Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 20 sie 2019, o 11:05


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 maja 2019, o 20:50 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

Witam mam problem z uruchomieniem ćwiczenia z niebieskiej książki - 08_I2C_SOFT
Używam zestawu ATB .
Po uruchomieniu programu napis " EEPROM " zapisuje się w EEPROMIE i odczytuje poprawnie, ale godzina jak w przykładzie (18:34:27) nie zapisuję się na RTC

Obrazek

adresowanie PCF8583 w programie jest:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


A0 czyli 3 noga PCF8583 ma stan wysoki czyli jedynka, wyjście INT RTC działa co sekundę zmienia stan i jest podpięte do PD2 (INT0) ATMEGI 32. Nie wiem dlaczego nie odczytuje poprawnie wpisanej w programie godziny :(


Proszę o jakieś podpowiedzi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 16:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 160
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 5

Cześć AKSELINEK

Masz podpięte zworkami magistrale I2C w ATB ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 16:43 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

Oczywiści że zworki są zapięte.

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 18:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1872
Pomógł: 88

Odpal I2C scanner od Mirka i sprawdź czy w ogóle Ci pamięć znajduje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 19:34 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

Qrcze fajne filmiki o tym skanerze, ściąłem Skaner- ale nie bardzo jeszcze umiem go odpalić-



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 21:53 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 mar 2014
Posty: 123
Lokalizacja: Staszów
Pomógł: 5

miki53 napisał(a):
Masz podpięte zworkami magistrale I2C w ATB ?

Ma podpięte, ponieważ wyświetla mu się napis EEPROM na LCD. Z tego wniosek, że magistrala I2C funkcjonuje.

Dla mnie, z tego opisu wynika, że jest konflikt adresów.
Zarówno PCF8583 jak i 24C04 mają ten sam adres bazowy: A0.
W przypadku zegara nic nie zrobimy, ponieważ jedyny pin konfiguracyjny (A0) jest spięty z VCC (przynajmniej u mnie na ATB 1.04b).
Trzeba uważać, bo w opisie zegara PCF8583 w BB (str. 297) na schemacie ten pin konfiguracyjny jest spięty do GND.
Ten adres zatem ustaw na: 0xA2 (pin A0 podpięty pod VCC).

w przypadku EEPROM 24C04 mamy do dyspozycji trzy piny konfiguracyjne (A0, A1 i A2). Ale na ATB 1.04b do dyspozycji tylko A1, bo możemy spiąć go zworką do GND lub VCC.
W przypadku gdy spięte jest do VCC adres EEPROM 24C04 to 0xAE, zaś gdy jest to GND ten adres to 0xA0 (potencjalne źródło kłopotów).

Zatem, nadaj EEPROM adres: 0xAE i zepnij zworkę w pozycję 1-2.

Napisałem to co wiem. Ustawiłem u siebie i działa.
Ale jeśli w powyższym opisie są głupoty, proszę mądrzejszych kolegów o poprawienie.

_________________
Ad augusta per angusta



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 22:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

Zrobiłem jak kazałeś Kolego chi.cygni - niestety efekt ten sam , ale mam prośbę - sprawdz czy masz taki zapis w funkcjach:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 22:46 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 mar 2014
Posty: 123
Lokalizacja: Staszów
Pomógł: 5

Tak właśnie mam, bo to przecież prosto z BB.

_________________
Ad augusta per angusta



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 22:52 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

To co jest do licha? :shock:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 22:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 mar 2014
Posty: 123
Lokalizacja: Staszów
Pomógł: 5

U mnie też kiedyś wystąpiło coś takiego w jednym PCF 8583. Wymieniłem na inny i ruszyło od razu bez jakichkolwiek zmian w programie.
Nie umiem dziś powiedzieć, czy ten pierwszy był uszkodzony czy co. Ale dokładnie to pamiętam.

_________________
Ad augusta per angusta



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 22:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

wymieniłem na inny i to samo.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 23:06 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 mar 2014
Posty: 123
Lokalizacja: Staszów
Pomógł: 5

Wiesz, że ja też (mam działającego innego PCF8583 u siebie) . A nawet znalazłem ten stary i po wymianie na niego nie działa (objaw: 165.165.165).

_________________
Ad augusta per angusta



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 23:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24681
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 924

AKSELINEK napisał(a):
To co jest do licha? :shock:

przecież ty wsadziłeś 24c08 a nie 24c04

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 23:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 mar 2014
Posty: 123
Lokalizacja: Staszów
Pomógł: 5

No ale EEPROM mu działa, a nie działa PCF8583.

