Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 31 mar 2020, o 03:53


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BMP280
PostNapisane: 5 maja 2018, o 22:06 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 855
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

Koledzy
ponieważ dostałem sporo zapytań na PW jak również na mail-a odnośnie obsługi czujnika ciśnienia wrzucam funkcje do inicjalizacji i odczytu danych z czujnika.
Na początek trzeba odczytać parametry kalibracyjne zaszyte w pamięci przez producenta oraz ustawić rejestr pomiaru temperatury i ciśnienia ctrl_meas
Parametry kalibracyjne trzeba sobie zapisać gdzieś w tablicy lub strukturze. Niestety tego nie pokażę bo wykorzystałem sposób z YB z biblioteki do BMP180.
Funkcja odczytująca dane parametrów
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


funkcje odczytu i obliczania temperatury
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


i ciśnienia
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

powodzenia

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Ostatnio edytowano 6 maja 2018, o 13:49 przez mczarny, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 6 maja 2018, o 12:12 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 320
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 50

Hej.
Kod zapewne niejednemu się przyda, dobrze że postanowiłeś się nim podzielić z innymi.
Z swojej strony mogę polecić czujnik BME280, od BMP różni się dodatkowo pomiarem wilgotności. U mnie pracuje ich kilka, na razie niedługo, trochę ponad rok i i odpukać, żaden jeszcze nie odmówił współpracy :)

Czujniki te są na tyle dobrze udokumentowane, że w nocie katalogowej jest nawet przykładowy kod do obsługi w C ;)

Zastanawia mnie tylko Twoja funkcja BMP280_temp, której ostatnia linijka wygląda następująco:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

gdzie pdf podaje:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Amatorska stacje meteorologiczna



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 6 maja 2018, o 13:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 855
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

anonimowy napisał(a):
Zastanawia mnie tylko Twoja funkcja BMP280_temp, której ostatnia linijka wygląda następująco:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

gdzie pdf podaje:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Ha i słusznie - już wyjaśniam.
Mam dwa takie czujniki i o ile w pierwszym porównanie temperatury z DS10B20 jest ok. różnica to 0,1*C to drugi czujnik przekłamywał na plus o ok.0,6*C i dlatego tak zostało a ja nie zwróciłem uwagi.
Powinno być oczywiście
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

poprawiłem - dzięki za zwrócenie uwagi

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 6 maja 2018, o 14:33 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3792
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

Dodatkowo w nocie katalogowej jest zapis że czujnik może podawać altitude, ja jestem właśnie na tym etapie aby dokonywać obliczeń i uzyskiwać wysokość na której znajduje się dany czujnik.

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 6 maja 2018, o 14:56 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 320
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 50

majster napisał(a):
Dodatkowo w nocie katalogowej jest zapis że czujnik może podawać altitude, ja jestem właśnie na tym etapie aby dokonywać obliczeń i uzyskiwać wysokość na której znajduje się dany czujnik.


Popraw mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że do tego potrzebne jest ciśnienie odniesienia, będące najczęściej ciśnieniem na poziomie morza.
Wtedy wysokość można obliczyć za pomocą tego wzoru:

Obrazek

Gdzie p-ciśnienie odczytane przez nasz czujnik, p0 -ciśnienia na poziomie morza.

_________________
Amatorska stacje meteorologiczna



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 6 maja 2018, o 16:03 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 855
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

anonimowy napisał(a):
majster napisał(a):
Dodatkowo w nocie katalogowej jest zapis że czujnik może podawać altitude, ja jestem właśnie na tym etapie aby dokonywać obliczeń i uzyskiwać wysokość na której znajduje się dany czujnik.


Popraw mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że do tego potrzebne jest ciśnienie odniesienia, będące najczęściej ciśnieniem na poziomie morza.


No właśnie majster coś mi się nie zgadzało, że na podstawie tylko jednego parametru możemy wyliczyć wysokość npm.
Ale może masz na to sposób - czekamy

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 6 maja 2018, o 18:55 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3792
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

anonimowy napisał(a):
majster napisał(a):
Dodatkowo w nocie katalogowej jest zapis że czujnik może podawać altitude, ja jestem właśnie na tym etapie aby dokonywać obliczeń i uzyskiwać wysokość na której znajduje się dany czujnik.


Popraw mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że do tego potrzebne jest ciśnienie odniesienia, będące najczęściej ciśnieniem na poziomie morza.
Wtedy wysokość można obliczyć za pomocą tego wzoru:

Obrazek

Gdzie p-ciśnienie odczytane przez nasz czujnik, p0 -ciśnienia na poziomie morza.



Z tego co wyczytałem to ciśnienie nieskompresowane oraz ciśnienie odczytane, będę walczył bynajmniej nie jest to problemem gdyż ciśnienie na poziomie morza można łatwo przeliczyć na podstawie odczytanego ciśnienia.

