Witam,
po przeczytaniu tytułu posta można pomyśleć sobie "znowu? to już setny post tego typu", to prawda, znalazłem wiele podobnych problemów ale w żadnym przypadku zastosowanie metody nie sprawdziły się u mnie, od kilku dni zmagam się z podłączeniem programatora, czytam fora, oglądam poradniki na youtube, nic nie pomaga, ten post to moja ostatnia nadzieja
Ale do rzeczy... Zakupiłem programator ATB-USBASP 4.2, zainstalowałem program mkAVRCalculator ze strony atnel, wgrałem licencję na pełną wersję programu, zainstalowałem sterowniki do USBASP w zakładce "ustawienia", dodatkowo sprawdziłem sterowniki w menadżerze urządzeń - są najnowsze, zainstalowałem AVRDUDE także z zakładki ustawienia, mimo tego wszystkiego gdy klikam "sprawdź podłączony AVR" wyświetla mi się błąd AVRDUDE:
avrdude_mk.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc
Nie mam już pomysłów, nie wiem co mógłbym jeszcze sprawdzić, instalowałem różne wersje AVRDUDE z różnych źródeł, za każdym razem to samo. Programator podłączałem pod inne porty USB w komputerze i też nic, na prawdę tracę już nadzieje, jestem bliski tego żeby to wszystko rzucić, jeśli ktoś ma jakiś pomysł to BARDZO proszę o pomoc
PS. mam także drugi programator który kiedyś kupiłem, jakiś USBASP V2.0 z alledrogo, sytuacja wygląda z nim identycznie, kupiłem nowy programator bo sądziłem że to po jego stronie leży wina...
PS. system operacyjny to Windows 10 jak by co