Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 9 kwi 2020, o 21:06


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sie 2018, o 16:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 sie 2015
Posty: 32
Pomógł: 0

Witam próbuje wysłać po UART z biblioteki Pana Mirka z bluebooka liczby.
z liczbami do 8 czy 16bit nie ma problemu ale chciałbym wysłać zakres 100 000 - 999 999.

nie do końca wiem jak to zrobić oto kawałek biblioteki od wysyłania int:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

:roll:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sie 2018, o 17:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25330
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 958

Temat wielokrotnie wałkowany a nawet w Bluebooku zadaję że tak powiem zadanie domowe na ten temat dla czytelnika, wyjaśniając, że

itoa() - to "Integer To Ascii"

więc masz konwersję liczb INT - czyli z zakresu -32768 do +32767

jak chcesz większe ? ....

wtedy MUSISZ skorzystać z innej bliźniaczej funkcji - nie przychodzi ci na myśl jakiej ? skoro I (integer) a ty chcesz większe liczby i to bez znaku czyli pewnie typu LONG ... a więc ?

może ... hmmm ?

ltoa() ??

sprawdź sam - pokombinuj, zajrzyj do dokumetacji PDF nawet staregi WinAVR - poszperaj o tych wbudowanych funkcjach, zresztą zalecam to też w Bluebooku ;)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sie 2018, o 17:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 sie 2015
Posty: 32
Pomógł: 0

utoa nie działa jak powinno



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sie 2018, o 17:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 376
Pomógł: 19

nie utoa a ltoa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sie 2018, o 17:55 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 sie 2015
Posty: 32
Pomógł: 0

ltoa tez nie dziala, zamiast liczby "377221" mam "-15995"

ok mam, do tego zmiana na 32bit:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


dzieki :ugeek:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO