Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 14 gru 2018, o 13:57


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lis 2018, o 18:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

Hej. odkopałem mój wyświetlacz COG (cchip on glass) i chcę na nim sterować paskiem menu z lewej strony ekranu. Poniżej przedstawiam co pojawia się na ekranie:
Obrazek
Kod mam napisany zgodnie z poradnikiem Pana Mirka i wyświetlanie temperatury, oraz wszystkich napisów, razem z kropkami działa idealnie.
Problem mam z wyświetlaniem paska w lewym górnym rogu, ten pasek z zaokrągloną krawędzią. Założenie jest takie,że po przekręceniu o jedno tyrknięcie enkoderem, pasek powinien schodzić w dół i powinien wskazywać kolejne miejsce z mojego menu. Wszystko testuję na zestawie ATB z wlutowanym enkoderem. I kłopot polega na tym, iż pasek przesuwa się, jednak mogę go przesuwać w określonym czasie. Jak dobrze sprawdzałem, to mogę go przesuwać co trzy sekundy, bo wtedy funkcja odpowiedzialna za przesuwanie paska działa prawidłowo. Enkoder jest tak skalibrowany,że funkcja enkodera zwraca cyfry co jedno tyrknięcie enkodera. dodatkowo każde tyrknięcie przypisuje kolejną cyfrę do PORTB, co pozwala kontrolnie sprawdzać jaką cyfrę przypisuję zmiennej odpowiedzialnej za przesuwanie paska. Diody wskazują mi binarnie wynik z enkodera.
Gdy testuję działanie enkodera z wyświetlaczem LCD 2x16, to enkoder wyświetla mi pięknie cyfry zgodnie z kręceniem enkodera, zwiększa i zmniejsza cyfry idelanie. Jednak gdy używam COGa, to już nie jest tak kolorowo.
Przypuszczam,że problem leży w kodzie, w miejscu obsługi termometra, Czy jesteście w stanie mi podpowiedzieć jak poprawić mój kod, aby niezależnie od wyświetlania i sprawdzania temperatury, enkoder poprawnie sterował w dół i w górę moim paskiem z menu?

Dołączam też mój krótki kod dla weryfikacji. Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 22:11 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1392
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 141

bez wgryzania się w bibliotekę Mirka, bo nie mam. :/
przeanalizował bym na początku kolejność:
1. zapełnianie bufora funkcjami...
2. moment wysłania bufora do wyświetlacza,
3. moment czyszczenia bufora przed ponownym zapełnieniem.
domyślam się że funkcje,
st7565_fillCircle, pasek_enkodera_ ... itp wypełniają bufor
st7565_display(); wysyła,
st7565_cls(); czyści bufor. ?
przed zapełnieniem nowymi danymi trzeba czyścić. a tego nie widzę. może się tylko nadpisują?
takie spostrzeżenia. :?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 22:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

ooo dziękuję Darku. poprawię to w kodzie. :) i zobaczę czy pomogło :)

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

muszę jeszcze doczytać w BB na ten temat :)

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 22:43 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1392
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 141

Ale o funkcjach do st7565 nie ma w BB
:/

Wysłane z mojego Lenovo K33a42 przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2018, o 22:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

ale jest o SPI :)

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2018, o 06:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

Naszła mnie taka myśl...
W BB jest napisane, aby przerwania były jak najkrótsze. A w moim kodzie, w przerwaniu wykonuję sprawdzenie czujnika temperatury, odczyt z czujnika i wyświetlenie temperatury i trwa to około trzech sekund. Czy ja dobrze rozumuję,że przez tą operację pętla główna jest w "bezruchu" przez ten czas? czyli nic się nie wykona przez trzy sekundy i dlatego mam kłopot z obsługą enkodera? Czy zmiana kodu, aby temperatura była sprawdzana i odczytywana w krótszym czasie i rzadziej- rozwiąże mój problem?

