Witam,
Robię projekt z LED-ami WS2821 one do komunikacji używają delikatnie zmodyfikowanego protokołu DMX512 to znaczy MTBP BREAK MAB to jest początek sygnału go zrealizuje poza UART-em, UART-a chcę użyć do wysyłania koloru oraz adresowania LED-ów, ano tak się składa że jak ustawię prędkość komunikacji na 250000 BAUD jeden bit startu 8 bitów danych i dwa bity stopu to ten sygnał wygląda kropkę w kropkę a raczej bit w bit identycznie i tutaj mam kilka pytań ponieważ muszę tego UART-a zrealizować programowo i do tego chciałbym kupić bibliotekę SoftUART naszego kolegi Mirka.
1. Gdy zakoduje to za pomocą funkcji suart_putint(kolor_pixela); to z wcześniej wybranego pinu wyjdzie mi sygnał stan niski startu, osiem bitów koloru pixela i dwa bity wysokie stopu (gdzie jeden bit trwa 4 us), czy będzie inaczej wyglądać bo np liczba jest wysyłana jako tekst i do wysłania liczby 125 potrzebne są trzy bajty a nie jeden?
2. Czy ta biblioteka obsłuży mi tak dużą prędkość?
3. Potrzebuje wysyłać takie paczki danych z dwóch pinów, czy jestem w stanie za pomocą tej biblioteki stworzyć dwa UART-y gdzie funkcja suart_putint_1_pin(kolor_pixela); będzie mi wysyłał kolor z jednego pinu a funkcja suart_putint_2_pin(kolor_pixela); z drugiego?
4. Mózgiem całego projektu jest ATmega328-AU będzie na niej działać biblioteka?
Z góry dziękuje za wszelką pomoc