mirekk36 napisał(a):
zubik napisał(a):
Pisał że mruga ledem więc powinno się zmieścić.
gdzie pisał że mruga diodą ?
.
O tutaj:
motykami napisał(a):
Program który wgrywam jest skompilowany w BASCOMie - próbowałem z kilkoma różnymi programami, nawet najprostszymi typu miganie diodką - efekt zawsze ten sam.
.
Problem rozwiązany
- a okazał się nim problematyczny konwerter USB-UART, a właściwie 2 konwertery na chipie CH341 (oba identyczne) które nie wiedzieć czemu sprawiają problem przy wgrywaniu programu przez mkBootloader. Generalnie te konwertery są sprawne - tzn. widzę echo w terminalu dy zewrę TX z RX, gdy wgram do ATmegi program z obsługą UARTu to również przejściówka działa poprawnie.
Spróbowałem wgrać program mkBootloaderem z wykorzystaniem przejściówki na FT232 wbudowanej w płytkę ewaluacyjną - i zadziałało.
Co ciekawe efekt jest w 100% powtarzalny, niby sprawny konwerter na CH341 - program się nie wgrywa (efekt jak opisałem powyżej), konwerter FT232 - działa za każdym razem.
No nic, mam nauczkę żeby używać sprawdzonego FT232 a nie chińskich CH341.
Wybaczcie za zawracanie głowy - problem leżał po stronie HW, mkBootloader nie był winny - choć ciekawym jest że inny bootloader działał również i na CH341
Dziękuję za Wasze porady i sugestie.
Mam natomiast inne pytanie - na które wpadłem przy walce z tym problemem.
Czy mkBootloader robi jakąkolwiek weryfikację tego co wgrywa?
Czemu pomimo nie powdzenia we wgrywaniu programu dostawałem informację
"Procesor zaprogramowany pomyślnie." ?
Trochę to niepokojące, czy choćby proste błędy w transmisji nie spowodują zmian we wgrywanym programie - które mogą objawiać się w zupełnie losowych momentach?
Pozdrawiam, Michał.