BMP180 podaje ciśnienie atmosferyczne natomiast moja stacja przelicza ciśnienie na poziomie morza

Właśnie rozpoczynam starcie z altitude zobaczymy jak to wyjdzie.

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 6 maja 2018, o 19:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2014
Posty: 320
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 50

majster napisał(a):
nie jest to problemem gdyż ciśnienie na poziomie morza można łatwo przeliczyć na podstawie odczytanego ciśnienia.

To prawda, czujniki mierzą ciśnienie względne, ale aby przeliczyć je na ciśnienie zredukowane do poziomu morza, potrzebujemy znać wysokość na jakiej znajduje się czujnik.
Moim zdaniem jedna wartość jako odniesienie jest konieczna. I nieważne czy będzie to aktualne ciśnienie na poziomie morza, czy wartość ciśnienia bezwzględnego odczytana z czujnika znajdującego się na znanej nam wysokości. Wtedy wystarczy tylko odpowiednio przekształcić wzór.
majster napisał(a):
Właśnie rozpoczynam starcie z altitude zobaczymy jak to wyjdzie.

Czekam na informacje o postępach ;)

_________________
Amatorska stacje meteorologiczna



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 6 maja 2018, o 20:21 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3792
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 143

Aktualnie stanąłem na wzorze

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


3428 czyli 34 metry 28 cm
obniżając lub podwyższając czujnik wartości płynnie się zmieniają, różnicy nie mierzyłem z miarą.
Wartość 1024 to aktualna wartość ciśnienia do poziomu morza.

Dla mnie i tak ten wzór jest ułomny i trzeba wymyślić coś dokładniejszego.


Temp: 26.48 *C
Pressure: 1021 hPa
Altitude: 3430



Temp: 26.42 *C
Pressure: 1021 hPa
Altitude: 3429



Temp: 26.37 *C
Pressure: 1021 hPa
Altitude: 3428


+/- różnica jednego metra

Akurat miejsce w którym leży czujnik to faktycznie 34 metry nad poziomem morza.

_________________
Usługi druku przestrzennego - www.drumik.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 7 maja 2018, o 06:32 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 855
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

No tak Tomku tak jak rozmawialiśmy trzeba znać ciśnienie na poziomie morza.
Z drugiej strony przekształcając wzór i znając wysokość na której jest czujnik możemy obliczyć ciśnienie na poziomie morza.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 9 maja 2018, o 17:36 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 27 lut 2015
Posty: 11
Pomógł: 1

Cześć.
Też trochę męczyłem się z BMP280. Aby można było porównywać ciśnienia w różnych miejscach, należy zredukować je do poziomu morza. Dołączam funkcję obliczenia ciśnienia zredukowanego do poziomu morza, czyli takiego jak przedstawiają w serwisach pogodowych.

temp - aktualna temperatura w miejscu pomiaru
p_bezw - ciśnienie odczytane z BMP280 skompensowane temperaturowo
altitude - aktualna wysokość npm w miejscu pomiaru
bmp.pressure_redu - wartość ciśnienia zredukowanego do poziomu morza czyli to co widzimy np. w pogodynce.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 15 sie 2018, o 15:55 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2015
Posty: 176
Pomógł: 14

Cześć.

Próbuję uruchomić ten czujnik, z pomocą kodu stworzonego przez mczarny coś tam powoli się udaje ruszyć :)

Nie wiem w czym jest problem ale temperaturę mam dziwnie za wysoką - jakieś 27 stopni i ciśnienie jakby zbyt niskie ok 986 hPa.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 15 sie 2018, o 17:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 855
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

Jak możesz to pokaż odczytane wartości parametrów kalibracyjnych dig_T1 do dig_P9

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 15 sie 2018, o 17:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2015
Posty: 176
Pomógł: 14

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język html4strict
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


może robię gdzieś błąd w zamienie uint_32t na stringa i wyswietlanie na LCD. Mam tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 15 sie 2018, o 19:30 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 855
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 58

trochę się różnią od tych z noty
Obrazek
Co do stringa to ja mam
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: BMP280
PostNapisane: 15 sie 2018, o 19:58 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2015
Posty: 176
Pomógł: 14

Może źle je wysyłam przez uart. korzystam ze zwykłej funkcji c BB put_int(value, 10);

Ciągle mi coś chodzi po glowie że mam jakiś problem ze zmianą tych typów na stringa.

Jednak źle je wysyłałem na UART. Takie są prawidłowe wartości rejestrów

T1: 28363
T2: 26585
T3: 50
P1: 36354
P2: -10386
P3: 3024
P4: 8737
P5: -215
P6: -7
P7: 15500
P8: -14600
P9: 6000

UT: 538072
UP: 336044
t_fine: 136748
T: 2671
P: 33134



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO