc :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 cze 2019, o 17:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

Panie kolego, jesteś już długo na forum i nie wiesz jak się wkleja kody źródłowe ? pomimo że jest instrukcja

topic7402.html

i to instrukcja wideo ? Proszę to poprawić jeśli wątek ma istnieć dalej

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2019, o 11:20 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lis 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

Pierwszy raz robię wpis na forum,bo zawsze był już wątek którego szukałem
I bardzo chętnie bym edytował ten post, ale albo jestem ślepy albo nie ma pola edytuj :shock:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2019, o 12:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 sty 2015
Posty: 278
Lokalizacja: Mielec
Pomógł: 12

Trzeba poprosić moderatora o dostęp.
Od ~2 tygodni zablokowane zeby nie można było swoich wątków/wpisów kasować, coby dziur w wątkach na forum nie było, temat o tym jest na forum.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2019, o 12:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25261
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 951

2Kn napisał(a):
ale albo jestem ślepy albo nie ma pola edytuj

No tak, przepraszam - edycja zablokowana po pół godzinie automatycznie, sam zapomniałem ... - więc poprawię ale na drugi raz proszę pamiętaj, ok?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2019, o 14:51 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lis 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
2Kn napisał(a):
ale albo jestem ślepy albo nie ma pola edytuj

No tak, przepraszam - edycja zablokowana po pół godzinie automatycznie, sam zapomniałem ... - więc poprawię ale na drugi raz proszę pamiętaj, ok?

Ok, dzięki :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2019, o 11:09 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lis 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

A i jeszcze w pierwszym poście zapomniałem wymienić że pin BL podłączyłem do 3V

Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2019, o 12:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lut 2012
Posty: 339
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pomógł: 11

Na jakim napięciu pracuje ATMega, bo jeśli na 5V a sterownik nie ma buforowanych wejść (brakuje konwersji napięć na wejściach sterownika wyświetlacza) to prawdopodobnie usmażyłeś wyświetlacz i raczej już nic nie wyświetlisz na nim.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2019, o 12:11 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 lis 2018
Posty: 5
Pomógł: 0

To atmega32L i pracuje też na 3V

Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO