Witajcie!
Wpadłem na pewien pomysł, który zrodził się po zamontowaniu SONOFFa do otwierania bramy. Wgrałem na niego SUPLĘ i ładnie z każdego miejsca na świecie mogę otwierać sobie bramę czy furtkę.
Chciałem pójść o krok dalej, stworzyć mały "komputer pokładowy" do auta za pomocą telefonu z systemem android, aby otwierać bramę za pomocą jednego przycisku fizycznego, zamontowanego gdzieś w aucie.
Zainstalowałem sobie na telefonie program mapujący, zmieniający domyślne funkcje klawiszy, pobrałem apkę automate i zdziałałem coś takiego, że po naciśnięciu przycisku głośności powoduje otwieranie bramy.
Wszystko jest podłączone do telefonu jak zestaw słuchawkowy (po minijacku)
W planach mam podłączyć klawiaturę stworzoną z 3 przycisków, razem 9 funkcji (krótkie naciśnięcie, długie naciśnięcie oraz dwukrotne naciśnięcie, dla 3 przycisków).
Jednak 9 funkcji okazuje się być za mało, dochodzi oświecanie światła na podwórku, otwieranie furtki, zmianę głośności w telefonie podłączonego pod radio po bluetooth.
Czy macie jakiś inny sposób rozwiązania tego tematu? Myślałem o przyciskach bluetooth, coś jakby klawiatura, ale po pierwsze, telefon jest podłączony do radia poprzez ten standard, a po 2, nie potrafię zmapować tych przycisków.
Oczywiście telefon jest przeznaczony tylko i wyłącznie do wykorzystanie w aucie, jest tam zainstalowana aplikacja monitorująca auto oraz inne jak np. janosik.
_________________ Próbuj, a NA PEWNO CI się uda!! MADE IN SILESIA
|