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2018, o 07:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1642
Pomógł: 78

Oczywiście że ma to wpływ. Rób tak by temperaturę odczytywać w pętli głównej. A przerwanie jak będzie to wtedy sie przerwie. Podpatrz jak to Mirek zrobił w projekcie wielozadaniowym.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2018, o 07:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23766
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 897

wojciechgorzolka napisał(a):
A w moim kodzie, w przerwaniu wykonuję sprawdzenie czujnika temperatury, odczyt z czujnika i wyświetlenie temperatury i trwa to około trzech sekund.


powiem krótko ;) 'Ooooooooooooh My God'

Jeśli ten kod napisałeś sobie, żeby sprawdzić czy w Bluebooku piszą prawdę - no to teraz już chyba sprawdziłeś ;) ... hmmm? ;)

Niektóre początkujące osoby umieszczają chociażby samo wyświetlanie na zwykłym alfanumerycznym LCD i to już jest tysiąc razy za długa operacja w przerwaniu (bo przesłanie danych do COG jest o wiele dłuższe) , a to co kolega napeklował ;) tu do przerwania .... to po prostu ;) .... no ale cóż, nie ma to jak sprawdzić na własnej skórze - troszkę może to dłużej potrwa ale człowiek lepiej zapamięta na przyszłość. Pomyśl sobie czym się różni pisanie kodu liniowo od wpeklowania wszystkiego w jedno przerwanie ? ..... odpowiedź krótka - niczym, jest nawet gorzej - bo już nawet w takiej sytuacji nie masz dostępnych innych przerwań ..... No chyba że pójdziesz jeszcze dalej i włączysz sobie atrybut ISR_NO_BLOCK dla przerwania ;) to wtedy zobaczysz zupełny armagedon przy takim podejściu do przerwań.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2018, o 07:20 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

po pracy będę poprawiał kodzik :)

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2018, o 08:35 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1392
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 141

Łojć.
W przerwaniu to tylko sprawdzanie nóżek enkodera i wysypanie wartości + lub -,
ale nie realizacja funkcji z tym związanych.
pozostałe funkcje w chronologii pętli.

Wysłane z mojego Lenovo K33a42 przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2018, o 18:03 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1392
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 141

mam jeszcze zapytanko, żeby nie było za łatwo. ;)
wiem że fajne są funkcje "st7565_fillCircle(...",
ale czy nie wygodniej byłoby narysować jeden kształt kursora i wstawiać go w odpowiedniej wysokości : 3, 13, 23, 33.?
nawet jeżeli nie ma gotowej funkcji- (znając Mirka to pewnie jest :) ), można taką złożyć z - na bank istniejącej jakiejś "set_pixel()".
...............................................................
kurczę, może za szybko trajdolę moimi skrótami myślowymi i przez to niechcący Tobie mieszam. :?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2018, o 18:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

Darku, ta funkcja , o której piszesz rysuję koło, więc łatwiej ją właśnie użyć

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Nie mieszasz, tylko gonisz z programem nauczania hehe. Ale dzięki Tobie zabrałem się w końcu za wskaźniki;)

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2018, o 23:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

Cześć koledzy. Walczę dzisiaj od 19stej z moim kodem. I wyrzuciłem przerwanie z programu. Przerwania zastąpiłem Timerem programowym. Po zmianie przerwań na Timer programowy wyświetla mi ciągle temperaturę 0.0 stopni Celcjusza, enkoder już się nie blokuje i działa płynnie, jednaj niezależnie jak go pokręcę, to zlicza zmienną tylko w jedną stronę, czyli tylko ją dodaje ( nie wiem czemu nie odejmuje- kręcąc w przeciwnym kierunku)
Timer programowy działa i togluje mi diodę co jedną sekundę.
A poza tym nie poddaję się w walce z tym programem, jednak mózg mi się już dzisiaj lasuje i muszę wyjść z psem na spacer, aby odetchnąć. Przeczytałem też cały rozdział z multipleksowaniem w BB ( tam jest o przerwaniach).
Na dzisiaj nie mam już pomysłu, co z tym kodem jest nie tak. Może poratujecie mnie jakąś małą podpowiedzią?
Czy w ogóle w tym kodzie mogę zrezygnować z przerwań?

Tutaj mam inicjalizację Timera:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Tutaj jest timer programowy:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


A tak wygląda timer wraz z kodem,który znajduje się w Timer1:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



A tutaj jest kod w całości:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2018, o 08:42 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1392
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 141

Może źle widzę w tapatalku. :/
W ifie !timer1, widzę:
ciągle sek =O oraz sek++.
Ciagle pozostawia 1. :/

Wysłane z mojego Lenovo K33a42 przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2018, o 10:13 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1392
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 141

widzę jeszcze,
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2018, o 18:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

dzięki Darku za podpowiedź. Faktycznie zrobiłem błąd i ciągle zerowałem zmienną, zamiast ją zwiększać. Teraz temperatura się wyświetla i działa prawidłowo. Została jeszcze kwestia kręceniem enkoderem, ale zaraz się za to zabieram, może znajdę błąd :)

------------------------ [ Dodano po: 42 minutach ]

Znalazłem błąd w programie. Chodzi o ustawienie pinów enkodera jako wejścia mam podłączone piny do portu A PA0, PA1, a w kodzie mam ustawiony tylko jeden pin enkodera jako wejście.
Teraz działa :)))))))))))))))))))))))))))) No i teraz mogę pójść spokojnie zrobić sobie kolację :)

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lis 2018, o 22:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

hej koledzy. Kodzik opanowany i poprawiony przez Daro69. Czyli chodziło o optymalizację kodu. Po szczegółowych konsultacjach z Darkiem , kod działa idealnie. nic się nie blokuje, nic się nie psuje. A ja już zabierałem się za zamianę wyświetlacza z COGa na lcd 4x20. Na szczęście Darek uchronił mnie od tej decyzji. za co jestem mu bardzo wdzięczny. A oto poprawiony kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lis 2018, o 22:31 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1392
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 141

Spoko, Wojtek. :)
Rozumiem radochę z działającego kodu, ale do optymalizacji i poprawek jeszcze sporo by się znalazło. ;)
Przede wszystkim usunęliśmy zdublowane wykonywanie funkcji i wielokrotne kopiowanie wartości z jednej zmiennej do drugiej. ;)
Ale fajnie że to Cię cieszy, że nie znichecasz się do analizowania kodu i wyciągania wniosków.
:D

Wysłane z mojego Lenovo K33a42 przy użyciu Tapatalka


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2018, o 12:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

hej. Kolejny etap przede mną .
Dopisałem kilka linijek kodu do funkcjonalności enkodera z wyświetlaczem.
Obrazek
Pokręcając enkoderem przesuwam zaokrąklony pasek w dół i w górę i dodatkowo klikając na przycisk enkodera potrafię włączać i wyłączać kropki na wyświetlaczu, dodatkowo każda kropka odpowiada jednej diodzie na zestawie atb. Działa ta opcja bardzo dobrze. Ale widzę,że termometr mi przekłamuje temperaturę. Wyświetla na wyświetlaczu 29 stopni, a w pokoju mam około 25 stopni celcjusza. Wiecie może z czego to może wynikać?
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Druga kwestia jest taka,że dodałem do mojego kodu obsługę atnel wifi, oraz wysyłanie znaków (RS232), w zależności jak togluję zmienną. Raz wysyłam literę "d", a raz literę "z".
dodałem poniższy kod. Jeśłi wgram go do dwóch zestawów ATB, to działa prawidłowo.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po połączeniu tych dwóch kodów, niestety mój zestaw ATB z wyświetlaczem COG nic nie wysyła. A sprawdzam to w taki sposób, że pierwszy moduł wifi mam ustawiony jako STA i mam go wpięty do zestawy ATB z COGiem, drugi moduł Atnel WIfi (jako AP) mam wpięty do przejściówki RS232 Atnel. i nie widzę aby dioda na przjściówce migała podczas otrzymywania danych z ATB (dioda Tx).

A w taki sposób wpisałem kod z wysyłania danych RS232, to kodu Z enkoderem i cogiem:

Tą część kodu wpisałem przed funkcją main:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Tą część wpisałem w funkcję main():
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


tą część wpisałem w pętlę główną while(1):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Następnie za mainem napisałem ciało funkcji wysyłania :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Oraz na samym końcu programu dopisałem przerwanie:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

NO i niestety dane nie chcą się wysłać :(

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2018, o 15:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

Dlaczego funkcja print_char() nie chce przesłać znaku? czym to może być spowodowane. Bo jak analizuję zwój kod, ta funkcja powinna wysyłać ciągle znak.

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2018, o 16:04 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1392
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 141

najprościej to sprawdzić wstawiając wywołanie funkcji print_char(coś); w innym miejscu kodu.
będziesz wiedział czy wysyła czy nie,
bo może problemem są warunki w których jest umiejscowiona ta funkcja, a może sam sposób odczytu tego co dotarło. ?
trzeba się pobawić debugger'em.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2018, o 16:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23766
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 897

wojciechgorzolka napisał(a):
SIGNAL(USART_RXC_vect)

Przysięgam, naprawdę nie piszę tego złośliwie - no ale nazwy procedur przerwań "SIGNAL" nie stosuje się już praktycznie od 2010 roku a dzisiaj mamy 2018 rok

W żadnej książce którą kolega posiada nie ma i być nie może przykładu z użyciem "SIGNAL" ... wręcz odwrotnie z nazwą jaką się należy używać "ISR". Ja rozumiem, gdy ktoś rozpoczynał naukę AVR GCC przed 2010 rokiem to może mieć jakieś naleciałości i wciąż jeszcze omyłkowo używać "SIGNAL" No ale kolega przecież (z tego co wiem) dopiero od niedawna rozpoczął przygodę z językiem C .....

moje pytanie - skąd kolega czepie zatem wiedzę ?, że w swoich kodach używa "SIGNAL" .... tym bardziej, że to wręcz proszenie się o błędy w kodzie że aż strach. Jeśli z jakichś kocich kursów internetowych? to może warto je odstawić ?

...ooo ale teraz po tych fragmentach

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


widzę, że kolega jednak "jedzie" na mega kocim kursie C .... no cóż - będzie bolało troszkę, dłużej będzie schodziło czasu - no ale co tam ;) też się w końcu da coś i z tym zrobić

A na koniec:

wojciechgorzolka napisał(a):
Następnie za mainem napisałem ciało funkcji wysyłania :

Nie, mi się wydaje, że umieściłeś tę swoją funkcję wewnątrz funkcji main() a nie poza jej ciałem.


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2018, o 16:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

Dziękuję za podpowiedź. Nie zauważyłem ,że wrzuciłem tą funkcję w maina. Tyle godzin szukania błędu ;) . A uczę się z różnych źródeł. Głównie z Pana książek i poradników. Zresztą mój BB wygląda już jak wyjęty z paszczy diabła tasmańskiego, ale moja żona mówi,że takie poniszczone książki mają duszę;). Uczę się też z książki JĘZYK C SZKOŁA PROGRAMOWANIA S. Prata i trochę z poradników AVR Kwiat. Nie byłem świadomy tego,że SIGNAL , to jakieś przestarzałe nazewnictwo. Wszystkie uwagi biorę do siebie :)
Dodam jeszcze,że ogrom wiedzy przekazuje mi Daro69. TO jest dopiero pomocny gość na forum. Powinien dostać atnelowskiego nobla forumowego :)

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Ostatnio edytowano 12 lis 2018, o 17:29 przez wojciechgorzolka, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2018, o 17:06 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1392
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 141

Wojtka trzeba złapać w pułapki lochowe i natrzeć mu uszu. :D
Kiedy już napisze działający kod, to rozsiewa w nim jakieś straszydła-(dla ulepszenia). :twisted:
Trzeba od początku sprawdzać linijkę po linijce. :?

wojciechgorzolka napisał(a):
i trochę z poradników AVR Kwiat.
to poradnik z chyba 2009r. :shock:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2018, o 17:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 401
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1

do lochów, albo na stos i spalić ;)

_________________
Nikt nie mówił,że będzie łatwo...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2018, o 17:37 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1392
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 141

nie nie...
ze stosem nie przejdzie, bo w końcu się przepełni. Lepiej do lochów i natrzeć. :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO