Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 26 cze 2019, o 01:47


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 kwi 2019, o 21:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 wrz 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Witam,
Robię projekt z LED-ami WS2821 one do komunikacji używają delikatnie zmodyfikowanego protokołu DMX512 to znaczy MTBP BREAK MAB to jest początek sygnału go zrealizuje poza UART-em, UART-a chcę użyć do wysyłania koloru oraz adresowania LED-ów, ano tak się składa że jak ustawię prędkość komunikacji na 250000 BAUD jeden bit startu 8 bitów danych i dwa bity stopu to ten sygnał wygląda kropkę w kropkę a raczej bit w bit identycznie i tutaj mam kilka pytań ponieważ muszę tego UART-a zrealizować programowo i do tego chciałbym kupić bibliotekę SoftUART naszego kolegi Mirka.

1. Gdy zakoduje to za pomocą funkcji suart_putint(kolor_pixela); to z wcześniej wybranego pinu wyjdzie mi sygnał stan niski startu, osiem bitów koloru pixela i dwa bity wysokie stopu (gdzie jeden bit trwa 4 us), czy będzie inaczej wyglądać bo np liczba jest wysyłana jako tekst i do wysłania liczby 125 potrzebne są trzy bajty a nie jeden?
2. Czy ta biblioteka obsłuży mi tak dużą prędkość?
3. Potrzebuje wysyłać takie paczki danych z dwóch pinów, czy jestem w stanie za pomocą tej biblioteki stworzyć dwa UART-y gdzie funkcja suart_putint_1_pin(kolor_pixela); będzie mi wysyłał kolor z jednego pinu a funkcja suart_putint_2_pin(kolor_pixela); z drugiego?
4. Mózgiem całego projektu jest ATmega328-AU będzie na niej działać biblioteka?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 kwi 2019, o 06:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 850
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

Ad. 4 Na ATMedze 328 spokojnie uruchomisz bibliotekę
Ad. 1 Biblioteka zamienia "int" na ASCII
Ad. 2
Obrazek
Ad. 3 Trochę pracy i pewnie ruszy. Osobiście nie robiłem takich prób.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 kwi 2019, o 06:56 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 wrz 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

1. To muszę wysyłać znaki odpowiadające liczbą w tablicy ASCII
2. Czyli biblioteka nie obsłuży mi takiej prędkości

------------------------ [ Dodano po: 47 minutach ]

Chyba że te to zdjęcie odwołuje się do typowych prędkości a można użyć różnych np jak na tym artykule

http://mirekk36.blogspot.com/2013/01/rs232-ubrr-jak-prawidowo-obliczac-trick.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 kwi 2019, o 09:30 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 850
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

Taką tabelkę dostałem wraz z programem. Nie próbowałem prędkości o której piszesz więc nie wiem.
Poniżej funkcja wysyłająca "int-a" możesz sobie przeanalizować
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 kwi 2019, o 14:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24464
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

W moim poradniku wideo, dokładnie w tym momencie widać tabelę ale też widać odnośnik do noty AVR z numerkiem - gdzie można zaczytać jak się oblicza b-value i %-błędu

https://youtu.be/XQFiTzsVI9U?t=625

więc trzeba sobie policzyć czy to ma szansę pójść dla jakiejś tam nietypowej prędkości baudrate ... chociaż obawiam się, że tą prędkością o której ty mówisz to może być kiepsko - ale nie ma co krakać - trzeba policzyć - liczby nie skłamią

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 kwi 2019, o 15:08 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 wrz 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

http://mirekk36.blogspot.com/2013/01/rs232-ubrr-jak-prawidowo-obliczac-trick.html

Pierwsze zdjęcie na blogu kwarc 16mhz 0% błędu.

To biblioteka jest kompatybilna z 250 kbaud?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 kwi 2019, o 16:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24464
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 919

Cytuj:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/01/rs232-ubrr-jak-prawidowo-obliczac-trick.html

Pierwsze zdjęcie na blogu kwarc 16mhz 0% błędu.

To w ogóle nie dotyczy tej biblioteki soft UART .... to jest artykuł o dobieraniu baudrate dla sprzętowego UART'a w procku

Przeczytaj uważnie co napisałem wyżej, podałem link do poradnika z konkretnym czasem i tam widać notę AVR do obliczania wartości

'b-value" z tych tabelek i procenta błędów - rozumiesz ? - to wg tego musisz obliczyć czy soft uart pójdzie z twoją prędkością

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO