leszek90 napisał(a):
Chyba Pan mnie nie zrozumiał. Mam tą książkę i w niej właśnie są wykorzystywane D4D5D6D7, a ja niestety użyłem D0D1D2D3... Jest rozwiązanie na ten błąd?
No to jeszcze raz powiem

to kolega nie zrozumiał i co gorsza nie przeczytał dokładnie tej książki w tym zakresie, na temat tej biblioteki. Pewnie tylko tak na chybcika żeby szybko ją użyć ...

nie było tak ????
Bo przecież gdyby było inaczej to doczytałby kolega że biblioteka ma plik nagłówkowy konfiguracji sprzętowej
lcd44780.h
a w nim jak BYK widać nawet też z opisów jak łatwo można sobie zmienić konfigurację pinów w procku na porcie albo nawet podłączyć go pod dwa różne porty:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
teraz jaśniej ? A to tylko część konfiguracji której można dokonywać i jak się nie chce poczytać w środku to potem szybko dopadną inne kłopoty przy korzystaniu z tej biblioteki

.... ja nie opisywałem tego po łebkach i na kolanie. Nie dość że spory rozdział na ten temat to jeszcze kod źródłowy z bogatymi komentarzami i sporą ilością fajnych konfiguracji.
I co nie warto zrobić w takim razie "w tył zwrot" i jeszcze raz go przeczytać ? tzn ten rozdział ? hmmm ?
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]leszek90 napisał(a):
Chyba Pan mnie nie zrozumiał. Mam tą książkę i w niej właśnie są wykorzystywane D4D5D6D7, a ja niestety użyłem D0D1D2D3... Jest rozwiązanie na ten błąd?
Chyba że ty mówisz o pinach D3..D0 na wyświetlaczu LCD ?????????? jeśli tak - to zrób PCB od nowa

www.youtube.com/mirekk36 ]