_________________
Ad augusta per angusta



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 23:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24681
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 924

ja cię nie mogę, no ale jeśli siedzi 24c08 to będzie konflikt ZAWSZE i raz będzie się wydawało że działa RTC a raz EEPROM zależy jak trafi, bez sensu rozpatrywać w ogóle taką konfigurację

Jeśli się zrobi jak BB czyli RTC + 24c04 to będzie działać na 100% tfuu nie na 100 a na 1000000% i nie ma nawet o czym dyskutować.

Jak się ktoś chce bawić 24c08 albo inną kostką to co za problem podłączyć ją na małej stykóweczce

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2019, o 00:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

To dlaczego jak robię z BB na zestawie ATB czyli 24c04 i PCF8583 to mi nie czyta godziny tylko jakieś 165.165.165 - pomijam w tym momencie 24c08 i odkładam chwilowo na bok (zmieniając trochę temat ) Qurcze czego tak jest?

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2019, o 08:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 167
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 5

Sprawdzałeś na innej kostce 24c04 czy masz tylko jedną?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2019, o 09:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

kostka 24c04 jest oryginalna z zestawu - ale innej na razie nie mam kupię na pewno sprawdzę i dam znać.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2019, o 17:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2017
Posty: 160
Lokalizacja: Puck
Pomógł: 5

Ja miałem ten sam efekt
Tylko że ja nie posiadam zestawu ATB i korzystam z samo robotnej płytki testowej
i miałem podłączony sam układ zegara PCF8583 bez pamięci na magistrali i2C
A na wyświetlaczu pojawiał mi się ten sam efekt co u kolegi AKSELINEK

Dopiero jak za komentowałem wszystkie fragmenty kodu dotyczące pamięci
pojawiła mi się godzina -- może to jakiś błąd w kodzie skoro umie był ten sam
efekt co u kolegów mających zestaw ATB mimo że ja mam tylko na magistrali
układ RTC

Zmiany w tym kodzie możesz zobaczyć wchodząc na mój post zatytułowany
JAK USTAWIĆ FUNKCJĘ BUDZIKA



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2019, o 19:46 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

Ustawiłem taktowanie procesora na 8 MHz i zegar ruszył.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2019, o 20:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24681
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 924

AKSELINEK napisał(a):
Ustawiłem taktowanie procesora na 8 MHz i zegar ruszył.


Nie wspomnę że była już o tym mowa dużo wcześniej ... ale co tam, po co czytać podpowiedzi ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2019, o 07:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

No dobra - ok, ale powiedz Mirku mi na koniec jedną tylko rzecz , czy to że pamięci 24c08 nie czyta to należy problemu szukać w programie, czy przyczyna jest sprzętowo na magistrali?
Dobra podepnę na stykówce jak pisałem wyżej to dam znac i dzięki za podpowiedzi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2019, o 08:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1872
Pomógł: 88

Uruchom w końcu I2C scanner od Mirka, bo zamiast korzystać z dostepnych i sugerowanych narzędzi to tracisz czas na pisanie postów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2019, o 13:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24681
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 924

AKSELINEK napisał(a):
czy to że pamięci 24c08 nie czyta to należy problemu szukać w programie, czy przyczyna jest sprzętowo na magistrali?
Dobra podepnę na stykówce jak pisałem wyżej to dam znac i dzięki za podpowiedzi.

Przecież też pisałem ci wyżej - że w przypadku 28C04 zachodzą konflikty adresów i nigdy nie będzie to dobrze działać w połączeniu z akurat tym RTC

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2019, o 17:22 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

Dzieki Mirku taktowanie zrobiłem bo talie maiłem podpowiedzi - kolega xetntis podpowiedział.
Miki na pewno uruchomię ten skaner jak zrobię stykówkę dam znać - bardzo dziękuję za cierpliwość i pomoc .



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 maja 2019, o 20:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

Podłączyłem zestaw ATB odpaliłem skaner Mirka i nie wykrywa mi urządzeń daje SCAN i taki komunikat :(

Obrazek

Co jest nie tak Mirkowi zawsze wychodzi?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 maja 2019, o 21:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 21 gru 2018
Posty: 41
Pomógł: 0

Kolego jak nie umiesz w C to proponuje zainstaluj Bascoma , znajdź program do czytania adresów z I2C ( jest taki krótki program na kilka linii) i uruchom. Pięknie pokazuje adresy wszystkiego co podłaczysz na tę magistralę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 maja 2019, o 22:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1872
Pomógł: 88

A zrobiłeś wg poradnika Mirka o skanerze?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2019, o 07:18 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2017
Posty: 241
Pomógł: 0

Dokładnie według poradnika tylko skaner nie chce się połączyć i stąd to pytanie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2019, o 07:20 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 864
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 69

A na pewno masz podłączone na COM1?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO